Vymenil by si bežné mäso za rastlinnú náhradu, ktorá sa čoraz viac približuje k tomu skutočnému?
Vegánstvo oslovilo už milióny ľudí a niet sa čomu čudovať. Už aj my sme ťa kedysi informovali o tom, že jednou z možností, ako dokážeš najviac pomôcť našej planéte, je zredukovať konzumáciu mäsa a vymeniť ho za rastlinné alternatívy.
Keď je reč o rastlinných alternatívach, zrejme si predstavíš zeleninu či strukoviny, lenže na Slovensku si môžeš pokojne vychutnať aj vegánsky burger, v ktorom nechýba kusisko mäsa. Háčik spočíva len v tom, že kusisko mäsa nie je vyrobený z mŕtveho zvieraťa, ale z mnohých rastlinných ingrediencií a prísad, vďaka čomu vyzerá takmer ako skutočná hovädzina.
V tomto bode vstupuje do hry spoločnosť Beyond Meat. Niektorí ju nazývajú Apple potravinového priemyslu, iní sú voči jej výrobkom skeptickí. Založil ju v roku 2009 Ethan Brown a odvtedy by si jej produkty našiel nielen v supermarketoch a reštauráciách po Spojených štátoch amerických, ale už dlhší čas aj na Slovensku. Stačí sa vybrať do prevádzky Vegan Kiosk na Kamennom námestí a rastlinný burger môže skončiť v tvojom žalúdku.
Ethan Brown založil svoju firmu, keď rozmýšľal nad tým, ako by mäsožravcom mohol ponúknuť etickejšiu alternatívu mäsa. Spoločnosť zostavila výskumný tím a začala vymýšľať produkty, ktoré by vyzerali ako štandardné mäso, ale čerpali len z rastlinného kráľovstva. Už v roku 2013 sa na pulty obchodov v USA dostali prvé výrobky, avšak firma si obrovskú popularitu získala až v posledných pár rokoch.
Ak stále nerozumieš, ako človek dokáže vyrobiť rastlinný burger imitujúci skutočné mäso, treba sa pozrieť na zloženie výrobkov. Samozrejmosťou je voda, ktorej zvyčajne sekunduje izolát z hráškového proteínu. V Beyond Meat potom medzi hlavnými ingredienciami nájdeš repkový olej a kokosový olej.
Menej ako 2 % samotného mäsa tvoria bambusová celulóza, zemiakový škrob, maltodextrín, soľ, slnečnicový olej či niekoľko kyselín bežne využívaných v potravinárstve. Neobsahuje pritom sóju ani GMO ingrediencie, teda geneticky modifikované potraviny.
Beyond Meat sa štylizuje do úlohy rodiča myšlienky „Future of Protein“, a teda budúcnosť bielkovín. Šéf firmy v máji vysvetľoval verejnosti a potenciálnym investorom, ako je možné, že vyrába náhrady mäsa vyzerajúce ako mäso. „Je to vlastne len týchto päť vecí. Aminokyseliny, lipidy, stopové minerálne látky, stopové vitamíny a voda. Žiadna z týchto látok nie je exkluzívna pre živočíšnu ríšu, všetky sú prítomné aj v rastlinnom svete,“ zrekapituloval Brown.
Vďaka tomuto prístupu už dávnejšie presvedčil aj mená ako Leonardo DiCaprio či Bill Gates. Obidve známe osobnosti do značky Beyond Meat investovali dávno predtým, ako Brown vyšiel s kožou na trh a uviedol svoju firmu na burzu.
Proud to invest in plant-based @BeyondMeat as livestock production is a major driver of carbon emissions. Learn more https://t.co/sLnsC97Af8 pic.twitter.com/6Zf5CJvnJZ
— Leonardo DiCaprio (@LeoDiCaprio) 17. října 2017
Vďaka procesu „Initial Public Offering (IPO)“ umožnil ľuďom investovať do firmy prostredníctvom nákupu akcií Beyond Meat a zrejme urobil výborný krok. Dnes sa analytici pozerajú na vývoj ceny akcií s otvorenými ústami, pretože od mája, kedy IPO prebehlo, sa ich hodnota zvýšila o viac ako 600 %.
Spoločnosť nezaháľa a pokračuje vo vývoji nových rastlinných alternatív zaužívaným živočíšnym výrobkom. Nielenže doteraz vyrábala náhrady kuracieho či hovädzieho mäsa vo všemožných formách a svoj marketing si vo veľkom postavila na hamburgeri Beyond Burger, len pred pár dňami sme sa dozvedeli, že značka predsatví mleté hovädzie mäso.
Na trh sa mleté mäso dostalo 24. júna, a k nám bude táto cesta trvať rozhodne oveľa dlhšie, pričom firma sľubuje, že ho bez problémov môžeš využívať v receptoch ako tacos, mäsové guličky či v omáčke na špagety. Keby si mal chuť, môžeš si kúpiť aj rastlinné klobásy.
Receptúra jednotlivých výrobkov zatiaľ nebola dotiahnutá do dokonalosti. Uznáva to samotný šéf Ethan Brown, ktorý pred pár týždňami skonštatoval, že cesta za dokonalou replikou mäsových výrobkov nie je na konci – Beyond Meat zatiaľ podľa neho dosiahla okolo 70 % z tohto vývoja a v nasledujúcich rokoch bude výskum pokračovať takou rýchlosťou, aby sme si čo najskôr vedeli vychutnať „hovädzí“ Beyond Burger bez toho, aby si dokázal výrazný rozoznať rozdiel.
Ako chutí vegánsky burger s imitáciou mäsa?
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Koľko eur stojí vegánsky burger Beyond Meat
- Ako vyzerá štruktúra vegánskeho burgra
- Čo mäsu od Beyond Meat chýba oproti bežnému mäsu
- Aké pocity v nás zostali po dojedení vegánskeho burgra
- Či by sme si vedeli predstaviť vymeniť mäso za Beyond Meat