Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2019, 17:46
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Čo pozerať po Game of Thrones? Týchto 10 vynikajúcich, no médiami ignorovaných seriálov ti napraví chuť

Čo pozerať po Game of Thrones? Týchto 10 vynikajúcich, no médiami ignorovaných seriálov ti napraví chuť
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES TOP 10
Uložiť Uložené

V mnohých prípadoch ide aj o kvalitatívne výrazne lepšie kúsky.

Game of Thrones po 9 rokoch skončilo a niektorí diváci tak rozmýšľajú, čo majú pozerať miesto neho. Iste, je tu Peaky Blinders, netflixoviny, Better Call Saul a iné vynikajúce seriály, no okrem nich poznáme omnoho viac vynikajúcich projektov, ktoré by si zaslúžili viac priestoru.

Médiá o nich až tak často nepíšu, čo je logické, keďže ich veľa ľudí nesleduje. Aj preto vlastne vznikol tento článok. My ti garantujeme, že nech už sa ti páči akýkoľvek žáner, v našich tipoch na 10 vynikajúcich a menej známych seriálov si nájdeš niečo, čo si okamžite zamiluješ. Všetky tieto počiny pritom stále vychádzajú a čakajú na svoje ďalšie série, takže pri niektorých môžeš zažívať ten skvelý pocit čakania na budúcotýždňovú epizódu.

Predsa len, binge watch nie je pre každého. O väčšine sme už písali buď v samostatných tipoch na seriály alebo vo výbere toho najlepšieho v daných rokoch. Nájdeš tu však aj pár noviniek, ktorým sme dali šancu len nedávno. 

Dark

Ak si fanúšikom seriálového fenoménu Stranger Things a ešte si sa nedostal k nemeckému Dark z produkcie Netflixu, určite by si nemal váhať. Ponurá atmosféra doplnená o mrazivý soundtrack sprevádza pomerne komplexný príbeh odohrávajúci sa v malom mestečku Winden. Záhada strateného dieťaťa naruší vyše tridsaťročný pokoj od kriminality a vyzerá to, že sa podobný prípad už raz odohral.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) 17. marca 2023, 14:30

Okrem toho sa istý muž obesí a zanechá po sebe tajomnú obálku a inštrukcie, v akom čase ju otvoriť. Bude to náhoda alebo sa vo Windene deje čosi nezvyčajné? Dark je majstrovským dielom so zaujímavými myšlienkami ohľadom toku času a našich osudov. Onedlho ho čaká druhá séria, a to konkrétne 21. júna 2019. V recenzii sme boli trochu prísni, ale ostatní redaktori seriál ocenili oveľa viac.

Outlander

Na historickú fantasy drámu Outlander sa tešili najmä fanúšikovia knižnej série od Diany Gabaldon. Seriál má však taký úspech vďaka hlavnej dvojici – Caitriona Balfe a Sam Heughan. Príbeh sa točí okolo sestričky Claire, ktorá sa chce usadiť so svojím manželom a mať deti. Život sa jej obráti hore nohami, keď sa náhodne vráti v čase do roku 1743 a natrafí na škótskeho bojovníka Jamesa Frasera.

Ak sa chceš nechať unášať ďalšou fantasy historickou vlnou, potom bude pre teba najvhodnejšou voľbou práve Outlander so sympatickým párom, ktorý zažíva netradičné dobrodružstvá, spoznáva rôznych ľudí a nezabúda potešiť divákov vášnivými milostnými scénami. Viac v našej recenzii tu.

The Marvelous Mrs. Maisel

Príbeh zasadený do 50. rokov ťa zavedie k Židovke Midge Maisel, ktorá je zosobnením dokonalej paničky a matky dvoch detí. Žije s rodinou v honosnom byte a podporuje manžela Joela v kariére stand-up komika. Keď sa jej začne rozpadávať manželstvo, osud ju dovedie do miestneho klubu, kde sa jej otvoria dvere do sveta stand-upov.

