Priemerný cyklista na Tour de France si musí vyčleniť veľmi veľa času na jedenie.
Podľa We Love Cycling spália cyklisti počas každej etapy Tour de France približne 5 000 až 8 000 kalórii v závislosti od jej náročnosti. Dohromady ide o výdaj vo výške približne 140-tisíc kalórií za 21 dní, ku ktorému je pochopiteľne nevyhnutné prispôsobiť aj jedálniček.
V minulosti podľa dostupných zdrojov jedli cyklisti veľa pečiva, v súčasnosti je už však stravovanie výrazne sofistikovanejšie a každý jeden športovec zvládne okolo 6 jedál pozostávajúcich zo širokej škály látok obsahujúcich výživu a energiu na náročné niekoľkohodinové etapy.
Raňajky sú základ
Je dôležité naštartovať unavený organizmus po náročnom výkone z predošlého dňa, a tak sa približne o 9:00 začína bohatými raňajkami. Sacharidy, kvalitné bielkoviny a zdravé tuky sú ich základom a klasické menu môže mať napríklad zloženie: Miska ovsených vločiek s orechami, veľká omeleta, tri sendviče so syrom a šunkou, 100 g cestovín, jogurt, pol litra ovocného smoothie, pohár jablkovej šťavy a káva.
Preteky väčšinou začínajú na obed, a tak je ešte potrebné približne o 10:30 doplniť energiu ďalším jedlom. Ovocie, energetické tyčinky, veľa vody a káva by mali do štartu etapy o 12:00 stačiť.
Palivo na bicykli
Ideálne je, keď cyklista nemusí veľa počas pretekov jesť, keďže ho pochopiteľne jedlo v žalúdku môže spomaliť a v tom horšom prípade spôsobiť aj tráviace problémy. Opäť záleží aj od profilu etapy, keďže na tých rovinatých nie je potrebný taký prísun sacharidov. Takto vyzerá zoznam položiek, ktoré spotrebujú športovci počas jazdy na bicykli v prípade náročných kopcovitých etáp:
6 energetických tyčiniek, 2 izotonické gély, 2 plechovky kolového nápoja, 6 fliaš drinkov s elektrolytmi, dva ryžové koláče a croissant s marmeládou a šunkou.
Zotaveni jedlom
Izotonický nápoj so špeciálnou zmesou sacharidov známy ako Recovery drink, kurací sendvič, ryžový koláč, pol litra ovocného a zeleninového smoothie a dve kávy. Toto všetko musí skonzumovať každý cyklista do dvoch hodín po skončení náročného preteku na Tour de France. Kľúčové sú najmä sacharidy a proteíny, aby sa začali svaly čo najrýchlejšie zotavovať.
Ďalší výživový balíček v podobe bohatej večere prichádza o 20:00: Veľký hovädzí steak, 150g cestovín, jogurt a veľký šalát alebo pol litra zeleninového džúsu spoločne s ďalšími dvoma kávami.
Tie športovci pravdepodobne pijú aj kvôli tomu, aby zvládli ešte jedno jedlo približne o 23:00. Keďže telo cyklistu spaľuje počas celého dňa veľmi veľa kalórií aj po skončení etapy, je dôležité dopĺňať ich aj neskoro večer. Ideálne sú ľahšie stráviteľné potraviny bohaté na sacharidy, aby si telo vytvorilo zásoby glykogénu.