Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2019, 11:13
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Samey, Separ, Rytmus alebo P.A.T. podľa neho rapujú do kradnutej hudby. Kto má pravdu? (Rozhovor)

Samey, Separ, Rytmus alebo P.A.T. podľa neho rapujú do kradnutej hudby. Kto má pravdu? (Rozhovor)
Zdroj: Peter Hlavička/REFRESHER.sk
HUDBA HAHA CREW
Uložiť Uložené

Ak sa ti niektorá skladba z domácej rapovej scény podobá na dielo amerických raperov, možno to nie je len náhoda.

Kradnuté beaty, požičané texty alebo skopírované flows sú, bohužiaľ, realitou na rapových scénach po celom svete. S príchodom éry streamingu sa podobným praktikám dá predísť už pri uploadovaní albumov alebo singlov, no na internete nájdeš množstvo príkladov, kedy sa interpreti nechali inšpirovať viac, než by sa patrilo. 

Minulý týždeň sa tak premlela našou hudobnou scénou kauza, ktorá určite priniesla domácím producentom zopár bezsenných nocí. Hudobník vystupujúci pod umeleckým menom Kingpin/Cereal totiž začal na svojom Instagrame porovnávať známe české a slovenské skladby s ich pôvodnými verziami zo zahraničia a mnohé z jeho príkladov sú, zdá sa, jasnejšie než facka. 

Téma samplov, type beatov, čerpania inšpirácie a využívania rovnakých nástrojov síce často nemá presne stanovené hranice, no o tom, či sa spomenutí interpreti a producenti len inšpirovali zahraničím alebo bezhlavo vykrádali, už môžeš rozhodnúť sám. 

V tomto článku sa dozvieš:
  • Pesničky ktorých slovenských raperov sú podľa Kingpina kopírované
  • Ktorí známi umelci už jeho iniciatívu podporili
  • Prečo sa na slovenskej rapovej scéne kradne
  • Či môže byť "kradnutie" beatov len náhodou
  • Ako reagoval na Kingpinove porovnávačky Rytmus, Separ a mnohí ďalší umelci
  • Prečo si Dalyb a Tomi Popovič myslia, že boli obvinení neprávom

Kde je podľa teba hranica medzi vykrádaním a čerpaním inšpirácie?

Toto je dosť ťažko definovateľné, ale inšpirácia sa podľa mňa prejavuje tak, že dokážeš vytvoriť beat s podobnou emóciou, akú mal originál. Bicie pritom rozložíš iným spôsobom, určite nepoužiješ rovnaký sample alebo akordy a ak už aj použiješ rovnaký sample, najlepšie je si ho predtým skontrolovať na stránke www.whosampled.com. Tam nájdeš všetky jeho verzie a môžeš tak vytvoriť vlastnú originálnu interpretáciu. Vykradnutie je presný opak. Jednoducho použiješ bez hanby všetko z originálu s minimálnymi úpravami. Každý hudobník to ale okamžite počuje. 

Veysel - Kleiner Cabrón vs. Čis T ft. MadSkill, Separ, Dame- Ja Som OK


Na Kingpinove obvinenia z kopírovania nám producent MadSkill ponúkol nasledovné vyjadrenie: „Vyber si hlavu z riti a staraj sa o svoje. Hranica medzi inšpiráciou a kopírovaním je taká tenká, že niektorí ľudia skutočne veria tomu, že vôbec nekopírujú. Ich zvuk pritom odkazuje na West Coast 90-tych rokov, G-Funk alebo Trap a jediné, o čo im ide je, aby ich zvuk "kopíroval" ten americký. A vy chcete hovoriť o tom, kto je autentický? Vyj***ný pokrytci!
#aleprosimte
Aspoň som "kopíroval" predtým, než to bolo cool.“

Na Instagrame sa tvoje porovnávačky (originál vs. kópia) začali riešiť len pred pár dňami. Robil si už podobné príspevky aj predtým? 

Tieto veci už sledujem zhruba 5 až 7 rokov. Vytvoril som si vlastnú kartotéku, aby som vedel, kto čo robí, ale nechcel som to verejne riešiť. Bavil som sa o tom nespočetne veľakrát s rôznymi hudobníkmi a s mojím parťákom AceManom. Pred pár dňami som bol na dovolenke, sadol som si k moru, objednal som si drink a zrazu som si uvedomil, že už toho mám dosť. Vyšiel totiž nový song, ktorý bol opäť úpne skopírovaný a presne som vedel, ako znel originál.

Povedal som si teda, že dám len zopár storiek, aby som ukázal tým mojim 560-tim followerom, čo sa tu deje. Vedel som, že tí ľudia milujú hudbu rovnako ako ja a chcel som im teda len vysvetliť že interpreti, ktorí kradnú, si nezaslúžia ich podporu. Určite som to nerobil z nenávisti alebo kvôli pozornosti. 

Chcem, aby ľudia hľadali originály a chcem, aby počúvali kvalitnú hudbu.