Odporúčané
Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych 16. novembra 2022, 14:30

Po náročných bojoch s Night Kingom a jeho armádou máme pre teba vynikajúci humorný seriál, pri ktorom sa nielen zrelaxuješ, ale aj sa kvalitne zabavíš. Neoľutuješ ani jednu minútu s vtipnou Midge a jej agentkou Susie, ktoré ťa vezmú na bláznivú cestu po nočných amerických podnikoch. Viac v našej mini recenzii tu.

 

Ozark

Kvality Ozarku som dlho ignoroval. Ani hodnotenie na IMDb a iných portáloch nehovorili o totálnej pecke. Potom som však narazil na istý rozhovor so Stephenom Soderberghom, ktorý Ozark značne vyzdvihoval, a tak som mu dal šancu. Komik Jason Bateman sa produkčne aj režijne postaral o vynikajúci krimi seriál, aký tu po Breaking Bad dlho chýbal. Marty (Bateman) je finančný poradca, ktorý zároveň pracuje pre kartel a perie im ich milióny. Niečo sa však pokazí a ja ti viac odmietam prezradiť, pretože už pilot ťa posadí na zadok. 

Bohužiaľ, zvyšok seriálu už nemá taký spád a sem-tam je citeľná aj zbytočná vata, v celkovom ponímaní však ide o vynikajúce napísaný príbeh muža a rodiny zatlačenej ku stene, ktorá urobí všetko pre to, aby prežila. Excelujú herci, réžia a technické prevedenie na čele so soundtrackom. Spoj si slabšie odvary z kriminálneho svetu Breaking Bad a politických hier House of Cards a vieš, čo máš čakať. 

Netflix chcel seriál predať, a tak je v traileri príliš veľa spoilerov. Odporúčame teda neklikať naň a miesto toho to skúsiť rovno s prvou epizódou. Ak sa ti nebude páčiť už tá, ďalej nepozeraj. Ozark je jediným seriálom, ku ktorému ti neodporučíme nejaký náš dlhší článok. To sa však zmení už budúci týždeň.


Love, Death & Robots

Tohtoročná novinka od Netflixu bola niečo, na čo sme sa v redakcii veľmi dlho tešili. A vôbec nesklamala, práve naopak. Antologický projekt s 18 krátkymi animovanými filmami zameraných hlavne na starších divákov ponúkajú všetko. Od erotiky a lásky, cez akciu a epickosť, po napätie, humor a hlavne originalitu. Niektoré epizódy sú brutálne, iné filozofické, pri tých ďalších zase totálne vypneš a necháš sa uniesť nádherným CGI a vizuálom ako takým. Viac sa dočítaš v našej recenzii. 

 

Master of None

Master of None je preto veľmi príjemným osviežením v seriálovej ponuke, kam prispieva svojím úprimným humorom a aktuálnosťou. V hlavnej úlohe vystupuje komik Aziz Ansari (Tom Haverford z Parks and Recreation) ako poloúspešný herec z New Yorku, živiaci sa prevažne točením reklám a lacných filmov. Jeho život je však ako život kohokoľvek z nás. Neuveriteľne pravdivé a trefné a pritom obzvlášť humorné situácie zaútočia na tvoje bránice.

Odporúčané
Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť 22. októbra 2022, 14:30

Naopak, inokedy si uvedomíš, že podobnými zážitkami si si prešiel aj ty a očividne aj tisícka ďalších ľudí, takže v tom nie si sám. Na autenticite projektu pridáva aj herecká účasť Azizovych rodičov – nehercov. Scénky s nimi sú ako vystrihnuté z tvojich interakcií s rodičmi. Pri Master of None sa skvelo zabavíš a nadobudneš pocit, že nech už si prechádzaš v živote čímkoľvek, nie si v tom sám. Viac sa dočítaš v našom článku tu.


