Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 18:02
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Viac než polovica Slovákov podporuje životné partnerstvá bez ohľadu na pohlavie

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Slovensko sa radí medzi posledných 6 krajín EÚ, ktoré z právneho hľadiska neuznávajú homosexuálne páry.

Platforma mimovládnych organizácií s názvom Životné partnerstvo od roku 2015 presadzuje uzákonenie životného partnerstva bez ohľadu na pohlavie. Hovoríme teda o inštitúte, ktorý by bol určený aj pre heterosexuálov v prípade, ak by mali záujem o iný druh inštitútu, než akým je manželstvo.

Ako píše Duhovypride, prieskum agentúry AKO na vzorke 1 000 opýtaných ukázal, že s uzákonením takzvaných životných partnerstiev súhlasí väčšina Slovákov, a to konkrétne 57,2 %. Oproti prieskumu verejnej mienky z roku 2015 (50,4 % – súhlasilo) so životnými partnerstvami súhlasí o 6,8 % respodentov viac.

Odporúčané
Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) 21. marca 2019, 18:11

Otázka znela nasledujúco: „Do akej miery súhlasíte s tvrdením – všetky páry, ktoré nechcú alebo nemôžu vstúpiť do manželstva, vrátane párov rovnakého pohlavia, by mali mať možnosť uzavrieť životné partnerstvo ako zväzok uznaný štátom. (Mohli by si tak upraviť vzájomné práva a povinnosti a postarať sa vzájomne o seba)“.

24,5 % z respondentov odpovedalo „rozhodne súhlasím“. Najviac ľudí sa vyjadrilo so slovami „skôr súhlasím“, tých bolo 32,7 %. „Rozhodne nesúhlasím“ sa týkalo 19,3 % respondentov a odpovedať na otázku nevedelo alebo nechcelo 6,9 % ľudí.

Slovenské páry rovnakého pohlavia čakajú už príliš dlho. Na rozdiel od ekonomických a sociálnych problémov sa tento dá vyriešiť veľmi jednoducho. Prijatím jediného zákona. Nemusí sa pritom meniť legislatíva o manželstvách a už vôbec sa neznižuje ich ústavou garantovaná ochrana. Dnes už politici nemôžu ospravedlňovať svoju nečinnosť chýbajúcou podporou verejnosti a očakávame, že podľa toho budú aj po nadchádzajúcich voľbách konať,“ prehlásil Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

Výsledky podľa krajov

57 % Slovákov podporuje životné partnerstvá bez ohľadu na pohlavie
57 % Slovákov podporuje životné partnerstvá bez ohľadu na pohlavie Zdroj: Agentúra AKO

Čo podľa respondentov ohrozuje slovenské rodiny?

57 % Slovákov podporuje životné partnerstvá bez ohľadu na pohlavie
57 % Slovákov podporuje životné partnerstvá bez ohľadu na pohlavie Zdroj: Agentúra AKO

Domov
Zdieľať
Diskusia