Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2019, 10:48
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

New York zakázal predaj ochutených náplní do e-cigariet, obchodníci sa búria

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Štát New York rázne zakročil, zdá sa, že ostatné štáty budú v opatreniach pokračovať.

New York začal proti záhadnej chorobe pľúc, ktorá je spojená s fajčením e-cigariet, bojovať ako prvý. V utorok zakázal predaj ochutených náplní a tento zákaz má okamžitú platnosť, informuje AP. V celom New Yorku tak nekúpiš náplne či cigarety s príchuťami inými ako mentol alebo tabak.

 

New York zakázal predaj ochutených náplní do e-cigariet, obchodníci sa búria
Zdroj: flickr

Stále nie je isté, čím je choroba spôsobená.  Vláda však tvrdí, že práve príchute lákajú mladých k fajčeniu, a preto bol tento krok nevyhnutný. Podľa štatistík v roku 2018 fajčilo e-cigarety viac než 27 % študentov, čo je o 17 % viac než v roku 2014. Obchodníci majú dva týždne na to, aby tovar odstránili zo svojich obchodov. 

Odporúčané
Ľudia fajčiaci e-cigariety končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém Ľudia fajčiaci e-cigariety končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém 22. augusta 2019, 21:43

Majitelia obchodov chcú proti zákazu bojovať, keďže práve ich predajom si zarábajú na živobytie. Pripomínajú, že ľudia, ktorí sa snažia prestať fajčiť, budú mať menej možností. Hovoria, že to bude viesť ku zvýšeniu používania tradičných tabakových výrobkov. K chorobám, ktoré sú spojené práve s vapingom, povedali, že sú presvedčení, že za to môžu náplne kúpené na čiernom trhu a nie tie, ktoré predávajú.

Je potvrdených už 380 prípadov choroby, kde počítame aj 7 úmrtí. New York je prvým štátom, ktorý zákaz dal do platnosti. Po ňom pravdepodobne nasleduje Michigan, ten podobný zákaz už schválil, no ešte nie je v platnosti. V Michigane sa však budú dať kúpiť výhradne tabakové príchute. Opatrenie zvažujú aj ostatné štáty.

Odporúčané
Vapovanie v USA zabilo už 6 ľudí, na vine môžu byť náplne s obsahom THC a iných kanabinoidov Vapovanie v USA zabilo už 6 ľudí, na vine môžu byť náplne s obsahom THC a iných kanabinoidov 11. septembra 2019, 14:10
Domov
Zdieľať
Diskusia