Barry

Barry z produkcie HBO je skvelým príkladom komorného a jednoduchého, no za to skvelého seriálu, ktorý si užije dozaista každý. Bill Hader v ňom zosobňuje znudeného veterána, ktorý v živote nedokáže nájsť potešenie a jediné v čom exceluje je zabíjanie. Teda aspoň si to myslí až do momentu, keď sa bláznivou zhodou okolností dostane pri likvidácii svojho cieľa do malého divadla, kde objaví nový zmysel života.

Minulosť nájomného vraha a herectvo však nejdú príliš dokopy, a tak si asi vieš domyslieť, koľko šialených situácií to spôsobí. Barry oplýva skvelým a niekedy až parodickým čiernym humorom, prekvapivo dobrou akciou, zaujímavými postavami a s ľahkosťou sa mu darí riešiť aj komplexné otázky bežného života. Iba nedávno skončila druhá séria a už máme ohlásenú tretiu. Ak máš teda náladu na rýchlu (epizódy majú približne 30 minút) a humorom nabitú oddychovku, Barry je seriálom pre teba. A presvedčíme ťa o tom aj v samostatnej recenzii.

Atlanta

Tuzemsky dlhodobo ignorovanú Atlantu sme vám na našich stránkach už niekoľkokrát odporúčali a urobíme to znova. Donald Glover totiž zahrabol hlboko do svojho vrecka kreatívnych schopností a vytvoril skvelý seriál, ktorý epizódu po epizóde uzemňuje emóciami. Sledujeme v ňom trampoty Earna (Glover), jeho bratranca Paper Boia (Brian Tyree Henry) a ich kamaráta Dariusa (Lakeith Stanfield) v bežnej atlantskej štvrti.

Odporúčané
Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom 20. októbra 2022, 14:30

Suchá premisa je však ozvláštnená skvelým obsahom a aj formou. Jedna epizóda je napríklad točená ako horor, zatiaľ čo druhá ako hlboko intímne vyznanie citov a smútku hercovej zosnulej matke. Všetko to spája kopec humoru a groteskných momentov, skvelá réžia a nápady, ktoré sa v seriálovej tvorbe tak bežne nevidia.

Glow

Čo môže byť lepšie ako wrestling? No predsa wrestling, v ktorom namiesto obrovských a silných mužských tiel dominujú krásne ženské krivky. Aspoň to si pomyslel prekoksovaný režisér Sam (Marc Maron) a rozhodol sa vytvoriť vlastnú dámsku nízkorozpočtovú wrestlingovú show v polovici 80. rokov.

Čoskoro však zistil, že to nie je tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Zvlášť s ohľadom na to, že dámy nie sú žiadne trénované atlétky, ale obyčajné baby, ktoré si chcú privyrobiť. Práve na ich obyčajnosti seriál stavia svoje srdiečko a darí sa mu to naozaj veľmi dobre. Glow v hlavnej úlohe s Alison Brie a Betty Gilpin má zatiaľ vonku dve série, pričom tretia by sa mala dostať vonku už priebehu najbližších mesiacov. Viac v našej recenzii.

Killing Eve

Killing Eve je záležitosť, ktorá pomerne rýchlo zasiahla fanúšikov po celom svete a razom sa vyšvihla na popredné miesta rebríčkov najlepších minuloročných seriálov. Niet sa čomu čudovať. Briti vymysleli zaujímavú špionážnu hru na mačku a myš medzi agentkou MI-5 Eve (Sandra Oh) a psychopatickou nájomnou vrahyňou Villanelle (Jodie Comer).

Odporúčané
Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones 17. októbra 2022, 18:30

Medzi oboma dámami však vzniká podivný vzťah obdivu, strachu a zvláštneho sexuálneho napätia, ktorý zavraždenie, respektíve zatknutie tej druhej značne sťažuje. Seriál sa okrem skvelých postáv prezentuje aj typicky britským humorom a zábavnými morbídnymi momentami, ktoré vás úprimne rozosmejú. Kvalitu si udržiavala aj druhá (tohtoročná) séria a potvrdená je aj tá s poradovým číslom tri. Viac v našej recenzii tu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia