Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2019, 20:31
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Pri liečbe genetickej poruchy vidí mladý chlapec duchov. Horor Eli na Netflixe prekvapí svojím záverom

FILMY A SERIÁLY HOROR
Uložiť Uložené

Mladý Eli sa pri kontakte s vonkajším svetom dusí, jeho liečba však odhalí temné tajomstvo, ktoré jeho matka schovávala dlhé roky.

Horor Eli sa na Netflixe objavil v druhej polovici októbra a po zhliadnutí traileru som mala, úprimne povedané, nízke očakávania. Dieťa v hlavnej úlohe je vždy veľké riziko, príbeh na prvý pohľad vyzeral tuctovo. Tento pocit sa ma držal aj prvých niekoľko minút. Postavy sa zdali byť jednoznačné, je to smutný príbeh o chorom chlapcovi, nič nové na trhu.

Napriek tomu som mu dala šancu a oplatilo sa. Eli ma prekvapil výkonom hercov, scenárom s nečakaným zvratom na záver a celkový dojem nie je taký zlý, ako som očakávala. Tu je všetko, čo by si o tomto filme mal vedieť (bez spoilerov).

Charlie Shotwell v úlohe Eliho

Eli
Eli Zdroj: Netlifx

Film je pôvodne od Paramountu, no nedarilo sa im s marketingom tak, ako dúfali. Predali teda práve Netflixu a teraz je teda Eli súčasťou rastúceho zoznamu originálnych filmov od tejto streamovacej spoločnosti. Režisér Ciarán Foy má „na rováši“ napríklad aj Sinister 2 a jednu epizódu The Haunting of Hill House. Ako iste vieš, základ príbehu je z knihy Stephena Kinga. Za snímkou teda nestoja žiadni amatéri, nie je to ani akýsi umelecký experiment.

Film sleduje príbeh malého chlapca menom Eli (Charlie Shotwell), ktorý trpí vzácnou genetickou poruchou. Následkom tejto choroby je v podstate „alergia na svet“. Pri kontakte s vodou, prachom alebo aj kyslíkom má prehnanú alergickú reakciu, ktorá sa prejavuje vyrážkami na koži a dusením.

Od svojich 10 rokov preto žije v malej, uzavretej komnate, nemôže sa poriadne sprchovať a všetko v jeho prostredí musí byť dokonale čisté a hypoalergénne. Hneď v úvode máme možnosť vidieť, aká silná môže byť jeho reakcia. Táto scéna ma presvedčila, že v prípade, že reakcia neutíchne včas, Eli by kvôli kontaktu so svetom mohol zomrieť.

Pozri si trailer k filmu Eli

 

Veľkou oporou je jeho matka Rose (Kelly Reilly), ktorá ho dokáže upokojiť a zjavne svojho syna miluje nadovšetko. Spolu s jeho otcom obetujú všetko pre to, aby si mohli dovoliť ďalšiu z mnohých liečebných procedúr. Znie to nádejne – doktorka Isabella Hornová (Lili Taylor) vraj už vyliečila viaceré deti s podobným problémom a bude môcť pomôcť aj malému Elimu. Jej liečba je zatiaľ iba experimentom. Nikto iný na svete ju nevyužíva,´a ako diváci o nej v podstate nič nevieme.

Eli so svojou matkou Rose

Eli
Eli Zdroj: Netflix


Tu sa na chvíľku v príbehu musím zastaviť a pochváliť tvorcov za skvelý ťah. Určite si vieš vybaviť aspoň jeden horor, pri ktorom si nevedel pochopiť, prečo hlavná postava jednoducho neodíde, či už z lesa, z jaskyne alebo z domu, v ktorom straší. V prípade Eliho takúto možnosť okamžite eliminovali: malý chlapec alergický doslova na všetko, ktorý je zvyknutý ostávať vo vnútri, pretože inak zomrie. 

Odporúčané
Nový 12-valcový Mercedes S 600: 530-koňová jachta! Nový 12-valcový Mercedes S 600: 530-koňová jachta! 13. januára 2014, 20:29

Ten sa určite nebude pokúšať utiecť. Zároveň je to obrovská výzva pre mladého herca, pretože zmena prostredia neprichádza do úvahy. Jeho výkon teda získa tvoju úplnú pozornosť, kedže diváka nemôže rozptýliť zmena prostredia a jeho vplyv na postavu. A keďže ich má snímka naozaj málo, predstaviteľ Eliho Shotwell sa musel naozaj snažiť, aby zvládol utiahnúť veľkú časť filmu. Podarilo sa mu to nadpriemerne, za čo si zaslúži pochvalu.

