Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2019, 14:10
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Jupiter vystrašil niektorých astronómov. Jeho symbol sa začal správať zvláštne

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Nie všetko je však tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Najväčšia planéta slnečnej sústavy opäť púta pozornosť vedeckej obce. Len prednedávnom obleteli svet zábery gigantického výbuchu neznámeho telesa, teraz si pozornosť pýta znova. Objektom zájmu ale nie je následok explózie, no vec, ktorá je na planéte prítomná už stovky rokov. Ide o Veľkú červenú škvrnu. O novom dianí informuje portál msn news.

Nachádza sa v atmosfére telesa a dodnes o jej pôvode nevieme veľa. Vo svojej podstate ide o búrku, resp. veľký búrkový systém väčší ako naša Zem. Pozorovali ju už v období prvých teleskopov a pozorovaní vzdialenejšieho vesmíru. Nakoľko rotuje od západu na východ (opačne oproti okoliu), tak „prešľapuje na mieste“. Ide o akýsi symbol planéty Jupiter, na ktorom je stále čo skúmať.

Najnovší záber našej najväčšej planéty

Jupiter vystrašil amatérskych astronómov. Jeho symbol sa začal správať zvláštne
Jupiter vystrašil amatérskych astronómov. Jeho symbol sa začal správať zvláštne Zdroj: NASA, ESA/A. Simon/M.H. Wong

V nedávnom období začali amatérski astronómovia pozorovať, že sa s Veľkou červenou škvrnou deje niečo zvláštne. Stmavla a bola červenejšia ako kedykoľvek predtým. Pripadalo im to, akoby sa trhala a strácala na sile oveľa rýchlejšie, akoby čakali. Svoje pozorovania a záznamy okamžite posielali do NASA a ďalších vesmírnych inštitúcií. A dostalo sa im aj reakcie.

Prišla im odpoveď, ktorá však ich tvrdenia vyvrátila. Podľa NASA sa diera nezačala správať zvláštne, len došlo k ich chybnému, resp. mylnému pozorovaniu. Trhanie pripomínali len menšie búrky po okraji škvrny a zmenu farby mohla mať za následok zvýšená koncentrácia určitých materiálov v atmosfére.

Domov
Zdieľať
Diskusia