Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 14:10
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Vapovanie v USA zabilo už 6 ľudí, na vine môžu byť náplne s obsahom THC a iných kanabinoidov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Príčinou problémov by mohla byť kontaminácia e-liquidov zlúčeninou vitamínu E.

Prednedávnom sme ťa informovali o potenciálnej škodlivosti elektronických cigariet. V USA sa totiž objavilo takmer sto prípadov hospitalizácií pacientov, ktorí fajčili práve e-liquidy z takzvaných vaporizérov. 

Toxické látky v dyme aj z beznikotínových náplní im sôsobovali dýchacie ťažkosti, zvracanie a bolesti hrudníka. 

Odporúčané
Ľudia fajčiaci e-cigariety končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém Ľudia fajčiaci e-cigariety končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém 22. augusta 2019, 21:43

Problém však podľa Washington Post naberá na rozmeroch. Kansas hlási prvú obeť a ostatné americké štáty minimálne 5 ďalších úmrtí spojených s vapovaním alebo e-cigaretami

Úrady zariaľ nemajú informácie o tom, že by za náhlymi zdravotnými problémami osôb stála konkrétna značka náplní alebo vaporizérov, hoci viacerí pacienti spomínali fajčenie látok s obsahom THC alebo iných kanabinoidov. Väčšina z nich tiež bola v pokročilom veku, jeden mal dokonca 65 rokov. 

Elektronické cigarety sú nebezpečné. Vapovanie už zabilo 6 ľudí
Elektronické cigarety sú nebezpečné. Vapovanie už zabilo 6 ľudí Zdroj: Flickr.com/NYSDOH

Marihuana a produkty z nej sú legálne vo viacerých štátoch USA. Denník spomína, že príčinou problémov by mohla byť kontaminácia e-liquidov zlúčeninou vitamínu E, ktorú príslušné orgány pre kontrolu potravín a liečiv našli v takmer všetkých vzorkách olejov s prímesou THC. Nikotínové produkty ju, paradoxne, neobsahovali. 

V predchádzajúcom článku sme však písali aj o laboratórnych testoch, podľa ktorých dym vdychovaný pri tzv. vapovaní obsahuje rôzne ťažké kovy a iné toxické či karcinogénne látky. Toxická zlúčenina teda nemusí byť jediným vinníkom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia