Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 4:51
Lukáš Čelka

Krvavá svadba: Moslimka podpálila stan, aby sa pomstila manželovi, ktorý sa ženil druhýkrát. Požiar zabil 57 ľudí

ZAUJÍMAVOSTI MASOVÉ VRAŽDY POŽIAR
Uložiť Uložené

Za tento hrozný čin jej ako masovej vrahyni súd udelil trest smrti.

Al Jahra, Kuvajt 2009 – V nekonečne dlhom stane sa to hemží ženami odetými v tých najlepších róbach. Tancujú, bavia sa a spievajú. Žiadna z nich nesedí, všetky dobíjajú parket. Radujú sa z nevesty.

Keďže ide o tradičnú moslimskú svadbu, hostia sú rozdelení na dve skupinky podľa pohlavia. Muži sa bavia so ženíchom, ženy s nevestou a malými deťmi. Keby boli všetci hostia spolu, dievčatá by museli byť zahalené v hidžáboch. V čisto ženskej spoločnosti im však viera dovoľuje uvoľnene sa zabávať, vyfintiť a tancovať aj s rozpustenými vlasmi.

Oslava je v plnom prúde a arabské rytmy pridávajú do tempa, keď jednej z hostiek udrie do nosa benzínový zápach. Len čo zdvihne oči, aby vypátrala, odkiaľ sa môže šíriť, celý stan vzbĺkne. V priebehu niekoľkých sekúnd sú všetky ženy uväznené uprostred plameňov.

Horiaci stan ovládne chaos a panika. Ženy sa začnú tlačiť k východom, ktorých je však na vysoký počet hostí nedostatok. Šliapu po sebe, kričia a robia všetko preto, aby unikli smrti. Z horiaceho pekla sa však, bohužiaľ, všetky nedostanú.

Zatiaľ čo sa ozýva vydesený krik svadobčaniek, neznáma žena sleduje scenériu z kopca opodiaľ. Jej dielo je dokonané. 

Približne takto vyzerala jedna z najväčších tragédií v Kuvajte, ktorá sa odohrala pred štrnástimi rokmi. Požiar, ktorý prerušil svadbu, zabil za tri minúty 41 žien a detí. Do roka zomreli na následky zranení ďalšie svadobčanky a toto číslo vzrástlo na 57 mŕtvych.

Ako neskôr ukázalo vyšetrovanie, 57 obetí zahynulo z dôvodu pomsty 23-ročnej Nasry Yussef Mohammad al-Enzi, prvej manželky ženícha Zayeda Zafira. 

Za tento hrozný čin jej ako masovej vrahyni súd udelil trest smrti. V roku 2017 Nasru obesili. Bol tento trest však naozaj spravodlivý? Naozaj bola krvilačnou beštiou, ktorá mala v úmysle zabiť desiatky žien a detí, alebo len sama potrebovala pomoc?

Odporúčané
Vyvraždil svoju 5-člennú rodinu, FBI unikal 18 rokov a s druhou manželkou začal nový život Vyvraždil svoju 5-člennú rodinu, FBI unikal 18 rokov a s druhou manželkou začal nový život 21. apríla 2023, 16:30

Ešte predtým než si zodpovieme tieto otázky a pozrieme sa bližšie na pozadie „krvavej svadby“, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti články o vrahoch páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Krvavá svadba

Ako píše portál Medium, tragický požiar sa odohral 15. augusta 2009 v meste Al Jahra. „Krvavá svadba“ bola jedna z tých „väčších“, keďže len v ženskom stane sa nachádzalo viac ako 100 hostí.

Keď stan zachvátili plamene, ľudia začali panikáriť a snažili sa utiecť. Stan mal však len jeden východ. Vyplašený dav ľudí ho zablokoval a mnohí preto zostali uväznení vnútri. Do troch minút zhoreli aj s celým prístreškom. 

Oheň za sebou zanechal len zhorené stoličky a stoly s jedlom, roztopené topánky hostí a hromady mŕtvych tiel. Identifikovať ich museli forenzní špecialisti.

Po požiari zostala na zemi len spúšť.
Po požiari zostala na zemi len spúšť. Zdroj: Youtube/@Coffeehouse Crime

„Bol to hrozný pohľad. Kopy tiel a spálených topánok prilepených k zemi pri jednom jedinom východe. Hostia po sebe museli šliapať,“ povedal v čase požiaru pre portál NBC vyšetrovateľ Jassem al-Mansouri. Dodal, že hostia sa pravdepodobne navzájom zvalcovali pri pokuse utiecť.

Krátko po incidente počet obetí polícia vyčíslili na 42 ľudí, do roka sa však navýšil na 57. Mnohí hostia totiž boli v hrozných bolestiach hospitalizovaní mesiace, kým nakoniec na následky zranení zomreli, píše portál Medium.

Odporúčané
Alabamská profesorka s IQ 180 zavraždila na porade kolegov. V detstve brokovnicou zastrelila brata, väzeniu sa však vyhla Alabamská profesorka s IQ 180 zavraždila na porade kolegov. V detstve brokovnicou zastrelila brata, väzeniu sa však vyhla 3. marca 2023, 12:30

Podľa NBC vyšetrovatelia pracovali s rôznymi verziami. Domnievali sa, že požiar mohli spôsobiť chybné elektrické rozvody, zariadenie používané na ohrievanie jedál alebo uhlíky v kadidlách.

Polícia najskôr pracovala s rôznymi verziami.
Polícia najskôr pracovala s rôznymi verziami. Zdroj: Youtube/@Coffeehouse Crime

„Stany používané pri takýchto podujatiach by mali prejsť bezpečnostnou previerkou. Tento však neprešiel. Horľavé bolo nielen jeho čalúnenie, ale aj výplň použitých stoličiek,“ priblížil vyšetrovateľ Jassem al-Mansouri pre Daily Mail krátko po incidente. 

Vyšetrovanie v krátkom čase ukázalo, že požiar vznikol úmyselne. Všetky indície ukazovali na 23-ročnú Nasru Yussef Mohammad al-Enzi, prvú manželku ženícha.

Očitý svedok

Ako píše portál Medium, Nasra Yussef Mohammad al-Enzi sa vydala za Zayeda Zafira ešte ako tínedžerka. Krátko po svadbe sa im narodili dve deti, ktoré trpeli zdravotným postihnutím.

Jediný očitý svedok – žena, ktorá pracovala v dome manželského páru ako chyžná, polícii povedala, že videla Nasru, ako polieva stan kanistrom s benzínom. Keď policajti 23-ročnú podozrivú zadržali, priznala sa, že stan podpálila.

Požiar stanu.
Požiar stanu. Zdroj: Youtube/@Coffeehouse Crime

V Kuvajte je legálne a nábožensky akceptovateľné, aby mal muž viac ako len jednu manželku. Nasra sa však nedokázala pozerať, ako oslavuje svadbu so svojou ďalšou, mladšou ženou. Páchateľka polícii povedala, že ju manžel fyzicky a psychicky týral a na miesto ju priviezli jej príbuzní, aby ho podpálila.

Odporúčané
Slováci začali konšpirovať už aj o suchu a požiaroch. S expertom vyvraciame hoaxy o klimatických zmenách Slováci začali konšpirovať už aj o suchu a požiaroch. S expertom vyvraciame hoaxy o klimatických zmenách 18. augusta 2022, 14:30

Policajti na základe fyzických dôkazov a Nasrinho svedectva incident označili ako premyslený zločin motivovaný pomstou. Paradoxne, nová nevesta a ženích, ktorým jediným sa mala Nasra dôvod pomstiť, vyviazli z požiaru bez zranení. 

Obhorené stoličky.
Obhorené stoličky. Zdroj: Youtube/@Coffeehouse Crime

Celý Kuvajt najskôr ovládol smútok za desiatkami obetí. Neskôr sa však premenil na hnev. Rozhorčení ľud žiadal pre Nasru primeraný trest. Ako ďalej píše Medium, právnik podpaľačky sa domnieval, že krutý výsledok súdneho procesu bol ovplyvnený práve hnevom verejnosti.

Nasra tvrdila, že nemala v úmysle nikoho zabiť a jej zámerom bolo len prekaziť druhú svadbu svojho muža. Vraj netušila, že materiál stanu je vysoko horľavý. K tragédii by nemuselo dôjsť, keby stan prešiel bezpečnostnou kontrolou a mal dostatok požiarnych východov. Tieto faktory však súd do úvahy nebral. Pri rozhodovaní o treste sa pozeral len na to, že Nasra stan zapálila úmyselne. Mladú ženu preto odsúdil na trest smrti.

