Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2019, 10:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Facebook je znovu pod vyšetrovaním. Dáta používateľov ponúkal 150 veľkým firmám

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Apple, Sony či Spotify mali prístup k tvojim dátam.

Určite si zachytil, že Facebook lieta znovu v ďalšej problematickej kauze, kde sú v stávke citlivé informácie používateľov. Sociálna sieť je obvinená z toho, že dáta používateľov posúvala približne 150 veľkým spoločnostiam, pričom nechýbajú ani veľkí hráči ako Spotify, Amazon, Apple, Sony či Microsoft.

Niekde sa hazardovalo napríklad s dátumom narodenia, no zdieľali sa aj omnoho citlivejšie údaje. Flo Period & Ovulation Tracker napríklad zbieral informácie o menštruáciách používateliek, Instant Heart Rate: HR Monitor zase získaval dáta o krvnom tlaku či tepe srdca.

Týmito únikmi dát sa už začali zaoberať aj patričné orgány. New York grand jury už stihla predvolať reprezentantov dvoch zo zapojených spoločností a veľká kauza aktuálne podlieha vyšetrovaniu.

Najväčším problémom je, že užívatelia o úniku dát nemali ani tušenia a všetko odhalili až investigatívni novinári. Môžeme tak očakávať, že sa Mark Zuckerberg čoskoro znovu postaví pred rôzne americké orgány, vrátane Kongresu, ako tomu bolo aj minule.

Domov
Zdieľať
Diskusia