Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2019, 14:09
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Majk Spirit, Separ a Dame či Yzomandias. Ktorí raperi vydali v prvej polovici roka 2019 najlepšie videoklipy?

HUDBA
Uložiť Uložené

Sleduj rebríček desiatich najlepších videoklipov za prvých 6 mesiacov tohto roka.

Slovenskí aj českí interpreti už našťastie veľmi dávno pochopili, že vizuálna stránka ich tvorby si rovnako zaslúži veľkú pozornosť. Stále platí, že kvalitný videoklip nemusí stáť desaťtisíce eur, aj keď, väčšinou sa to na výsledku pozitívne odrazí. 

Už tradične toho za posledných 6 mesiacov vyšlo naozaj veľa, keďže práve klipy dokážu priniesť skladbám násobne väčšiu pozornosť, len niekoľko z nich si ju však skutočne zaslúži. V našom rebríčku sme zohľadňovali v prvom rade nápaditosť a celkový dojem. Viac ako kvalitná kamera je dôležité, čo sa pred ňou deje a ako si dali tvorcovia záležať na výbere lokalít. 

Rolu zohráva aj atmosféra a inovatívnosť. Vo výbere sa nachádzajú drahé a skoro filmové záležitosti, veci umeleckého charakteru aj klasické reprezent vizuály, na ktoré sa však veľmi dobre pozerá. Už tradične ide o subjektívny výber časti redakcie, takže pripúšťame, že tvoj rebríček môže vyzerať úplne inak. Budeme radi, keď nám to dáš vedieť v komentároch. 

Odporúčané
Ovládli rapovú scénu Slováci alebo Česi? Toto je 10 najlepších albumov prvej polovice roka 2019 Ovládli rapovú scénu Slováci alebo Česi? Toto je 10 najlepších albumov prvej polovice roka 2019 2. júla 2019, 19:37

10. KARLO - Grappa ft. Nik Tendo, Dalyb

Aj keď ide na prvý pohľad o klasický rapový reprezentatívny videoklip, členovia Milion Plus a FCK THEM zvolili ako lokalitu tradičnú retro arkádovú herňu. V prestrihoch ich vidíme rapovať z animovaného prostredia jednotlivých hier, zároveň si vyskúšali staré konzoly aj svietiace pištole a brnenia. 

Keďže sú stále chalanmi z ulice, nechýbajú zábery z parkoviska za pražským Sasazu a štúdia, kde track vznikol. @riko_ceko sa v tomto prípade postaral o síce na prvý pohľad jednoduchú, avšak veľmi efektnú vec, ktorá už nazbierala skoro 1,5 milióna pozretí. Zároveň ide o track, ktorý by sa mal objaviť spolu s 26 ďalšími na Karlovom chystanom albume 999.

9. DMS - sós | jak ti J.B.

Separ a Dame nezaháľajú ani po vydaní spoločného albumu Prepáčte. Prekvapivo a bez avizovania vydali ešte v marci hneď dve skladby, v ktorých robia to, čo im ide najlepšie. Vizuál od Mikiho Goldyho má množstvo vtipných momentov od úplného začiatku. Napríklad, keď si Separ dáva z obalu na nudle svoje zlaté reťaze. 

Zásadnú rolu zohral aj samotný zlatý favorit ako hlavná atrakcia. Chalani na jednej strane dávajú najavo svoju povrchnosť, ktorá vyplýva v tomto prípade z textu, na tej druhej stále spájajú luxus s bežnými vecami. Zlato a obal na rezance, favorit v zlatej metalíze či kopa stoeuroviek a šľahačka z tupy. Keby mal každý taký zmysel pre humor ako Separ a Dame, mali by sme sa oveľa lepšie. 


8. Marko Damian - Byť?

Markova tvorba je veľmi špecifická hudobne aj vizuálne. Podobne ako klip na Mravce, aj Byť? je plný umeleckých záberov, za ktorými môžeš hľadať niečo viac. Či už emóciu na tvári autora alebo rozdvojenosť v prípade momentov, kedy ho vidíme v rovnakom momente viackrát. 

Režísérska dvojica Alex Ditsas and Sebastian Idita a druhý menovaný aj v prípade postprodukcie sa postarali o vizuál svetových kvalít, ktorý je vzácny aj tým, že dáva samotnej skladbe úplne nový rozmer. 


7. Ben Cristovao - ALEIAIO

Rozpočet klipov Bena Cristovaa môže byť pochopiteľne už dlhšie výrazne vyšší ako v prípade väčšiny v tomto rebríčku. Je dobrou správou, že ho skutočne využíva na to, aby minimálne v svojom obore posúval latku vyššie. Za týmto výsledkom cestoval s celým videotímom až do slnečného Ria. 

V skoro filmovom videoklipe mapuje svoju cestu za pochopením toho, o čom je brazílske Jiu-Jitsu, ktorému sa zároveň dlhodobo venuje. Sprevádza ho učiteľ a jeho úlohou je dokázať mu, že je pripravený na veľký zápas. Budeš mať možnosť vidieť viacero úsmevných momentov a v tomto prípade teraz patrí obrovská zásluha tvorcom vizuálu na čele s režisérom Piotrekom Matejkowskim.


6. SHXRTY & KOJO ‒ M140

Videoklipy natočené pred zeleným plátnom väčšinou nedopadajú dobre a po 30 sekundách ich vypíname. V tomto prípade však chceš až do úplneho konca vedieť, aké ďalšie vtipné krátke videá a iné ilustračné materiály tvorca Radim Zbořil použil. Dať dokopy niečo podobné chce poriadnu dávku vedomostí a rozhľad.

Domov
Zdieľať
Diskusia