Doktorka Hornová, sestričky a Eli

Eli
Eli Zdroj: Netflix

Dom, do ktorého sa rodina presťahuje na dobu, počas ktorej trvá liečba, je dokonale čistý. Eli nemusí nosiť skafander, môže sa sprchovať, môže po rokoch objať svoju mamku. Áno, je to až príliš dokonalé.


Liečebná procedúra pozostáva z troch extrémne bolestivých zákrokov. Už po prvom zažíva malý chlapec situácie, ktoré nevie dospelákom vysvetliť. Začnú ho prenasledovať prízraky, časom sa dovtípi, že sú to duchovia. Typické jump scares striedajú desivé scény: duchovia sa Eliho môžu dotknúť a zakaždým ich vidí cez sklo alebo v zrkadle. Píšu na jeho okno, škrabú na dvere jeho skrinky a snažia sa ho vyhnať z domu. Samozrejme, jeho rodičia mu neveria. Hornová tvrdí, že duchov vidí kvôli liečbe – je to jeden z príznakov a znamená to, že liečba funguje.


Svoje zážitky môže vyrozprávať dievčine menom Hailey (Sadie Sink). Rozprávajú sa vždy len cez sklo a Hailey je v podstate jediná, ktorá Elimu verí. Možno preto, že je tiež dieťa – ak si však film pozrieš do konca, zistíš, že Hailey čiastočne hlavnú postavu sprevádza na jeho ceste. Jej postava vytvára aj istý rámec, v ktorom dáva príbeh väčší zmysel. Pre Eliho je veľkou oporou v čase, kedy aj jeho milujúca mama o jeho vidinách pochybuje. Počúva ho, dáva mu rady a povzbudzuje ho.  

Eli a Hailey

Eli
Eli Zdroj: Netflix


Počas filmu sa pravidelne objavuje slovná hračka, ktorú môžeš vidieť aj v traileri. Meno Eli je neustále prepisované na anglické slovo LIE (v preklade lož). Práve toto slovo stupňuje Eliho frustráciu a hnev, pretože vie, že duchovia sa mu snažia niečo povedať. Veľmi dlho však nerozumie, čo presne.

V závere filmu nastáva zvrat udalostí, ktorý som naozaj neočakávala. Bez spoilerov ti oveľa viac prezradiť nemôžem, všetci herci to ale zahrali veľmi dobre. Choroba malého Eliho oveľa viac súvisí s tým, čo nájde v sebe, než s tým, čo sa nachádza „tam vonku“.  Napriek tomu ma ale rozuzlenie filmu sklamalo. Nemyslím si, že k nemu viedlo dostatok stôp, prichádza náhle a pôsobí trochu nepremyslene. Má však svoju logiku a napokon som musela uznať, že to nie je vôbec hrozné.

Eli počas jedného zo zákrokov

Eli
Eli Zdroj: Netflix

Po technickej stránke je film skvele zvládnutý. Okrem klasických jump scares a naozaj škaredých duchov sa vyhrali aj s hudbou a kamerou. Skvele k tomu využili napríklad malú baterku, ktorú Eli používa po nociach, keď sa túla po dome. Príšeru vidíme len, keď na ňu priamo namieri svetlo. Kamera občas ukazuje príbeh z perspektívy chlapca, takže síce divák tuší, že niečo za ním je, nevidí to a cíti sa nepohodlne.

Odporúčané
10 aktuálne najlepších futbalových tímov 10 aktuálne najlepších futbalových tímov 12. októbra 2013, 18:56

Podľa mňa sú však ešte bravúrnejšie scény, kde sa na Eliho vďaka kamere divák pozerá spredu a teda vidí, kto (alebo čo?) za ním stojí. Kamera sa v podstate počas filmu vôbec nezastaví, čím vytvára dojem neustáleho nepokoja. Nedá mi opäť nepochváliť výkon Shotwella, ktorému som verila každé slovo a každú emóciu. Snáď tohto mladého herca uvidíme v ďalších snímkach.

Ako sa zatiaľ filmu darí vo svete? Na Rotten Tomatoes má priemerné hodnotenie a treba uznať, že na Oscara to nedotiahne. Je to však dobrá oddychovka pre tých, ktorí si radi z času na čas zgustnú na horore.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia