Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2019, 0:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

NASA hľadá vtipálka pre misiu na Mars. Zmysel pre humor mu musí vystačiť v dlhodobej izolácii

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Misia na Mars si bude vyžadovať aj poriadnu dávku zmyslu pre humor.

Americká vesmírna agentúra NASA sa v blízkej budúcnosti bude pokúšať vyslať na červenú planétu Mars prvú misiu s posádkou astronautov. Vyslať skupinu ľudí na 8 mesiacov trvajúci výlet si však vyžaduje dlhý tréning v simulovaných podmienkach, na čom NASA pracuje už dlhé roky.

Odvážlivcov pozoruje v úplnej izolácii, kde medzi sebou musia vychádzať a odborníci zisťujú, čo všetko by sa mohlo na palube vesmírnej lode stať. Problémom by nebola len izolácia samotná, ale aj fakt, že komunikácia so Zemou by bola postupne komplikovanejšia a omeškaná o 20 minút.

Nemohol by si preto s nikým komunikovať ako na dnešných sociálnych sieťach, lebo by ti odpisoval len raz za niekoľko desiatok minút.

NASA hľadá vtipálka pre misiu na Mars. Zmysel pre humor mu musí vystačiť v dlhodobej izolácii
Zdroj: NASA

Antropológ z University of Florida Jeffrey Johnson preto s NASA spolupracuje na projekte, ktorého cieľom je zistiť, do akej miery si budúce vesmírne misie vyžiadajú prítomnosť „triedneho šaša“.

Johnson v minulosti skúmal vplyv prítomnosti vtipálka na izolované prostredie v staniciach na Antarktíde, kde sa podľa neho ukázalo, že takýto človek vie komunitu ľudí okolo seba spájať. Aj tie najťažšie situácie sa dajú zľahčiť, ak je v miestnosti človek, ktorý vie trefne zakontrovať a ťažký moment vtipne okomentovať.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Výsledky výskumov z Antarktídy preto potvrdzujú, že prítomnosť človeka s prirodzeným zmyslom pre humor by bola mimoriadne dôležitá. NASA už plánuje túto teóriu otestovať aj v jednej zo svojich simulácií vesmírnej izolácie, ktorej sa zúčastňujú precízne vybrané osoby, takže keď máš pocit, že si naozaj vtipný, americká agentúra zrejme bude potrebovať tvoje služby.

Domov
Zdieľať
Diskusia