Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2017, 15:57
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Za posledný rok u nás vzniklo mnoho skvelých dokumentov. Rozhodni, kto si zaslúži titul toho najlepšieho

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

O divácku cenu Slnko v sieti nebojujú len hrané filmy, ale aj jedenástka dokumentov.

Ako sme sľúbili minulý týždeň, po predstavení slovenských filmov nominovaných na divácku cenu Slnko v sieti (nájdete tu aj odôvodnenie, prečo v zozname nájdete aj české projekty) sa tentokrát na rad dostane druhá skupina projektov, ktoré zabojujú v internetovom hlasovaní o vašu priazeň. Reč je práve o dokumentoch, pričom môžeme povedať, že tomuto žánru sa u nás dlhodobo darí omnoho viac ako celovečerným hraným filmom. Dokopy ich v zozname o pár riadkov nižšie nájdete rovno jedenásť. Samozrejme, opäť platí, že po ukončení hlasovania 1. apríla SFTA vyberie trojicu šťastlivcov a každého z nich odmení DVD kolekciou slovenských filmov a dvomi lístkami na slávnostné odovzdávanie filmových cien, ktoré sa uskutoční 7. 4. 2017 o 20:25 v Starej tržnici v Bratislave. Pripomíname, že dokumenty sú zoradené abecedne a nijakým spôsobom neodzrkadľujú naše sympatie. Z čoho teda môžete vyberať? 

Okhwan na ceste za slobodou, réžia - Marek Mackovič

Kórejčan Okhwan Yoon bol bežný absolvent práva a úspešný podnikateľ. V roku 2001 zahodil oblek a kravatu, vzdal sa hľadania rodinného šťastia, vysadol na bicykel a vydal sa na cestu okolo sveta. Prešiel 192 krajín s jediným cieľom: zjednotiť svoj národ, spojiť Severnú a Južnú Kóreu. Prežil nehody, únos v Sudáne, bicykloval s maláriou. Po desiatich rokoch sa rozhodol priniesť najvyššiu obeť s nádejou na zmenu. Je to blázon alebo hrdina?

Opustený vesmír, réžia - Peter Hledík 

Ako často premýšľate nad smrťou? Práve ona predstavuje čosi, na čo je moderná spoločnosť alergická - to, čo sa nedá kontrolovať, nad čím nemôžeme racionálne zvíťaziť. S trochou nadsádzky sa dá povedať, že smrť je posledný odlesk Boha v našej egoisticky „všemocnej“ spoločnosti - závan niečoho, čo nás presahuje a s čím si nevieme rady. Nečakajte ale odpovede na zásadné otázky, projekt ich skôr pokladá sám sebe. Nájdenie pravdy je skutočne len a len na vás. Trailer však bohužiaľ na internete nenájdete a dokument ste už teda mohli jedine vidieť.

Para nad riekou, réžia - Filip Remunda, Robert Kirchhoff

Film vznikal niekoľko rokov a zobrazuje životy troch zostarnutých muzikantov – trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho, ktorí kedysi emigrovali z Československa okupovaného Sovietmi na Západ, kde zažiarili po boku renomovaných svetových hudobníkov. Ich osudy sa prepletajú s príbehom o sláve a jej pominuteľnosti a sled absurdných a tragikomických situácií vo filme otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosť. Pokiaľ ste si po La La Lande zamilovali jazz, po tomto dokumente už všetko dotiahnete do dokonalosti.

Richard Müller: Nespoznaný, réžia Miro Remo

Pravdepodobne najviac medializovaný projekt je intímnym rezom do života legendárneho speváka Richarda Müllera na pozadí jeho koncertného turné s kapelou Fragile. Müller a Fragile tentoraz koncertujú netradične bez akýchkoľvek hudobných nástrojov. Film sa norí do Richardových aktuálnych pocitov, ktoré silno ovplyvňuje mániodepresia, ktorou dlhodobo trpí. Sonduje však aj v minulosti, ktorá otvára dvere do časti jeho speváckej kariéry sprevádzanej turbolentnými vzťahmi so ženami a drogami. Tie sú kľúčom k pochopeniu jeho osobnosti i speváckej kariéry. Film nekompromisne bez pretvárky nahliada do Richardovho vnútra, i do zákulisia samotnej produkcie turné.

