Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2019, 16:32
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Mariana Kočnera a Pavla Ruska usvedčuje z falšovania zmeniek aj bakalárska práca mladej novinárky

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Dnes pokračoval súdny proces v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza dvanástym dňom. Vypovedali svedkovia oboch strán.

Súdny proces, ktorý má dokázať, či Marian Kočner a Pavol Rusko sfalšovali zmenky TV Markíza v hodnote 69 miliónov eur, dnes pokračoval dvanástym dňom. Prokuratúra tvrdí, že Rusko a Kočner zmenky podpísali len nedávno, aby si mohli bezdôvodne nárokovať vyplatenie vysokej čiastky, oni namietajú a snažia sa dokázať, že 4 zmenky sú spred 20 rokov, keď bol Pavol Rusko riaditeľom Markízy. 

Jediný predvolaný svedok, ktorý existenciu zmeniek potvrdil, bola exmanželka Viera Rusková. Proti obvineným svedčí aj Peter Tóth – bývalý príslušník SIS, ktorý dlhodobo s Marianom Kočnerom spolupracoval a za peniaze pre neho sledoval novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Kočnerova Threema sa už nečítala, pretože obe strany použili všetko, čo sa podľa nich týka kauzy zmenky. Komunikácia bude použitá proti Marianovi Kočnerovi aj v súdnom procese, v ktorom je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa obžaloby si Kočner vraždu objednal, pretože novinár odhaľoval jeho ekonomickú trestnú činnosť. 

Mariana Kočnera a Pavla Ruska usvedčuje z falšovania zmeniek aj bakalárska práca mladej novinárky

Kočnera a Ruska usvedčuje z falšovania aj bakalárska práca

Súd vypočul reportérku denníka SME Ninu Sobotovičovú, ktorá vo februári 2017 pracovala na bakalárskej práci, ktorej témou bola práve kauza Gamatex. Išlo o pokus Kočnera spolu s predstaviteľmi organizovaného zločinu ovládnuť TV Markíza v roku 1998. Pri príprave bakalárskej práce robila novinárka rozhovor s Kočnerom aj s Ruskom. 

Na súde potvrdila, že Rusko jej v rozhovore síce spomínal zmenky, išlo však o úplne iné zmenky, nie tie, kvôli ktorým sú Marian Kočner a Pavol Rusko obžalovaní. „Nič také mi nespomínal,“ reaguje Sobotovičová na otázku o štyroch zmenkách pre Mariana Kočnera v hodnote 69 miliónov eur.

Odporúčané
Kočnerova dcéra na súde spochybňovala svedka a nechcela odpovedať na otázky, z čoho žije Kočnerova dcéra na súde spochybňovala svedka a nechcela odpovedať na otázky, z čoho žije 4. novembra 2019, 17:15

Otázky reportérke kládol aj obžalovaný Marian Kočner v snahe diskreditovať ju ako svedkyňu. Poukazoval na to, že nemá dostatočne odborné vzdelanie ani skúsenosti na to, aby hovorila o tom, čo sa dialo pred dvadsiatimi rokmi. 

Šéfka právneho oddelenia TV Markíza Lucia Tandlich podľa SME povedala: “V tom čase ešte nemal Rusko doručenú žalobu zo súdu a preto nevedel, ako obžalovaný Kočner naloží s vymyslenými zmenkami, a preto jej ich ani nespomínal, pretože nevedel, či obžalovaný Kočner bude Markízu vydierať alebo si zmenky uplatní na súde." 

Svedkyňa Nina Sobotovičová

Mariana Kočnera a Pavla Ruska usvedčuje z falšovania zmeniek aj bakalárska práca mladej novinárky
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Ani oligarcha Fiľo o zmenkách nevie 

Ďalší, kto by mal o zmenkách vedieť, ak by boli skutočné, bol podnikateľ Milan Fiľo – kľúčový investor TV Markíza okolo roku 2000. Jeden z najbohatších mužov na Slovensku pred súdom povedal, že nikdy nebola žiadna zmienka o zmenkách: „Nie, nikdy som nepočul o zmenkách,“ potvrdil. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

„Ani tento veľmi dôležitý svedok nemal najmenšie informácie o zmenkách, napriek tomu, že do Markízy investoval výrazný kapitál,” komentuje výpoveď oligarchu Fiľa prokurátor Ján Šanta. 

„Je to úplne jednoznačné, svedok Fiľo bol kľúčový investor a aj z jeho výpovede vyplýva, že pokiaľ by mal vedomosť, že investuje do spoločnosti, ktorá ručí zmenkami za 500 miliónov, tak by to nikdy neurobil. Zmenky boli antedatované a nikdy v roku 2000 neboli podpísané,” dodal právny zástupca Markízy Daniel Lipšic. 

Na snímke svedok Milan Fiľo

Mariana Kočnera a Pavla Ruska usvedčuje z falšovania zmeniek aj bakalárska práca mladej novinárky

 

Domov
Zdieľať
Diskusia