Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. februára 2019, 18:28
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na svetový vrchol a do večného zabudnutia

HUDBA 6IX9INE
Uložiť Uložené

Krátky príbeh kontroverzného dúhového rapera je pomaly na konci.

Príbeh mladého amerického interpreta Tekashiho je obzvlášť pre slovenské rapové publikum veľmi špecifický. Všetko sa to začalo v roku 2014 na debutovom albume košickej Haha Crew. Vtedy jeho sloha ostala do veľkej miery nepovšimnutá, rovnako ako aj nasledujúce videoklipy, ktoré uzreli svetlo sveta pod vydavateľstvom I Love Party Production. Tie dnes už, samozrejme, svoje milióny views nazbierali.

Začiatky na Slovensku

Pod svoje krídla si ho v tom čase zobral známy manažér Yaksha, ktorého ambíciou už vtedy bolo vydávať amerických interpretov. Dúhový Daniel nebol pre neho jediným želiezkom v ohni, no jeho tvorba bola suverénne najvýraznejšia. Postupom času sa na Slovensku objavoval častejšie a pridával aj na frekvencii v tvorbe, čo pomaly pretavoval v úspech. Stále však len v našich končinách. 

V Československu odohral svoje prvé klubové koncerty aj festivaly, kde sa prišli pozrieť tí zvedavší fanúšikovia pomyselnej novej vlny. Pri tomto všetkom sme mali možnosť byť aj my, a tak môžeme konštatovať, že práve členovia Haha Crew mu výrazne svojou prítomnosťou pomohli. 

V roku 2017 hral 6ix9ine prvýkrát na festivale. Išlo o populárny Hip Hop Kemp v Hradci Králové a my sme sa vtedy ako jediní zaujímali o rozhovor. Ten prebiehal na zemi pri plote blízko stanového mesta.

Peniaze, úspech, sláva...

Do povedomia širšieho publika sa dostal vďaka tracku Poles1469, skutočný ošiaľ však prinieslo Gummo. Tie si všimli uznávané lifestyle portály ako Highsnobiety, Complex alebo Hypebeast a v tom čase nám bolo všetkým jasné, že sa rodí hviezda. Tekashi 6ix9ine aj napriek exponenciálne rastúcej popularite zostal Yakshovi verný a ďalej vydával skladby pod FCK THEM. 

Už v roku 2017 bola na stole otázka, či dúhový raper neprejde pod väčšie vydavateľstvo, nakoniec skončil v do dnes veľmi pochybnom labeli, no podľa vlastných slov si prilepšil o približne 7,5 milióna dolárov, čo je jeden z najlepších dealov pre „nováčikov“. Prekonal ho len Lil Pump s 8 miliónmi a XXXTentacion s 10 miliónmi. 

V tom čase mu do cesty vošiel nový manažér Shotti, čo bolo osudové stretnutie, o ktorom už dnes vieme, že do veľkej miery Tekashiho stálo kariéru. Práve on bol totiž členom gangu Nine Trey, ku ktorému sa v roku 2017 pridal aj Daniel. 

Časť prepisu Tekashiho výpovede pred súdom 23. januára 2019, keď sa rozhodol priznať ku všetkým obvineniam. V tomto prípade hovorí, ako sa na jeseň 2017 pridal k nebezpečnému gangu, ktorého aktivity sa týkali streľby, lúpeží a dílovania drog. 

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

6ix9ine bol vždy výstredný, hlučný, priťahoval na seba množstvo pozornosti a sociálne siete využíval v prvom rade na vírenie vody, vyvolávanie konfliktov a šírenie povedomia o svojom mene aj bez toho, aby produkoval banger za bangrom.

Aj keď v tvorbe sa mu stále darilo triafať do čierneho. Dokonca sa mu podarila veľká vzácnosť, od vydania Gummo dostal na vysoké priečky rebríčka Billboardu 10 hitov v rade. A bolo pri tom jedno, či rapuje španielsky, sám alebo s Nicki Minaj

Špecifický marketing priniesol exkluzívne spolupráce

Konflikty s The Gameom, Chief Keefom, Trippie Reddom, YG a mnohými ďalšími v kombinácii s problémami so zákonom kvôli podozreniu zo znásilnenia maloletej znamenali pre 6ix9ine publicitu na celom svete dokonca bez toho, aby musel vydať seriózny hudobný projekt. Išiel pri tom veľmi tvrdo, obúval sa do legendárnych interpretov, zhadzoval ich pred celým svetom, dokonca si do postele zobral priateľku svojho nepriateľa. To všetko však už v čase, kedy bol členom krvilačnej skupiny. 

