Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2019, 9:15
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Dnes v noci nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Počas zatmenia Mesiaca uvidíš aj Saturn či Jupiter

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak si chceš čiastočné zatmenie Mesiaca vychutnať naplno, pozorovať by si ho mal z oblasti bez svetelného smogu.

Dnes v noci, z utorka na stredu, si budeš môcť užiť nezabudnuteľné nebeské divadlo v podobe čiastočného zatmenia Mesiaca, ktorý sa večer objaví nad obzorom krátko pred deviatou večer. Čiastočné zatmenie budeš môcť pozorovať od desiatej až do 23:31. Mesiac napokon z tieňa vyjde okolo jednej ráno.

Ak všetko dobre naplánuješ, so svojou polovičkou si budeš môcť užiť fascinujúci lunárny výjav v romantickom duchu aj niekoľko hodín. Okolo polnoci má byť navyše až 18 stupňov Celzia, a tak sa nemusíš báť, že by ti von bola zima. Dnes v noci budú dokonca na nebi pozorovateľné aj dve planéty – Saturn v súhvezdí Strelca a Jupiter v súhvezdí Hodonosa.

Dnes v noci nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Počas zatmenia Mesiaca bude vidieť aj Saturn či Jupiter
Dnes v noci nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Počas zatmenia Mesiaca bude vidieť aj Saturn či Jupiter Zdroj: Unsplash

„Jednotlivé zatmenia sa líšia farbou a svetlosťou tieňa. Závisí to na stave zemskej atmosféry, cez ktorú prechádzajú slnečné lúče. Napríklad po silnej erupcii sopky, keď je zemská atmosféra zaprášená popolčekom, býva tieň veľmi tmavý. Relatívnu tmavosť zatmení hodnotí takzvaná Danjonova škála,“ tvrdí docent Ján Svoreň, vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici.

Na Vajanského nábreží v Bratislave, konkrétne pri budove Slovenského národného múzea, sa má navyše v prípade priaznivých poveternostných podmienok uskutočniť aj astronomické pozorovanie zatmenia mesiaca v spolupráci s OZ Planetárium Bratislava.

Domov
Zdieľať
Diskusia