Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2019, 12:43
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Dnes sa bude dať sledovať prechod Merkúru pred Slnkom. Mal by byť vidieť aj zo Slovenska

TECH SLNKO VESMÍR
Uložiť Uložené

Priamy pohľad do Slnka bez ochranných prostriedkov ti však môže poškodiť zrak.

Pri dnešnom pohľade na Slnko (11. novembra 2019) budeš môcť sledovať výnimočné vesmírne divadlo. Popred hviezdu v strede našej slnečnej sústavy totiž bude prechádzať planéta Merkúr. 

Samozrejme, musíš dodržať základné pravidlá, priamy pohľad do Slnka ,,naostro", v slnečných okuliaroch, ale aj cez často spomínanú disketu ti totiž môže nenávratne poškodiť zrak

Dnes sa bude dať sledovať prechod Merkúru pred Slnkom. Mal by byť vidieť aj zo Slovenska
Zdroj: nasa.tumblr.com

Rovnako ako pri sledovaní zatmenia Slnka. Potrebuješ okuliare so špeciálnou fóliou alebo tie so sklom pre zváračov. Až s nimi bude sledovanie zriedkavej cesty malej planétky cez slnečný disk naozaj bezpečné.  

Rovnaký prechod Merkúru sa naposledy udial v roku 2016, ďalší však bude až v roku 2032. 

Odporúčané
Pohltila ich tma uprostred dňa, vychutnaj si fotografie zatmenia Slnka Pohltila ich tma uprostred dňa, vychutnaj si fotografie zatmenia Slnka 3. júla 2019, 7:49

Dnes by mal celý proces trvať približne päť a pol hodiny. V západnej Európe bude podľa National Geographics viditeľný už od rána, v tej východnej potom navečer, krátko pred západom Slnka. Slovensko sa, logicky, nachádza niekde medzi oboma príkladmi. 

Od 13:00 sa spúšta aj špeciálny web NASA, kde bude možné sledovať niekoľko rôznych pohľadov a zábery z viacerých teleskopov tejto vesmírnej agentúry. 

Určite teda nič nepokazíš, keď si ich popoludní rozklikneš. 

Verejné pozorovanie bude v prípade priaznivých poveternostných podmienok aj v Bratislave. O 13:30  na Vajanského nábreží pred Slovenským národným múzeom.

Domov
Zdieľať
Diskusia