Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2019, 22:25
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zaplatím ti 500 € a mám aj kokaín. Vyskúšali sme si Pokec cez ženský profil a zažili divočinu v priebehu pár sekúnd

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na Pokec sme sa kvôli nostalgii vrátili po niekoľkých rokoch.

Keď svet ani len nesníval o sociálnej sieti ako Facebook, na Slovensku už fungovala prvá zoznamka, z ktorej sa v priebehu niekoľkých rokov stal projekt združujúci tisíce ľudí. Možno si nikdy nerozmýšľal nad tým, ako vlastne Pokec vznikol. Milan Dubec v roku 1997 založil Zoznamku, čo v tom čase nebolo všeobecné označenie pre zoznamovací portál na internete, veď o internete väčšina Slovákov len počula, ale názov konkrétnej služby.

O dva roky neskôr prišiel na scénu Pokec a so svojím jednoduchým názvom trafil do čierneho. Slováci sa chceli združovať, komunikovať spolu v reálnom čase a zatiaľ čo veľká časť ľudí bola fascinovaná textovými správami, tisícky Slovákov objavovali čaro internetového zoznamovania.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Pokec kedysi začínal
  • Čo na Pokeci fičalo pred 10 rokmi
  • Koľko ľudí ho navštevuje dnes
  • Ako sa za poslednú dekádu zmenil
  • Ako dopadol náš experiment so ženským profilom v Sexzoznamke
  • Aké ponuky sme od mužov dostali
  • Čo spôsobil mužský profil v Sexzoznamke


Zaplatím ti 500 € a mám aj kokaín. Vyskúšali sme si Pokec cez ženský profil a zažili divočinu v priebehu pár sekúnd
Zdroj: Pokec.sk/Screenshot

Koncept Pokecu preto nepochybne vznikol z nápadu sprostredkovať ľuďom zoznamovanie. Postupom rokov, keď sa už internet rozširoval do slovenských domácností, sa na tento portál registrovalo čoraz viac mladých ľudí. Facebook síce vznikol v roku 2004 ako projekt v rámci Harvardu, ale v tom čase u nás fičal Pokec a trvalo niekoľko rokov, kým sme sa začali hromadne presúvať práve na novú sociálnu sieť.

Aj my v redakcii sme Pokec aktívne využívali. Kedysi nebolo lepšieho nástroja na komunikáciu so svojimi spolužiakmi či ľuďmi, s ktorými si chodieval von, ak neberieme do úvahy mobily. Ani tie nemal len tak hocikto a mobilné dáta boli pre väčšinu z nás len mokrým snom, keďže sme sa zakaždým, keď sme nechtiac stlačili na tlačidlovom telefóne ikonku internetových služieb zľakli, nech nám operátor nenaúčtuje stovky korún a rodičia doma nevyhrešia.

My si Pokec pamätáme ako sieť, kde fičalo nakupovanie Plusiek. Tieto bonusové služby ti umožňovali zistiť, kto si prezeral tvoj profil, mali spôsobiť, že sa s potenciálnymi záujemcami o konverzáciu či stretnutie jednoduchšie dostaneš do kontaktu a mohol si vďaka nim používať napríklad špeciálnych smajlíkov.

Nám v hlave utkveli najmä Mobíci zo Superstar, ktorí možno zdvihli tržby za Plusko hneď niekoľkonásobne. Nostalgické pocity nám prinášajú aj pohľady na staré profily, kde sme si s kamarátmi nechávali komentáre, komplimenty, ale občas si aj vynadali a skopírovali do nich niekoľko obrázkov v textovej forme. Vtedy to boli krásne časy, dnes sú to iba nostalgické spomienky.

Z tohto dôvodu sme sa preto rozhodli zaregistrovať na Pokeci v roku 2019. Množstvo Slovákov prechádzalo na Facebook v rokoch 2007, 2008 či 2009, a tak nebudeme klamať, ak skonštatujeme, že pre veľkú časť z nás je Pokec služba, ktorú sme naposledy reálne využili pred celou dekádou. Netušili sme preto, čo konkrétne sa v nej zmenilo, ako to tam dnes vyzerá a koľko ľudí Pokec v súčasnosti navštevuje.

Registrácia

Po príchode na stránku Pokecu sme zostali príjemne prekvapení. Dizajn vyzerá atraktívne a jednoducho, takže človek sa nemôže stratiť medzi hromadou nepotrebných tlačidiel. Registráciu sme zvládli v priebehu niekoľkých sekúnd.

