Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2019, 15:19
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Chernobyl od HBO je postupom epizód čoraz ťaživejší.

Text bude obsahovať spoilery z 3. časti seriálu Chernobyl!

Alexej Ananenko, Valeri Bezpalov a Boris Baranov. Mená troch mužov, ktorí riskovali svoje životy, aby v Černobyle zabránili najhoršiemu. Teplota jadrového paliva totiž po zasypaní (ktoré si videl v druhej časti) začala rapídne stúpať, a keby sa žeravé palivo prepálilo podlahami a dostalo sa k vode, nastal by obrovský výbuch, aký si dokážeme len ťažko predstaviť.

V okruhu stoviek kilometrov by nemal šancu nikto prežiť a vysoká radiácia by zapríčinila neobývateľnosť veľkej časti Európy i Škandinávie po niekoľko stoviek či tisícky rokov. Ananenko, Bezpalov a Baranov však boli našťastie úspešní. Dostali sa do oblasti pod reaktorom a vypustili vodu.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Zdroj: HBO

Obavy profesora Legasova (Jared Harris) však neustávali, a preto mu funkcionár Boris Ščerbina (Stellan Skarsgård) navrhol, aby sa išli prejsť. Legasov spočiatku tejto reakcii nerozumel, ale Šcerbina v podaní famózneho Skarsgårda mu neskôr vysvetlil, že miestnosť, kde sa nachádzali, mala byť odpočúvaná.

Odporúčané
Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) 26. apríla 2020, 13:08

Krátko na to sa neďaleko od nich navyše zjavila dvojica, ktorá podľa všetkého predstavovala agentov KGB. Ešte predtým však profesor Legasov objasnil Šcerbinovi, čo presne sa stane s hasičmi, ktorí ako prví bojovali proti ohňu, a akým spôsobom zrejme svoje dni dožije trojica hrdinov. Ščerbinu však samozrejme zaujímalo aj to, ako dopadnú oni dvaja.

V tomto bode nám tvorcovia jednoduchým slovným prejavom vysvetlili hrôzy, ktoré čakajú menovaných nešťastníkov. Ale zdá sa, že tentokrát si serialový štáb Chernobylu myslel, že obyčajné slová stačiť nebudú, a preto sme mali možnosť rovnako ako Lyudmilla Ignatenko  nahliadnuť do nemocnice v Moskve.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Zdroj: HBO

Jej návšteva manžela Vasilyho ju však môže vyjsť v ďalších epizódach ešte veľmi draho. Personál ju totiž upozorňoval, aby sa svojho partnera nedotýkala a zakázal jej vstup do miestnosti v prípade, že je tehotná. Lyudmilla ale klamala a zrejme si vôbec neuvedomila, akému nebezpečenstvu vystavila seba i svoje dieťa

Pohľad na bezvládneho Vasilyho nebol ani v najmenšom vôbec príjemný a v neskoršom štádiu by sa dalo povedať, že už nešlo o človeka, ale o ležiacu polo-mŕtvolu čakajúcu na svoj koniec. Ulana Khomyuk (Emily Watson) zatiaľ v nemocnici vyšetrovala celý prípad, a preto musela navštíviť Leonida Toptunova, Anatoly Dyatlova a Akimova.

Ulana si za svoju snahu vyslúžila zatknutie agentami KGB a my sme mali možnosť nahliadnuť na ďalšie obete černobyľskej tragédie. Možno je to len môj pocit, no bohužiaľ mám dojem, že Emily Watson pri skvelej hereckej dvojke Jaredovi Harrisovi a Stellanovi Skarsgårdovi mierne zaostáva. Okrem toho ale nemám aktuálne voči Chernobylu žiadnu výčiku.

Odporúčané
Game of Thrones sa stalo najlepším dramatickým seriálom a získalo Emmy. Uspel aj vynikajúci Černobyľ či Black Mirror Game of Thrones sa stalo najlepším dramatickým seriálom a získalo Emmy. Uspel aj vynikajúci Černobyľ či Black Mirror 23. septembra 2019, 8:11

Dej sa neskôr opäť presunul k Černobyľu. Roztavené jadro sa nakoniec prepálilo nižšie a i keď bola voda vďaka trojici hrdinov vypustená a k nešťastnej explózii už nemohlo dôjsť, existovalo reálne riziko, že sa palivu ďalej podarí prepáliť do spodných vôd, čím by prišlo ku kontaminácii rieky Dneper a vodstva Čierneho mora.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Zdroj: HBO

9 dni po výbuchu sa preto začínajú práce baníkov, ktorí sa musia podkopať pod reaktor a dopraviť tepelný výmenník, aby zabránili postupu paliva do spodných vôd. Pri podkopávaní žeravého jadrového paliva (respektíve kvôli teplotám 50°C) musia kopať nahí. A ako povedal vedúci baníkov, tak to predsa robili kedysi ich otcovia. Oblečenie by im ako ochrana aj tak veľmi nepomohlo.

Ďalší vývoj nasvedčuje tomu že, sa profesor Legasov a Ulana Khomyuk nebudú môcť dokázať zmieriť s celou situáciou a naopak sa budú snažiť o poriadne prešetrenie havárie, to za akúkoľvek cenu. No a samozrejme osud Legasova bola priamo zobrazený už v priebehu úvodnej časti.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Zdroj: HBO

Záver epizódy sa niesol v duchu smrti a Lyudmilla stojaca nad hrobom Vasilyho a ďalších obetí černobyľskej havárie bude zrejme ešte v najbližších častiach taktiež vystavená nemalým zdravotným problémom. 3. časť Chernobylu sa niesla v pomalšom, ale o to viac atmosfericky ťaživejšom (miestami až vyslovene nepríjemnom) duchu, počas ktorého sme boli svedkami fyzického utrpenia ľudí, ktorých zasiahla radiácia najsilnejšie.

Odporúčané
Rusi si natočili vlastný Chernobyl. Z traileru sa smeje celý svet Rusi si natočili vlastný Chernobyl. Z traileru sa smeje celý svet 26. júla 2019, 10:12

Tak ako aj v prípade predošlej časti nemôžem inak, než hodnotiť epizódu plným počtom bodov, a teda desiatimi bodmi z desiatich. Táto 5-dielna miniséria sa HBO jednoducho skutočne vydarila a nič nenasvedčuje tomu, že by mal v najbližších dvoch častiach nastať akýkoľvek úpadok kvality. Predposlednú časť budeš môcť na HBO sledovať 28. mája (května).

Domov
Zdieľať
Diskusia