Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2019, 12:47
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Anticenu za najhoršiu slovenskú stavbu si odniesol ostro kritizovaný Hotel Park Inn Danube v Bratislave

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Podpriemerná architektúra a stavebná kultúra je vraj obrazom stavu našej spoločnosti.

Len pred pár hodinami sme sa dozvedeli, aké sú najlepšie a najkrajšie stavby za rok 2019 podľa Slovenskej komory architektov. Víťazov 18. ročníka prestížnych cien za architektúru CE∙ZA∙AR si môžeš pozrieť v predošlom článku.

Odporúčané
Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romantická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne Toto sú najlepšie stavby za rok 2019: Romantická chata ukrytá v lese na Donovaloch či park postavený na cintoríne 11. októbra 2019, 11:39

Nedá sa nevšimnúť, že na Slovensku, najmä v našom hlavnom meste, sa v posledných rokoch stavia ako o život. Pribúdajúce realitné projekty by mali modernizovať a skrášľovať našu krajinu, no toto pravidlo neplatí vždy.

V priebehu letných mesiacov mala totiž široká verejnosť možnosť nominovať aj také stavby či architektonické počiny, ktoré nie sú práve najestetickejšie a autorom projektov sa skrátka nepodarili.

Za zmienku stojí napríklad zrekonštruovaná a často kritizovaná fasáda bratislavského hotelu Park Inn či extravagantný Hotel Galéria. Anticeny za architektúru BRUTUS vyhlasujú v predvečer prestížnych cien CE∙ZA∙AR. BRUTUS však zaujímajú predovšetkým stavby, ktoré vznikajú z verejných zdrojov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hotel in Bratislava Center (@parkinndanube) on

„Cieľom anticeny za architektúru BRUTUS je ukázať na architektúru a jej autorov a spolutvorcov, ktorých výsledná práca demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku. Podpriemerná architektúra a stavebná kultúra je obrazom stavu našej spoločnosti,“ tvrdí Zuzana Duchová z BRUTUSu.

Absolútnym víťazom anticeny Brutus za najhoršiu stavbu je tento rok známy a ostro kritizovaný Hotel Park Inn Danube v Bratislave. Medzi ďalšími nominovanými bolo napríklad námestie pred stanicou v Prešove či bratislavské stavby ako Polyfunkčný objekt Apolo 1PROXENTA Residence, Nemocnica Rázsochy a Istropolis.

Domov
Zdieľať
Diskusia