Stačilo si zvoliť nick, nastaviť heslo a odrazu si mohol prezerať miestnosti a posielať správy. Nevyžadovala žiadny e-mail, potvrdenie ani telefónne číslo, čo znamená, že Pokec je z pochopiteľných dôvodov stále divoký západ, kde síce platia pravidlá, ale niektoré z nich vieš ľahko obísť.

My sme sa najskôr zaregistrovali ako muž a potom aj ako žena. Cez mužský profil sme si chceli súčasný Pokec obhliadnuť, aby sme vedeli, do čoho sa chystáme vstúpiť.

Zaplatím ti 500 € a mám aj kokaín. Vyskúšali sme si Pokec cez ženský profil a zažili divočinu v priebehu pár sekúnd
Zdroj: Pokec.sk/Screenshot

Zaujalo nás, že už pri registrácii stránka hlásila viac ako 38-tisíc ľudí online, čo je úctyhodné číslo na Pokec v roku 2019. O pár hodín neskôr počítadlo prekročilo hranicu 40-tisíc, a tak nám štatistika naznačovala, že spomedzi toľkých ľudí si tam určite nájdeme niekoho na plodnú konverzáciu.

 Prvé dojmy 

Spočiatku sme zisťovali, ako sa zmenilo fungovanie miestností. Po dizajnovej stránke ide o veľký krok vpred. Kedysi boli miestnosti celkom porozhadzované a najväčšími hitmi boli tie používateľské, kde si mohol vytvoriť vlastnú miestnosť a rozprávať sa v nej so svojimi kamarátmi. Takáto možnosť existuje aj dnes, avšak ľudí v miestnostiach vytvorených používateľmi ubudlo.

Zaplatím ti 500 € a mám aj kokaín. Vyskúšali sme si Pokec cez ženský profil a zažili divočinu v priebehu pár sekúnd
Zdroj: Pokec.sk/Screenshot

Pri krátkom pohľade sme zistili, že vlastným miestnostiam dominujú „HriešneChúťky“, „Magyarok“ pre maďarských užívateľov a v prvej desiatke najpopulárnejších sa viackrát objavili aj miestnosti s rôznou formou názvu „Rómovia“. Ak ti teda možnosti ponúkané priamo Pokecom nevyhovujú, používatelia sa vedia zaradiť aj sami.

Vráťme sa však ku hlavným miestnostiam. Najpopulárnejšou je dnes „Do pohody“, kde nájdeš všemožné príspevky o témach ako filmy, šport, knihy... a sex. Keby si hľadal slová, ktoré Pokec najviac vystihovali pred desiatimi rokmi a vystihujú ho aj dnes, zrejme by si v slovníku narazil na výrazy ako „sex“ či „úchyl“. Ako sme sa neskôr presvedčili na vlastnej koži, sex si vieš na Pokeci vybaviť naozaj v priebehu niekoľkých sekúnd.

Okrem miestnosti „Do pohody“ dominujú Pokecu miestnosti ako „Zoznamka“, „Mladí duchom“ či „Kaviareň“. Zrejme ti nemusíme bližšie vysvetľovať, čo sa deje v Zoznamke.

Musíme ťa upozorniť na to, že v tejto miestnosti sú úroveň a štýl zoznamovania jemnejšie ako v miestnostiach označených veľavravne „18+“, a tak tam nájdeš ľudí hľadajúcich človeka na rande, romantickú večeru či fajku v aute za finančnú odmenu. Je to skrátka všehochuť a zaujímavý pohľad do mysle slovenského národa.

V miestnosti „Mladí duchom“ sa zase zdržiavajú starší užívatelia, často v strednom veku, ktorí medzi sebou občas vedia viesť aj duchaplnú diskusiu. Nie stále, ale občas sa to podarí.

Téma starších ľudí na Pokeci je nepochybne zaujímavá, pretože takíto ľudia akoby stále veria tomu, že si na tomto portáli nájdu svoju vyvolenú, alebo len polovičku na nezáväzný sex, a my by sme chceli vidieť pomyselné štatistiky úspešnosti. Ktovie, koľko ľudí cez Pokec našlo partnera, či už jednorazového alebo dlhodobého.

Zážitok zo ženského profilu v Sexzoznamke pre 18+

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63887 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sme sa medzi mužmi cez ženský profil uviedli
  • Koľko trvalo, kým sme dostali prvé správy
  • Aké ponuky sme od mužov dostávali
  • Koľko peňazí boli ochotní zaplatiť za sex
  • Kedy do hry vstúpili drogy
  • Aký bizarný fetiš hľadal jeden chlapík
Domov
Zdieľať
Diskusia