Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2019, 15:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenská armáda hľadá nových pilotov stíhačiek. Môžu to byť mladíci

TECH STÍHAČKA
Uložiť Uložené

Naša armáda bude posielať nových pilotov na výcvik do USA.

V nasledujúcich rokoch nám Američania doručia 14 stíhačiek F-16. Časť z nich bude k dispozícii v roku 2022, ostatok do konca roku 2023. Tento čas preto musí naša armáda využiť na výcvik 28 budúcich pilotov, pretože dnes máme iba 22 vycvičených pilotov, ktorí sú špecializovaní na stíhačky Mig-29 v našej letke. Na nových lietadlách pretkaných modernými technológiami preto lietať nemôžu.


Ministerstvo obrany sa rozhodlo pripraviť nábor nových pilotov, ktorí odletia do Spojených štátov amerických. Za oceánom ich inštruktori vycvičia na stroje F-16. Ako dnes informovalo TASR, armáda už vybrala prvých šesť kandidátov na pilotov nových stíhačiek.

Slovenská armáda hľadá nových pilotov stíhačiek. Môžu to byť mladíci po 20. narodeninách
Slovenská armáda hľadá nových pilotov stíhačiek. Môžu to byť mladíci po 20. narodeninách Zdroj: TASR

Do USA by mali odletieť po prázdninách, ale neznamená to, že sa pilotmi stíhačiek aj naozaj stanú. V rámci náročného výcviku sa často stáva, že ľudia tlak nezvládnu a v tejto kariére pokračovať nechcú.


Aby mali potenciálni pilot šancu prejsť dlhým trojročným výcvikom, musia spĺňať niekoľko podmienok ako absolvovanie leteckej lekárskej prehliadky pre nadzvukové lietadlá, letecká prax v odbore pilot či psychodiagnostické a fyzické testy. Do lietadiel F-16 sa tak nemôžeš posadiť len tak, lebo sa ti zo dňa na deň zapáčila kariéra pilota.


Ako však informoval vo svojom článku Denník N, ministerstvo obrany si musí dávať pri nábore pozor. Ak by sa stalo, že vybratý uchádzač vycestuje do USA, ale výcvik nezvládne a úspešne ho neukončí, Slovensko by to údajne stálo okolo 500-tisíc eur. Aj preto rezort pripravuje niekoľko benefitov či príplatkov, aby piloti výcvik absolvovali úspešne.

Domov
Zdieľať
Diskusia