Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2019, 17:23
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Je Slovensko pripravené na samojazdiace autá? Pýtali sme sa Ministerstva dopravy a výstavby

Je Slovensko pripravené na samojazdiace autá? Pýtali sme sa Ministerstva dopravy a výstavby
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://pixabay.com/photos/scape-city-bridge-danube-ufo-3768633/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pixabay.com</a>
TECH SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Čo všetko robíme pre to, aby bola naša krajina dostatočne pripravená na príchod autonómnych vozidiel?

Budúcnosť automobilového priemyslu netkvie iba v elektromobiloch, ale aj v takzvaných autonómnych technológiách. Čoraz viac renomovaných výrobcov automobilov preto začína sústreďovať pozornosť na samojazdiace kapacity a všetko, čo s nimi určitým spôsobom súvisí. A to isté platí i o jednotlivých krajinách po celom svete, ktorým nezostáva nič iné, ako tomuto prichádzajúcemu trendu prispôsobiť svoju legislatívu či pozemné komunikácie.

Ako je teda na tom Slovensko? Na túto otázku nám poskytla odpoveď hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby. Dozvedeli sme sa tak, že vznikne tím špecialistov, ktorí dostanú jasnú úlohu - pripraviť Slovensko na príchod samojazdiacich áut. S tým nám pomôže len nedávno nadobudnutá finančná injekcia od Európskej únie.

Karolína Ducká, Ministerstvo dopravy a výstavby SR

V súvislosti s rozvojom tzv. inteligentnej mobility získalo MDV SR minulý mesiac 6,9 milióna eur z európskych fondov. Vďaka nim vzniká tím expertov, ktorí sa budú problematikou zaoberať na legislatívnej úrovni.
 
Ak pôjde všetko podľa plánov príslušného ministerstva, spomínaný tím by mal vzniknúť ešte v priebehu tohto roka. Spočiatku ho bude tvoriť približne 10 odborníkov. K téme sa po získaní grantu vyjadril aj minister dopravy.
 

„Tím asi desiatich odborníkov by mal vzniknúť ešte tento rok. Jeho úlohou bude čo najskôr zistiť, ako sa Slovensko v oblasti inteligentnej mobility môže posunúť vpred. Samozrejme,  chceme sa inšpirovať najlepšími riešeniami tak, aby sme nastavili správne smerovanie Slovenska v tejto oblasti a pripravili kvalitné legislatívne zázemie, ktoré momentálne nemáme,“ uviedol na margo príprav Arpád Érsek.

Samojazdiace autá sú už za rohom

Ako píše web Forbes, európska komisárka pre dopravu Violeta Bulc predpokladá, že plnohodnotné autonómne vozidlá začnú masovo brázdiť verejné cesty do roku 2030. Ide však iba o hrubý odhad.

S trošku presnejšou predikciou vyrukoval vizionár Elon Musk, ktorý podľa informácií z The Verge spomína polovicu roka 2020. V tomto období by mal byť autopilot americkej spoločnosti Tesla pripravený šoférovať bez akejkoľvek pozornosti človeka. Inými slovami dosiahne poslednú, čiže piatu úroveň autonómie. Preto začnú v niektorých častiach Spojených štátov amerických prevádzkovať dlhšie avizovanú autonómnu taxi službu. Najväčší boom teda podľa všetkého odštartuje už v priebehu nadchádzajúcich 3 až 5 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia