Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2018, 18:36
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

RTVS sa rozhodla stopnúť investigatívnu reláciu Reportéri. Čo za tým ale vlastne stojí?

FILMY A SERIÁLY RTVS
Uložiť Uložené

Podľa zatiaľ dostupných informácií bude nasledujúce pondelkové vysielanie Reportérov zároveň aj posledným.

Za hlavný dôvod, prečo sa RTVS rozhodlo reláciu zo svojho programu vylúčiť, uvádza neujasnený tematický rámec, množstvo faktografických chýb a nevyvážené zastúpenie strán. „Uchopenie tém bývalo problematické z hľadiska smerovania, záberu, výberu a vyváženosti zastúpenia strán, v reportážach sa vyskytovalo mnoho faktografických chýb a nenáležitých uzáverov, čo generovalo stále vyšší počet oprávnených sťažností a žalôb zo strany dotknutých subjektov, čo následne stálo a stojí ďalších zamestnancov i celú RTVS nemálo času, energie a financií na urovnanie sporov,“ vyjadrilo sa k danému rozhodnutiu RTVS. Asi najznámejšia tvár Reportérov, jej dramaturg a moderátor, Pavol Fejér, doposiaľ k tomuto konaniu nepodal žiadne stanovisko.

RTVS sa rozhodla stopnúť investigatívnu reláciu Reportéri. Čo za tým ale vlastne stojí?
Zdroj: RTVS

Za minulý rok obdržala Rada pre vysielanie a retransmisiu na reláciu rovných sedem sťažností, z čoho však vyvodila iba jednu sankciu - aj to dokonca nefinančnú. Konkrétne išlo o upozornenie na časť príspevku, týkajúceho sa odovzdávania medailí na právnickej fakulte v Bratislave. V nej podľa tvrdenia Rady mali dostať priestor na vyjadrenie aj kritizované osobnosti, ako Ján Cuper, Peter Colotka a Katarína Tóthová. Známou sankciou z minulosti bol napríklad prípad z roku 2012, pri ktorom sa RTVS musela súdiť s kontroverzným bývalým predsedom najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Súd nakoniec v roku 2016 rozhodol, že sa RTVS musí Harabinovi ospravedlniť a ako odškodné zaplatiť 10 tisíc eur. Voči tomuto rozsudku sa RTVS odvolala. 

K Reportérom svoje povedal aj generálny riaditeľ RTVS, Jaroslav Rezník, a prehlásil nasledovné: „Divák sa pozerá na výstup, my musíme hľadieť aj na to, aká efektívna tá práca je. Budeme sa snažiť výrobu organizovať lepšie, aby bola efektívnejšia a výstupy kvalitnejšie“. Máme sa ale s investigatívnym formátom v Slovenskej televízii nadobro rozlúčiť? Nie tak celkom. Reportéri by sa totiž mali zlúčiť s reláciou Občan za dverami, ktorá bude presunutá priamo do pôvodného vysielacieho času Reportérov, čiže pondelok večer. Okrem doposiaľ riešených občianskych sporov by sa mala relácia teda rozšíriť o širší okruh reportáží. Redakcie oboch relácií sa po 15. januári zlúčia do jedného celku.

Je však viac než pravdepodobné, že Reportérmi televízna investigatíva na Slovensku v tejto konkrétnej forme, ako sme ju poznali, na nejaký čas jednoducho utíchne. Po ukončení relácií ako Paľba, Lampáreň (Markíza), Čierny Peter (Ta3) a v súčasnej dobe aj spomínaný Reportéri, na trhu v konečnom dôsledku ostala akási diera. Relácia za svoje dlhoročné pôsobenie získala viacero ocenení. Len za minulý rok uspel napríklad moderátor a dramaturg Pavol Fejér s reportážou Národná cyklistická jama o kauze cyklodrómu a taktiež s reportážou s názvom Družba štátu zločinu. Budú vám Reportéri na obrazovkách slovenskej televízie chýbať? Alebo ukončeniu relácie naopak fandíte?

Domov
Zdieľať
Diskusia