Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2019, 7:34
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Košice predstavili 5 prístreškov pre bezdomovcov. Ľudia primátora vysmiali, vraj vyzerajú ako búdy pre psov

NEWS BEZDOMOVECTVO KOŠICE
Uložiť Uložené

Prístrešky zatiaľ nemajú príliš pozitívne ohlasy.

Mesto Košice sa rozhodlo bojovať s ulicami preplnenými ľuďmi bez domova po svojom. Keďže sa blíži zima, primátor kúpil 5 pohotovostných prístreškov zo špeciálnej peny pre každého človeka bez strechy nad hlavou.

„Mesto dostalo ponuku odskúšať toto riešenie. Staré stany nám postupne dožívajú, ich vek je naozaj už niekoľko desaťročí a mesto je povinné hľadať nové riešenia a možnosti. Toto riešenie sa nám javí zaujímavé tým, že nie je rizikové z pohľadu bezpečnosti – kúrenia,“ tvrdí primátor Jaroslav Polaček.

Tieto stany, ktoré primátor prirovnáva k iglu, sú vyrobené z polyetylénovej peny a hliníkovej fólie. Taktiež sú vodeodolné, izolujú zvuk, sú uzatvárateľné a poskytujú súkromie. Pod facebookovým príspevkom na stránke Nekŕmte nás odpadom sa však strhla vášnivá debata o tom, či sú tieto prístrešky skutočne dobrým riešením

„Primátor i jeho zástupkyňa si na tom robili reklamu a tak tam pozvali aj médiá. No akože prepáčte, ale u nás len v meste Košice je odhadom až 1 200 bezdomovcov a namiesto systémového riešenia len takáto blbosť. Namiesto nocľahárne či sociálnych bytov sa zmohli len na toto. Môžu sa hanbiť,“ píše v statuse jeden z občanov metropoly východu.

Odporúčané
Známy kickboxer v Košiciach vraj zhodil na zem vozičkára a opľul jeho priateľku. Podľa promotéra RFA sa len bránil Známy kickboxer v Košiciach vraj zhodil na zem vozičkára a opľul jeho priateľku. Podľa promotéra RFA sa len bránil 4. decembra 2023, 17:58

Ku kritike stanov sa pridávajú aj ďalší ľudia. Pani Dagmar ich prirovnáva k búde pre psov. Zato pán Michal tvrdí, že on by tam neubytoval ani psa. „Mne to pripadá, ako nácvik do truhly. Hrozné,“ komentuje Eva.

Niektorí komentujúci sa z prístreškov smejú, iní sú zhrození. Našli sa však aj takí, čo primátorove rozhodnutie kvitujú a stany považujú za super nápad. „Určite lepšie ako keby mali spať pod mostom či na ulici,“ píše Anna. Aj napriek tomu, že primátorova iniciatíva sa nestretla s pochopením, veríme, že izolované prístrešky pomôžu košickým bezdomovcom počas tuhej zimy.

Domov
Zdieľať
Diskusia