Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2019, 17:46
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Jabĺčkári, pozor: Tento iOS potajomky používa tvoj fotoaparát, keď si otvoríš aplikáciu Facebooku

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Pri prezeraní noviniek na Facebooku si jeden používateľ všimol, že mu na pozadí beží aplikácia fotoaparátu. Diskusiu o probléme preniesol na Twitter.

Keď si Joshua Maddux prezeral svoj Facebook ako zvyčajne, náhodou si všimol, že na pozadí beží aj jeho fotoaparát. Joshua má iPhone s iOS 13.2.2 a ako väčšina používateľov Facebooku, aj on udelil povolenie pre aplikáciu, aby používala fotoaparát. Asi nečakal, že ho bude používať aj v čase, keď o tom nevie. Píše The Next Web.

Je to len chyba?

Problém s bežiacim fotoaparátom si Joshua všimol, keď otvoril nejakú fotku na Facebooku a potiahol prstom dole. V pozadí vidieť tenký pásik, v ktorom je zapnutá zadná kamera. Smeruje dole na koberec a na chvíľu sa tam mihne aj jeho ruka. Môžeš to vidieť aj na videu nižšie:

Joshua nie je jediný, ktorý si tento problém všimol. Na Twitter pridal podobné video aj Daryl Lasafin:

TNW medzičasom vyskúšali, či nájdu rovnakú chybu. Pri iPhone s tým istým operačným systémom tiež opakovane videli fotoaparát bežiaci na pozadí. Podľa všetkého sú „v suchu“ jabĺčkári s iOS 12, lepšie povedané, bežiacu aplikáciu nevidieť. Nevieme potvrdiť ani vyvrátiť, či na pozadí beží alebo nie. TNW predpokladá, že Facebook na video čoskoro zareaguje so slovami, na ktoré sme si v posledných mesiacoch už zvykli: hups, je to bug.

Čo však vieme je, že by si si mal dávať pozor. Ak si nejakej aplikácii (ehm, Facebooku) umožnil prístup ku kamere, je možné, že ťa takto sleduje. Odporúčame ti zakrývať si fotoaparát, veď to tak robí aj samotný Mark Zuckerberg (asi vie, prečo).

Odporúčané
Facebook sleduje aj ľudí, ktorí dokonca ani nemajú založený účet Facebook sleduje aj ľudí, ktorí dokonca ani nemajú založený účet 8. marca 2019, 9:56

Toto nie je ani zďaleka prvý bezpečnostný problém, ktorý musí Facebook riešiť. Už dávnejšie sme ťa informovali, že Facebook sleduje aj ľudí bez facebookového účtu. Zuckerberg tiež čelil vyšetrovaniu po tom, čo sa prevalil škandál s predávaním údajov používateľov Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia