Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2019, 10:26
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Po odovzdaní cien Slnko v sieti začne prehliadka toho najlepšieho zo slovenského filmu. Čo všetko ťa čaká?

Po odovzdaní cien Slnko v sieti začne prehliadka toho najlepšieho zo slovenského filmu. Čo všetko ťa čaká?
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Každý fanúšik domácej tvorby si príde na svoje.

Ak aj ty patríš k fanúšikom slovenského filmu, tak pravdepodobne veľmi dobre vieš, že sa blíži odovzdávanie cien Slnko v sieti. Ako sme ťa, koniec koncov, nedávno informovali, tento slávnostný galavečer prebehne už dnes a v priamom prenose o 20:30 ho odvysiela Jednotka.

Vo vyššie priloženom článku nájdeš aj prehľad všetkých nominácií, medzi ktorými s počtom 14 vyhráva dráma Toman od režiséra a producenta Ondřeja Trojana.  „Diváci sa môžu tešiť na večer plný filmov, známych tvárí a zaujímavých hostí z filmového prostredia na Slovensku. Nominované snímky, ktoré tomuto ročníku dominujú, skúmajú našu minulosť a hľadajú tam odpovede, ktoré nás môžu navigovať do budúcnosti,“ uviedla prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová.

Galavečerom to ale rozhodne nekončí. Už na druhý deň totiž odštartuje Maratón víťazných filmov aj Týždeň slovenského filmu, ktoré prinesú to najlepšie z domácej tvorby za uplynulý rok. Priaznivci filmov si tak môžu pozrieť nielen ocenené filmy, ale aj snímky, ktoré mali premiéru minulý rok. Maratón víťazných filmov začína od 6.apríla (duben) v sieti kín CINEMAX po celom Slovensku.

Slnko v sieti
Slnko v sieti

Vo vybraných mestách (Banská Bystrica, Bratislava, Dunajská Streda, Košice, Martin, Nitra, Poprad, Prešov, Skalica, Trenčín, Trnava a Žilina) si diváci budú môcť pozrieť víťazné filmy ocenené národnou filmovou cenou Slnko v sieti 2018 v troch najsledovanejších kategóriách, a to konkrétne hraný film, dokumentárny film a animovaný film. Čo sa Týždňa slovenského filmu týka, ten prebehne v termíne od 6. do 12. apríla 2019 v bratislavskom Kine Lumière.

Premietne sa vyše tridsať hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré mali premiéru v roku 2018, no a návštevníkov čaká aj bohatý sprievodný program, ako napríklad panelová diskusia o slovenskom hranom či dokumentárnom filme, možnosť vypočuť si, ako vzniká tanečný film, seminár o Rudolfovi Urcovi (zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu), masterclass s filmovým režisérom Jonášom Karáskom či vedomostný kvíz.

Pre deti je potom pripravený Filmový kabinet s Mimi a Lízou, ale aj slovenské rozprávky Websterovci, Čertovské pero či Keď draka bolí hlava. „Týždeň slovenského filmu je prehliadkou toho najlepšieho z domácej tvorby za uplynulý rok. Cieľom podujatia je prezentovať slovenskú tvorbu, žánre a priblížiť verejnosti zákulisie filmovej tvorby. Vďaka tomu majú diváci jedinečnú príležitosť vytvoriť si komplexný obraz o slovenskej kinematografii,“ uviedol Miroslav Ulman, odborný referent Audiovizuálneho informačného centra SFÚ a filmový publicista.

Slnko v sieti
Slnko v sieti

Všetky projekcie sa uskutočnia v Kine Lumière – kine Slovenského filmového ústavu. Vstupné je 3,00 €/2,00 € (pre držiteľov preukazov FK, seniorov, ZŤP, ZŤPS), pričom s kartou Lumièrka to máš iba za 1,00 €. Vstup na sprievodné podujatia je voľný. Pre viac informácií o národných filmových cenách Slnko v sieti klikaj na oficiálny web a ak nechceš, aby ti unikli žiadne aktuality k sprievodným podujatiam, navštív profil Slovenskej filmovej a televíznej akadémie na Facebooku.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ). Finančne podujatie podporila LITA, autorská spoločnosť. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Domov
Zdieľať
Diskusia