Na zemi boli prilepené topánky po obetiach.
Na zemi boli prilepené topánky po obetiach. Zdroj: Youtube/@Coffeehouse Crime

Smutný koniec smutného príbehu

Hoci trest smrti býval v Kuvajte pre zločincov bežným trestom, len málokedy sa v cele smrti ocitli ženy. Kuvajtské zákony sú veľmi špecifické a mnohých Európanov môžu prekvapiť. V roku 2009 mali ešte stále zakotvené tzv. „právo rodiny obete na pomstu“.

Odporúčané
Rozhovor s vedúcim slovenských hasičov v Českom Švajčiarsku: „Vyčerpanosť a únavu kompenzuje tisícnásobne nadšenie občanov“ Rozhovor s vedúcim slovenských hasičov v Českom Švajčiarsku: „Vyčerpanosť a únavu kompenzuje tisícnásobne nadšenie občanov“ 3. augusta 2022, 12:30

Pozostalí obetí sa však môžu vzdať tohto práva. Ak tak urobia, súd obvinenému nemôže uložiť trest smrti. Bohužiaľ, v prípade Nasry sa to nestalo. Práve naopak, rodina obetí takýto vysoký trest žiadala na čele s jej manželom a zároveň ženíchom Zafirom. Svedčí o tom aj jeho reakcia po vynesení rozsudku:

„Nech ide do pekla! Je to stopercentne spravodlivý rozsudok. Hneď ako bude popravená, pôjdem opäť k rodinám všetkých obetí a prejavím im úprimnú sústrasť. Konečne môžem pokojne spať. Obával som sa totiž, že súd Nasre trest smrti neuloží,“ povedal Zayed Zafir pre arabský portál Emirates247.

23-ročná Nasra.
23-ročná Nasra. Zdroj: Youtube/@Coffeehouse Crime

Zafir sa mohol obávať, že Nasra trest smrti nedostane z viacerých dôvodov. Ako píše portál Medium, jeho rodina sa však snažila urobiť všetko, aby sa nakoniec v cele smrti ocitla.

Ženy, ktoré sú tehotné, nemôžu v Kuvajte dostať trest smrti, v takomto prípade im súd môže uložiť najvyšší rozsudok – doživotné väzenie. Nasra tvrdila, že v čase jej zatknutia a prevezenia do cely bola tehotná a čakala so Zafirom tretie dieťa. Manželov príbuzný pracujúci vo väzení ju mal však donútiť užívať tabletky, ktoré jej vyvolali potrat. Medzičasom Zafirovho rodinného príslušníka zo zariadenia preradili.

Odporúčané
5 najsmrteľnejších streleckých útokov na školách USA za posledných 40 rokov 5 najsmrteľnejších streleckých útokov na školách USA za posledných 40 rokov 25. mája 2022, 15:30

Hoci právnik Nasry do poslednej chvíle dúfal, že nízky vek a duševný stav jeho klientky jej pomôžu získať milosť, to sa však nestalo. Súd v definitívnom verdikte trest smrti potvrdil. 

Nasrin rozsudok bol kontroverzný, ale vzhľadom na vysoký počet obetí nebol žiadnym prekvapením. Napriek tomu mnohí Kuvajťania verili, že tejto tragédii sa mohlo predísť prehodnotením kultúrnych noriem týkajúcich sa polygamie a postavením žien v kuvajtskej spoločnosti. K tomu však nikdy neprišlo. Štátnici spravili len to, že krátko po tragédii zakázali v krajine svadobné stany kvôli bezpečnosti.

Na svadbe zhorelo 57 žien a detí.
Na svadbe zhorelo 57 žien a detí. Zdroj: Youtube/@Coffeehouse Crime

Nasru obesili 25. januára 2017 vo veku 26 rokov. Jej právnik v deň jej popravy povedal pre portál AP News, že so svojou klientkou naposledy hovoril pred mesiacom.

„Znela veľmi krehko a otrasene, viac ako kedykoľvek predtým. Nikdy nemala v úmysle zabiť všetky tie ženy a deti,“ prezradil právnik Nasry al-Khabbaz pre AP News. Viackrát dodal, že incident nebol úmyselný, ale išlo „o tragédiu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia