Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2019, 10:24
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Za 55 000 € premenili chatu na Donovaloch zo 70. rokov na dokonalý úkryt pred okolitým svetom

Za 55 000 € premenili chatu na Donovaloch zo 70. rokov na dokonalý úkryt pred okolitým svetom
Zdroj: Miro Pochyba
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Romantická kulisa na popredí, respektíve pozadí lesa, ktorá pozoruje, vidí a vníma, nekonkuruje mu, iba umožňuje jeho časovo neodmedzené sledovanie.

Časy, kedy takmer každá rodina vlastnila víkendové útočisko v podobe chaty sú čoraz bližšie svojmu návratu. Dnes si predstavíme dielo spod rúk architektov z Y100 Ateliér nachádzajúce sa na Donovaloch, ktoré si zamiluješ. 

Pôvodná stavba zo 70. rokov minulého storočia nepotrebovala zmenu objemu a výzvou pre tvorcov tak bola integrácia komfortu na pomerne malom pôdoryse na okraji lesa. „ChAta v lese“ si aj napriek rekonštrukcii zachovala všetky nosné prvky, a to vrátane krokiev, strešnej krytiny alebo väzných trámov. 

Najvýraznejšou novinkou sa stala hliníková fasáda s kontrastnými dverami a terasa, na ktorej sa vyníma červený smrek v plnej kráse. Veľké presklenné plochy poskytujú majiteľom dostatok svetla a s tým spojeného tepla, čo je výhodou najmä v priebehu zimných mesiacov.

V rámci interiéru hrajú hlavný prím OSB dosky využité na viacero spôsobov, ktorými sa pokojne môžeš inšpirovať vo vlastnej domácnosti. V podkrovnej časti došlo počas spomínanej rekonštrukcii k odstráneniu spálne za účelom odkrytia výhľadu zo spoločenskej miestnosti a novovzniknutého loftu. Súčasnosť daného projektu podčiarkuje napríklad aj využitie podlahového kúrenia Laminotherm. 

Lepšiu predstavu o typicky netypickej chAte, ktorá naplno využila svoju 2. šancu si už teraz môžeš urobiť skrz galériu snímkov. 

Autori: Ing. arch. Jana Štofan Styková & Ing. Pavol ŠtofanY100 Ateliér 

Adresa: Donovaly (Slovenská republika

Plocha pozemku: 426 metrov štvorcových 

Zastavaná plocha: 53,6 metrov štvorcových

Podlažná plocha: 63,5 metrov štvorcových

Investičný náklad: 55 000 €

Domov
Zdieľať
Diskusia