Capital Bra - One Night Stand vs. Mega M - Lóve


Odporúčané
Dalyb a Nik Tendo sa vyjadrili k obvineniam z kopírovania skladby Skrjud: „Ľudia si pletú pojmy inšpirovať sa a kopírovať“ Dalyb a Nik Tendo sa vyjadrili k obvineniam z kopírovania skladby Skrjud: „Ľudia si pletú pojmy inšpirovať sa a kopírovať“ 22. marca 2019, 16:54

V piatok som teda pridal asi 4 storky. V sobotu to začalo horieť, v nedeľu sa to rozhorelo ešte viac a tam už do mňa išiel napr. aj Abe. Teraz ma na Instagrame sleduje vyše 6-tisíc ľudí. V posledných dňoch odpisujem na stovky správ a najzaujímavejšie je na tom to, že asi len 4 z nich boli negatívne. Nikto mi moje tvrdenia nevyvrátil. 

K celej téme a obvineniam z krádeže sa nám vyjadril aj producent Abe: „Ak existuje určitý typ beatov a Spirit mi povie, že chce podobný beat na album, tak mu ho urobím. Ja posielam beaty profíkom z Atlantic Records, a tí mi povedali hneď, ako sme spolu začali spolupracovať, nech prisahám, že nebudem používať sample ani nič podobné. Všetko si hrám na klavíri sám a nikdy som nič neukradol.

Jemu (Kingpinovi), keď nakázal Rytmus, aby toto vysamploval, a on to iba tak vzal "lebo Rytmus povedal", bola to tiež krádež? Ja by som si toto sotva dovolil v mladosti. Takže sa pýtam, čo je horšie? Vysamplovať a brať za to reálny postih, alebo keď sa niečo podobá, a je to právne ok. Cítim sa, ako keby som bol sám proti všetkým. Zvrháva sa to až tak, že mi cudzí ľudia píšu výhražné správy. Takže Kingpina/Cereala pozdravujem, a keď to bude takto ťahať ďalej, nenechám si špiniť svoje meno a nahlásim to tam, kam treba. Okrem iného čakám práve na Juicewrldov placement, kde sa možno pridá aj Travis Scott. Takže o čo tu ide?“
 

40000 Gang - Sosa vs. P.A.T. ft. Pater - Slovak Rap


Vyjadrenie od P.A.T.-ho sa nám bohužiaľ získať nepodarilo.

Odkedy sa vlastne venuješ hudbe?

Hudbe sa venujem už od štyroch rokov. Môj otec je uznávaný jazzový bubeník a on ma do toho zasvätil. Od štyroch rokov ma učil hrať na bicie, keď som mal päť, začal som chodiť na hodiny klavíru a ten som následne študoval 11 rokov. Bol som bubeník v metalových kapelách, bol som klavírista, chodil som na spev a pod.. Odmalička som počúval jazz a chcel som počúvať najmä kvalitu.

Venujem sa aj rapu; prvý track som vydal asi pred 6-timi rokmi a čo sa týka skladania hudby, tak tomu sa venujem zhruba 4 roky (aj keď prvé skladby som tvoril už v detstve na klavíri). K programom ako FL Studio ma dostal AceMan zrhuba v období, keď vydal Kontrafakt svoj posledný album, ale určite nie som producent. 

Tyga ft. The Game - Switch Lanes vs. Vladis ft. Cigo - Takto žijem ja



Medzi producentom a beatmakerom je veľký rozdiel a veľa ľudí si tieto pojmy mýli. U nás sa nazývajú producentmi aj chalani, ktorí klikajú myškou vo Fruity Loops. Skutočný producent pritom zastrešuje oveľa väčšie kvantum práce. 

O vyjadrenie na tému kopírovania a vykrádania sme poprosili slovenské producentské duo ConspiracyFlat, ktoré nebolo súčasťou tejto kauzy, a tým pádom nám mohlo ponúknuť nezaujatý názor: „S hudbou je to subjektívne. To, že umelec použije rovnaký sample alebo loop ako mnohí iní pred ním, môže byť považované za kopírovanie, no zároveň mohli všetci len čerpať inšpiráciu z rovnakého zdroja. Ak to nie je kópia 1:1, podľa nás je to prirodzené. Každý umelec by sa však mal v prvom rade snažiť tvoriť originálne a autentické diela. “

„V štúdiu ConspiracyFlat vznikajú všetky veci na mieru. Príde interpret, my začneme robiť beat, aranžmán a následne mix. Všetko pred jeho očami. Raperi by sa ale mali jednoducho viac pýtať a starať sa o každý jeden zvuk. Často im to je úplne jedno alebo to ani nechcú vedieť. Pre niektorých producentov je prioritou vytvoriť banger a otázka originality je tak druhoradá. Celá táto kauza však nie je len čierno-biela a v konečnom dôsledku ide aj tak o ľudí, ktorí chcú zážitok z hudby.“

Ako vnímaš samotnú kauzu vykrádania na domácej rapovej scéne?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69150 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je podľa Kingpina Haha Crew vinná v a čo si o tom myslí Dalyb
  • Ako reagoval Rytmus na správy o tom, že niektoré produkcie na domácej scéne sú kradnuté
  • Ktorý producent údajne kradne, aby uživil rodinu
  • Čo je podľa Kingpina správny sample
  • Ktoré celebrity vyjadrili Kingpinovi podporu
  • Či sa v najbližšej dobe dočkáme aj ďalších podobných porovnávačiek
Domov
Zdieľať
Diskusia