Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2019, 19:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Rusko natočí vlastný seriál o Černobyle, výbuch v ňom spôsobí agent CIA. Šou od HBO označuje za karikatúru

Rusko natočí vlastný seriál o Černobyle, výbuch v ňom spôsobí agent CIA. Šou od HBO označuje za karikatúru
FILMY A SERIÁLY RUSKO
Uložiť Uložené

Seriál od HBO sa vraj snaží zničiť ruskú povesť jadrovej veľmoci.

Seriál Chernobyl si v priebehu posledných týždňov podmanil srdcia miliónov ľudí. HBO vytvorilo šou, ktorá verne zobrazuje atmosféru totalitného Sovietskeho zväzu, kde politické špičky nechceli o havárii reaktoru informovať ani vlastných obyvateľov, nieto zahraničné vlády. Niet sa preto čomu čudovať, že Rusku sa seriál veľmi nepozdáva, na čo upozorňuje The Moscow Times.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32

Tamojšie periodiká začali seriál silno kritizovať. Jedno ho označilo za karikatúru skutočných udalostí, v článku sa objavila teória o tom, že sa nepriatelia Ruska snažia zdiskreditovať krajinu ako jadrovú veľmoc. Vraj v zobrazení nehody chýbajú len akordeón a medvede, aby bola stereotypná ilúzia o Rusku dokonalá.

Na obhajobu niekoľkých častí, ktoré v krajine spôsobili kontroverziu, sa periodiká snažili vykresliť, že vedec Legasov otvorene skritizoval katastrofu novinách. Pravdou však je, že Legasov svoj kritický článok napísal v roku 1987 a periodikum ho odmietlo uverejniť, situácia sa napokon zmenila až po jeho samovražde.

Rusko natočí vlastný seriál o Černobyle, výbuch v ňom spôsobí agent CIA. Šou od HBO označuje za karikatúru
Zdroj: HBO

Čerešničkou na torte sa stala iniciatíva ruskej televízie NTV, ktorá začne natáčať vlastný seriál o tom, čo sa v Černobyle stalo. Dej však nebude reflektovať skutočnosť, ale konšpiračnú teóriu, podľa ktorej vyslala americká CIA do Sovietskeho zväzu tajného agenta, aby elektráreň sabotoval.

Údajne o prítomnosti cudzieho agenta existujú zmienky z dňa výbuchu, ale ako dokázalo vyšetrovanie, príčina explózie reaktora nemala nič spoločné so špionážou. Na vine boli hlavne nekompetentní pracovníci či utajované skutočnosti, ktoré štát odmietol správcom elektrárne povedať.

Domov
Zdieľať
Diskusia