Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2019, 17:21
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Veda ti poradí, ako nájsť najlepšie parkovacie miesto

TECH PARKOVANIE VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Výsledok ťa zrejme príliš neprekvapí.

Vedecké poznatky a výpočty vedia dať odpovede aj na bežné životné situácie. Portál ArsTechnica takto informuje o štúdii, ktorá sa zaoberala tromi rozličnými spôsobmi, ako nájsť najlepšie parkovacie miesto pred obchodným domom.

Teória tvrdí, že celým procesom chceš pravdepodobne zabiť čo najmenej času a zároveň túžiš parkovať čo najbližšie, aby si tašky nemusel nosiť príliš ďaleko. 

Konzervatívni vodiči vraj väčšinou svoje auto zapichnú do prvého voľného boxu. Dvere teda s prehľadom zamykajú ako prví, no podľa Paula Krapivskeho a Sidney Rednera (dvojice, ktorá za výskumom stojí) následne strácajú čas dlhou chôdzou ku vchodu. 

Druhým extrémom sú šoféri, ktorí vždy prejdú cez celé parkovisko až úplne pred vstup do objektu a následne sa vracajú k poslednému použiteľnému miestu. Veď tesne pred vchodom pravdepodobne nič voľné nebude. Teda okrem tradičných boxov vyhradených pre ľudí s preukazom ZŤP. 

Víťazná a údajne najefektívnejšia metóda je podľa členov Bostonskej univerzity a Inštitútu v Santa Fe niečo medzi. To znamená prísť do stredu parkoviska a zaparkovať, prípadne zacúvať naspäť do najbližšieho voľného miesta, ktoré vidíš alebo okolo ktorého si naposledy prechádzal. 

Odporúčané
Petržalka začne s plateným parkovaním. Pre domácich zadarmo, ostatní v noci za euro na hodinu Petržalka začne s plateným parkovaním. Pre domácich zadarmo, ostatní v noci za euro na hodinu 10. septembra 2019, 13:29

Zo štatistického hľadiska takto pri pravidelnom parkovaní ušetríš najviac času. Pri prvej stratégii sa vždy najviac nachodíš (hlavne s nákupom späť k autu), pri druhej zas prejazdíš najviac kilometrov.

Autori však zároveň priznávajú aj slabé stránky svojej štúdie. Napríklad v prípadoch, keď je vjazd do parkoviska priamo pri vchode do obchodu, plocha má príliš veľa ďalších radov alebo keď ti objavené voľné miesto nakoniec vyfúkne niekto iný. 

Domov
Zdieľať
Diskusia