Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2017, 16:37
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Slepý chlapec v dojemnej komédii Rande naslepo nasleduje svoj sen pracovať v hoteli a hľadá si priateľku pre život (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Príjemný film na letný večer o chlapcovi, ktorého slepota neodradí k tomu, aby viedol plnohodnotný život.

Americká produkcia nás týždeň za týždňom zásobuje veľkou porciou snímok, no druhým okom treba sledovať aj európske počiny, ktorých je síce menej, avšak za to oplývajú vysokou kvalitou. Nemecký film Mein Blind Date mit dem Leben (Rande naslepo) sa na veľmi krátku dobu dostal aj do našich kín a viacerí z vás ste o ňom možno ani nevedeli, alebo ste mu jednoducho nevenovali dostatočnú pozornosť. Pravdou je, že Nemci skutočne vedia točiť, a ak hľadáte príjemnú a srdcom zrežírovanú komédiu plnú prirodzeného humoru a nie trápnych amerických vtipov, našli ste to pravé. 

Slepý chlapec v dojemnej komédii Rande naslepo nasleduje svoj sen pracovať v hoteli a hľadá si priateľku pre život (Tip na film)
Zdroj: CinemArt

Saliya (Kostja Ullmann) je mladý muž s rodinnými koreňmi ťahajúcimi sa až do Srí Lanky, ktorého vysnená budúcnosť je práca v luxusnom hoteli. Na sklonku jeho tínedžerského života však začne strácať zrak a po zákroku lekárov nevidí takmer absolútne nič. Spolu so slepotou má problém nájsť si prácu a hoci jeho sen značne stroskotáva, rozhodne sa nevzdať a so svojím postihnutím bojovať. Do hotela teda pošle prihlášku a s pomocou dôvtipu, blufovania, dôkladnej prípravy či pozitívnej nálady urobí všetko preto, aby medzi pracovníkov dokonale zapadol. Avšak, ani s pomocou nového kamaráta to nebude mať jednoduché a pri stretnutí s očarujúcim dievčaťom začne mať jeho splnený sen zopár prasklín. Problémy sú za každým rohom a Saliya sa s nimi musí vysporiadať ako normálny človek. 

Film od samého začiatku krásne vykresľuje chlapcov život a jeho puto s rodinou. Spoznávame sa s postavami a bez zbytočných omáčok sa dostávame k zlomu, od ktorého sa začne príbeh odvíjať na plné obrátky. Príjemne odhadnutá stopáž si udržuje vyvážené tempo, ba čo viac, kraľuje solídne napísaný scénár, ktorý v určitých momentoch dokáže náramne prekvapiť - predovšetkým, keď sledujete Saliyu v úzkych, kedy sa snaží poradiť si po svojom. Komediálne prvky sa miešajú s romantickými, avšak nájdu sa aj momenty, v ktorých si uvedomíte, že byť slepý musí naozaj bolieť a viesť podobný život aj napriek dobrej nálade v snímke, je niečo, čo by sme nikdy nechceli zažiť. Saliya má chuť do života ako nikto iný a dôležitý je aj fakt, že sa vždy nájdu ľudia, ktorí mu radi pomôžu. Filmov robených srdcom je v dnešnej dobe, bohužiaľ, málo.

Slepý chlapec v dojemnej komédii Rande naslepo nasleduje svoj sen pracovať v hoteli a hľadá si priateľku pre život (Tip na film)
Zdroj: CinemArt

Sympatickí herci na čele s Kostjom Ullmannom zvládli svoje roly na výbornú a rovnako treba pochváliť aj hudbu, ktorá príjemne dotvára atmosféru. Rande naslepo by na druhú stranu mohlo ešte viac potlačiť po emocionálnej stránke a vykresliť pár momentov, ktoré by viac ukázali tú dramatickú a smutnejšiu stránku filmu. Pravdou je, že sa to ako celok nehrá na nič veľké a prehnané, čo je v podstate samo o sebe veľkým plusom. Ľahko by sme tento projekt mohli zaradiť do kategórie feel good filmov, ktorý si radi pozriete večer s priateľkou a hoci sa zdá byť námet filmu absurdnosťou, je o prekonávaní neprekonateľného a možno si aj vy uvedomíte, že vaše sny sú vám bližšie, než sa na prvý pohľad môže zdať.

Domov
Zdieľať
Diskusia