Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2019, 13:52
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Japonské firmy zakazujú ženám nosiť okuliare, vraj v nich pôsobia príliš chladne. Mnohé sa kvôli diskriminácii búria

NEWS JAPONSKO
Uložiť Uložené

Sexizmus v Japonsku nie je nič nové.

Mnohí zamestnávatelia v krajine vychádzajúceho slnka svojim ženským zamestnankyniam zakázali nosenie okuliarov v práci. Upozorňujú na to viaceré miestne média a sociálne siete sú plné nespokojných Japoniek, ktoré nariadenie považujú za sexistické, diskriminujúce a rozhodne nie hodné 21. storočia.

Odporúčané
Išlo o nafúknuté kauzy alebo naozaj závažné škandály? 6 rasistických či sexistických prešľapov módnych značiek Išlo o nafúknuté kauzy alebo naozaj závažné škandály? 6 rasistických či sexistických prešľapov módnych značiek 30. decembra 2018, 23:23

Ako informuje stanica BBC, viaceré japonské firmy prišli s týmto zákazom, ktorý odôvodnili tým, že ženy v okuliaroch pred zákazníkmi vraj pôsobia príliš chladne či dokonca nevychovane. O to viac je prípad absurdný, že zákaz sa netýka mužov, zásadne len žien.

„Ak pravidlá zakazujú nosiť okuliare iba ženám, ide o jasnú diskrimináciu,“ tvrdí japonská zástupkyňa humanitárnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

Firmy prichádzajú s najrôznejšími odôvodneniami, prečo by ženy nemali počas pracovnej doby nosiť okuliare. Letecké spoločnosti prišli s oficiálnym stanoviskom, že zákaz súvisí s bezpečnostnými opatreniami. Kozmetické značky zas tvrdia, že ženám príliš zakrývajú tvár a tým pádom aj make-up.

„Dôvody, prečo by ženy nemali nosiť okuliare, naozaj nedávajú zmysel. Je to len o rodových rolách. Považujem to za diskriminujúce,“ konštatuje profesorka sociológie z Kjóta Kumiko Nemoto.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Hashtag #glassesareforbidden (okuliare sú zakázané) sa na sociálnych sieťach objavuje čoraz častejšie. Nielen Japonky, ale tiež ženy z rôznych kútov sveta, ktoré sú rovnako zhrozené a zákaz považujú za sexistický, sa na Twitteri či Instagrame vyjadrujú k tejto situácii.

Nie je to však prvýkrát, čo sa na území Japonska rozhodli zamestnávatelia diktovať, ako sa môžu ženy obliekať. Naposledy sa medializovalo prísne pravidlo súvisiace so zákazom nosenia podpätkov. Aktivistky vtedy odovzdali vláde petíciu, podpísanú 21-tisíc obyvateľmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia