Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2019, 11:39
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romantická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Aj tento rok sme sa dočkali víťazov prestížnych cien za architektúru. Dominovali najmä odľahlé stavby v pokojnom prostredí.

Aj tento rok sa odovzdávali prestížne ceny za architektúru CE∙ZA∙AR, ktoré každoročne vyhlasuje Slovenská komora architektov. My už poznáme víťazov 18. ročníka súťaže, v ktorej sa predviedli rôzne architektonické skvosty .

Medzinárodná porota v zložení architektov z rôznych európskych krajín vyberala víťazov z desiatok zapojených stavieb v kategóriách Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Fenomény architektúry, Interiér a Exteriér.

Odporúčané
Toto sú najlepšie stavby za rok 2018: Prestížne ceny za architektúru CEZAAR získali dom so stromom vnútri či nádherné námestie Toto sú najlepšie stavby za rok 2018: Prestížne ceny za architektúru CEZAAR získali dom so stromom vnútri či nádherné námestie 4. októbra 2018, 12:36

„Úlohou ocenenia CE ZA AR je zdôrazňovať kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať kvalitu profesionálnych výkonov architektov, no predovšetkým kultivovať verejné povedomie o nutnosti rozvoja kvalitnej architektúry ako základného princípu zvyšovania kvality životného prostredia vytváraného výstavbou,“ tvrdia usporiadatelia.

Rodinné domy

V kategórii rodinné domy uspela montovaná chata v Bernolákove z roku 2005. Nachádza sa v pokojnej záhradkárskej oblasti a celé gro apartmánu stojí na drevených stĺpoch. Je obývaná rodinou s tromi deťmi, pre ktoré bola dostavaná nová prístavba. Autori sú hneď traja: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský a Tomáš Szőke.

Toto sú najlepšie stavby za rok 2019:
Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Zdroj: Katarína Príkopská

Bytové domy

Rezidenčný súbor N!DO nám bol predstavený ateliérom Grido vo forme záhradnej pavilónovej architektúry na bývalých športoviskách v Bratislave. Tri štíhle veže v pokojnom zelenom prostredí, vymedzujúce vo svojom strede prirodzené átrium. Autorom projektu, ktorý sa stal víťazom v kategórii bytových domov, je Peter Sticzay-Gromski.

 

Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne
Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne Zdroj: Martin Matula

Občianske a priemyselné budovy

Niekdajšia socialistická škola prešla poriadnou premenou v rovine ideovej aj fyzickej, čoho výsledkom je projekt, o ktorý sa postaral Oliver Kleinert. Inšpiráciu by si pokojne mohli zobrať aj stovky ďalších normalizačných budov po celom Slovensku.

Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne
Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne Zdroj: Petra Bošanská

Fenomény architektúry

Martin Mikovčák a Michiel De Backer sa rozhodli ísť cestou modulového systému frajmov a boxov zfinalizovaných už vo výrobe, vďaka čomu vznikol Ark-shelter. Projekty podobného charakteru sa využívajú v lokalitách od striech centier miest cez vodné plochy jazier až po odľahlé extravilány lúk a lesov ako nový model „into the wild“.

Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne
Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne Zdroj: Martin Tůma, Jakub Skokan

Interiér

O nádhernej chate na Donovaloch zo 70. rokov, ktorú premenili na hotový architektonický skvost, sme písali len pred nedávnom. Projekt chAta, o ktorý sa postarala Jana Štofan Styková, je kulisa na popredí lesa a predstavuje dokonalý úkryt pred okolitým svetom.

Odporúčané
Za 55 000 € premenili chatu na Donovaloch zo 70. rokov na dokonalý úkryt pred okolitým svetom Za 55 000 € premenili chatu na Donovaloch zo 70. rokov na dokonalý úkryt pred okolitým svetom 16. augusta 2019, 10:24

  

Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne
Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne Zdroj: Miro Pochyba

Exteriér

V poslednej kategórii Exteriér zvíťazil zaujímavý projekt s názvom n-1. Ide o park ponúkajúci odpočinok všetkým generáciám. Revitalizácia niekdajšieho záhumenného cintorínu na príjemnú zelenú plochu s herným vybavením pre deti sa trojici autorov Jakub Kopec, Klára Zahradníčková a Tomáš Džadoň skutočne podaril.

Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne
Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romatická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne Zdroj: Jakub Kopec
Späť
Zdieľať
Diskusia