Sloboda pod nákladom, réžia - Pavol Barabáš

S krošňou na chrbte sa brodia v snehu, odolávajú búrke i víchrici. Zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. Odhaľme poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Možno sa dozvieme niečo viac aj o vlastnom náklade a možno pochopíme, prečo v Tatrách ostali nosiči poslednými mohykánmi na európskom kontinente. Projekt vznikal dva roky a naprieč svojimi premiérami po svete získal aj nejakú tú cenu. Ďalšou z nich môže byť práve Slnko v sieti.

Tatry, nový príbeh, réžia - Michal Romeo Dvořák

Celovečerný televízny dokument, ktorý obrazovo atraktívne predstavuje reálie súčasných Vysokých Tatier a načrtáva ich smerovanie do budúcnosti. Po páde komunizmu a vstupe Slovenska do Európskej únie sa začal život v Tatrách radikálne meniť a Tatry sa otvárajú svetu. Už to nie je len miesto salašov, divokej prírody a niekoľkých málo ubytovní a horských chát. Tatry sa stávajú prirodzeným spoločenským centrom regiónu, miestom, kam ročne smerujú státisíce návštevníkov z celého sveta, miestom, kde si každý nájde to svoje. Ich podhorie je prepojené s okolitým svetom diaľnicou, je tu letisko Poprad, mnoho hotelov prešlo rekonštrukciou, vzniká tu živá a pospolitá spoločnosť, čulý spoločenský život. Možno jediní, kto si ich naozaj neváži sme my.

Trabantom do posledného dychu, réžia - Dan Přibáň

Staručký trabant sa stal Danovi Přibáňovi, zrejme najznámejšiemu českému cestovateľovi súčasnosti, osudným. Ako sme mohli vidieť v jeho predošlých dokumentárnych filmoch a televíznych seriáloch, precestoval na ňom už Hodvábnu cestu, Afriku, Južnú Ameriku i Austráliu. Vlani podnikol svoju dosiaľ najnáročnejšiu expedíciu – polročnú dobrodružnú výpravu po Tichomorí.

Zem, ktorá hľadá svoje nebo, réžia - Erik Praus

Nejde o text z piesne Riša Müllera, ale o príbeh jednej horehronskej obce. Cez osudy jej obyvateľov je reflexiou sociálnej a ekonomickej reality súčasného Slovenska a zároveň hľadaním zmyslu bytia či vzťahu k svojej zemi, k svojim koreňom. Udržiavanie tradícií ľudovej kultúry a folklóru nie je iba romantickým zahľadením sa do dedinskej society. Nástojčivá apelatívnosť sociálnej reality posúva prvky tradičného spôsobu života čoraz bližšie k témam celospoločenským. Prausov film ponúka esej o človeku, ktorý sa vždy znova púšťa do zápasu o vlastný zmysel bytia.

Zlatá lýra (1. diel - Roky nádeje), réžia - Peter Hledík

Desaťdielny dokumentárny cyklu o medzinárodnom festivale populárnej piesne, ktorý ovplyvnili nielen dianie na tejto scéne, ale aj vývoj populárnej hudby v Československu od roku 1966 až po Nežnú revolúciu. Počas 30-tich rokov sa tu odohralo obrovské množstvo príbehov, ktoré znamenali vzostupy i pády. Bratislavská lýra bola podujatím, ktoré cez noc menilo osudy ľudí. Kto tu raz uspel, stal sa nezabudnuteľnou ikonou. 

Život v oblakoch, réžia - Erik Baláž

Tatry, Tatry a zase Tatry. Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom. Aj vďaka tomu sú Tatry stále jedinečným ostrovom divokej prírody. Život v oblakoch je plný protikladov. 

5 October, réžia - Martin Kollar

Tichý príbeh o mužovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom", ktorým je 5. október. Je to príbeh o hľadaní miesta na svete, o tom, aké je ťažké opäť si nájsť domov. Cesty hlavného hrdinu sú kombináciou útekov a stavov absolútneho pokoja. Sú útekmi pred sebou samým, neznesiteľnými situáciami a počasím, naplnené zháňaním peňazí a každodenným hľadaním miesta na prespanie. Sú kontaktom s ľuďmi, ktorých hrdina stretáva a ktorým rozpráva o svojich cestách.

Solídny výber, všakže? Pokiaľ ste prehliadli link na stránku SFTA (Slovenskej filmovej a televíznej akadémie), kde môžete hlasovať, dávame vám ho do pozornosti opäť. Veríme, že si vyberiete správne a kto vie, možno sa spolu uvidíme na slávnostnom odovzdávaní cien Slnko v sieti. Našli ste medzi nominovanými aj svojho favorita? 

Domov
Zdieľať
Diskusia