Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2019, 12:27
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Uhasenie požiaru na Sibíri je v nedohľadne, môže mať na svedomí topenie ľadovcov a tisícky zvierat. Rusi vyvolávajú dážď chemicky

ZAUJÍMAVOSTI POŽIAR
Uložiť Uložené

Vedci varujú pred katastrofálnymi dopadmi a upozorňujú, že to môže byť ešte horšie.

Od začiatku roka zničili požiare na Sibíri 15 miliónov hektárov lesa, čo je viac ako rozloha niektorých európskych štátov, tvrdí hovorca ruského Greenpeace Konstantin Fomin.

Vedci upozorňujú na katastrofálne dopady a tiež skutočnosť, že to môže byť ešte oveľa horšie. BBC informuje, že len v čase od 1. júna do 21. júla sa do ovzdušia dostalo sto megaton oxidu uhličitého – približne podobné hodnoty vyprodukovalo za 12 mesiacov roka 2017 celé Belgicko. Ohrozené sú ľadovce, mestá aj budúcnosť planéty.

Odporúčané
Požiare na Sibíri už pohltili lesy o rozlohe Grécka, dymový oblak je už väčší ako Európska únia Požiare na Sibíri už pohltili lesy o rozlohe Grécka, dymový oblak je už väčší ako Európska únia 14. augusta 2019, 12:32

Začarovaný kruh

Popolček v ovzduší zapríčiní, že aj lesy nezasiahnuté požiarmi budú mať oslabenú funkciu produkcie kyslíka a výrazne zrýchli globálne otepľovanie, čo opäť zapríčiní ešte viac požiarov a ešte viac emisií v ovzduší. 

Nedostatočná pozornosť Putina?

„Požiare mali byť odstránené na úplnom začiatku, ale boli ignorované kvôli nezáujmu. Aktuálne narástli do klimatickej katastrofy, ktorá nemôže byť zastavená ľudskými prostriedkami,“ komentuje dianie aktivista Greenpeace Anton Beneslavsky.

Ruské úrady sa už skôr nechali počuť, že neplánujú zasiahnuť proti nebezpečenstvu v lesoch, ktoré sa nachádza mimo obývaných oblastí, pretože nie je priamym ohrozením pre ľudí. zatiaľ vláda vyčlenila na hasenie približne 81-miliónov eur, čo však v žiadnom prípade nestačí. Podľa BBC už pomoc Putinovi ponúkol aj americký prezident Donald Trump. Na poplach bijú aj obyvatelia. Stovky tisíc z nich podpísali petíciu, aby sa k požiarom pristúpilo zodpovednejšie.

Bloomberg zverejnil video, s komentárom, že ruská armáda už zapojila aj leteckú posilu, ktorá za jediný deň vyliala 1300 ton vody na ohňom ovládané územie. Kvôli hustému dymu sa však stále vrtulníkmi nemôžu dostať na veľkú časť horiaceho územia.

Rusi privolávajú dážď

Riešením ako zastaviť požiade by, samozrejme, mohol byť dážď. V tomto období síce na Sibíri síce štandardne neprší, existuje však spôsob, ako ho vyvolať umelo. Podľa The Telegraph sa od začiatku augusta snažia letecké jednotky vyvolať zrážky umelo, za pomoci jodidu strieborného. Ten dokáže spôsobiť, že sa v oblakoch nazráža voda a nakoniec naozaj zaprší. Táto technika síce pomohla, zdá sa však, že nie je dostatočne efektívna. 

Odporúčané
Krvavá svadba: Moslimka podpálila stan, aby sa pomstila manželovi, ktorý sa ženil druhýkrát. Požiar zabil 57 ľudí Krvavá svadba: Moslimka podpálila stan, aby sa pomstila manželovi, ktorý sa ženil druhýkrát. Požiar zabil 57 ľudí 24. novembra 2023, 9:30

Podľa dostupných informácií vyvolávajú dažde už aj domorodé kmene na sibíri a taktiež ruská pravoslávna cirkev. Tá si už dokonca pripísala kredit za dážď v jednej oblasti, čo potvrdil aj jej hovorca pre tlačovú agentúru TASS. 

 

Požiare ohorzia aj zvieratá

Ruská Sibír je podľa Greenpeace domovom pre tisícky zvierat: „Požiare na Sibíri ovplyvňujú zvieratá, ktoré žijú v tajge. Podľa odborníkov Greenpeace je v nebezpečenstve viac ako 5500 kunovitých šeliem soboľov, 300 medveďov, 2700 divých jeleňov a 1500 losov.

Dokonca existuje aj hrozivé video, kde sibírske líšky žobrú jedlo od okolitých turistov po tom, čo boli kvôli požiarom nútené opustiť svoje domovy v Irkutskej oblasti. Tieto zvieratá sú podľa The Moscow Times najčastejšie veľmi plaché. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Artyom Fadeev (@artyom_fadeev),

Hrozivé dronové zábery 

The Guardian zverejnil informáciu, že dymový oblak vytvorený požiarmi od začiatku roka už v posledných dňoch prekonal rozlohu celej Európskej únie, ktorá činí približne 450 miliónov hektárov. Vedci varujú pred akceleráciou globálneho otepľovania, topením aktrikcých ľadovcov a ďalším nebezpečenstvám, ktoré plynú zo zvýšeného CO2 v ovzduší. 

Prečo verejnosť zaujímal Notre Dame a o požiari na Sibíri nič nevedia? 

Obyvateľ mesta Jakutsk pre CNN povedal, že už dokonca prišli aj varovania od úradov, aby ľudia nevychádzali z domov. V posledných týždňoch sa v meste údajne veľmi ťažko dýcha, najhorší je však hmyz z lesov, ktorý sa rovnako snaží nájsť útočisko pred ohňom a dymom. 

Odporúčané
Slováci začali konšpirovať už aj o suchu a požiaroch. S expertom vyvraciame hoaxy o klimatických zmenách Slováci začali konšpirovať už aj o suchu a požiaroch. S expertom vyvraciame hoaxy o klimatických zmenách 18. augusta 2022, 14:30

Pochopiteľne sa aj v tejto súvislosti vynára otázka, prečo sa médiá, verejnosť, známe osobnosti aj miliardári ochotní prispieť oveľa viac zaujímali o horiacu pamiatku Notre Dame ako o milióny zničených hektárov lesa. V tomto prípade ide o ľudské životy a udržateľnosť celej planéty, zatiaľ sa však nenašiel žiadny majiteľ úspešnej módnej značky, ktorý by venoval stovky miliónov eur na pomoc, ako tomu bolo v prípade slávnej historickej katedrály v Paríži. 

Áno, pravdepodobne je náročnejšie a možno menej viditeľné robiť si dobré meno na „obyčajných“ lesoch. Úvahu veľmi dobre zhrnula na svojom facebookom profile Anna Hortova. 

Domov
Zdieľať
Diskusia