Jeho existenciu veľmi dobre vnímal napríklad aj Drake, aj keď ho skôr vysmieval po tom, čo mal pocit, že okopíroval jeho kíkí, du ju láv mí. Aby toho nebolo málo, s Tekashim chcel spolupracovať aj Kanye West, ktorý sa neraz vyjadril, že medzi sebou a dúhovým raperom vidí veľmi veľa podobností týkajúcich sa kontroverzie v hudbe aj mimo nej. Dokonca spolu strávili čas v štúdiu a my už teraz vieme, že vznikli minimálne tri skladby. 

Dve z nich nájdeme na debutovom albume Dummy Boy a tretia čaká na vydanie spoločne s projektom YANDHI, ktorý Yeezus vydá v tomto roku. Snáď. A tu prichádza prvý zlom, ktorý mal byť pre 6ix9ine výstrahou, že sa deje niečo zlé. Keď totiž spoločne s Nicki a Kanyem natáčali videoklip ku skladbe MAMA v luxusnej vile, niekto im venoval zopár výstrelov, pričom jeden náboj skončil v okne šatne známej raperky. 

Fotografia Kanyeho Westa a 6ix9ine, ktorá vznikla v deň, keď sa spoločne stretli v štúdiu. Pravdepodobne ide o záber z natáčania klipu, ktorý však zatiaľ neuzrel svetlo sveta.

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: instagram.com/fckthemcom

Rýchly vzostup, ešte rýchlejší pád

Ani nie dva týždne po tejto informácii sa dozvedáme, že Tekashimu hrozí doživotie vo väzení. Spoločne s manažérom Shottim a ďalšími členmi svojho tímu bol federálnou políciou uväznený v zariadení s extrémnou ostrahou a vtedy mu muselo byť jasné, že je zle.

Postupne začali na svetlo sveta vychádzať dôkazy a my sme sa dozvedeli, že streľba na vilu bola v skutočnosti cieleným útokom jeho vlastného tímu, ktorý ho chcel zlikvidovať. Väzenie mu teda zachránilo život.

Dôvodom pokusov o vraždu mali byť nezhody pri delení peňazí, keďže sa 6ix9ine rozhodol zrušiť niektoré koncerty, za ktoré však tím aj tak chcel provízie. Neskôr sme sa dozvedeli, že Tekashi zaplatil 30-tisíc za streľbu na Chief Keefovho bratranca a všetky ilúzie o tom, že ide o človeka, ktorý by neublížil ani muche, boli zrazu preč. 

On aj napriek tomu intenzívne zapieral, odmietal dohodu o vine a treste, tvrdil, že je nevinný a zmohol sa len na to, aby súdu ponúkol peniaze zo svojho bankového účtu. Toto všetko sa v istých intervaloch opakovalo do 23. januára 2019, kedy sa stala zvláštna vec. Jeho doterajší právník musel z ničoho nič od prípadu odísť kvôli konfliktu záujmov. 6ix9ine sa zrazu priznal ku kompletne všetkým 9 trestným činom, v ktorých bol obvinený a právnici vtedy odhadovali jeho trest na minimálne 47 rokov vo väzení

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.instagram.com

Zázraky sa dejú...

V posledných týždňoch sa dostávajú na povrch hlavne informácie , čo všetko už 6ix9ine prezradil, koho udal a aké trestné činy sa pokúsil objasniť. Dnes už prokuratúra pracuje s verziou, že by bol kontroverzný americký interpret zbavený kompletne všetkých deviatich obvinení vrátane objednávky vraždy, čo by sa minimálne v Európe nikdy nemohlo stať. 

Objednávateľ vraždy je rovnako nebezpečný ako ten, kto dostane zaplatené za jej vykonávanie. Aj napriek tomu však kompetentné orgány navrhli zníženie trestu na nutné minimum, čo by v praxi mohlo znamenať, že bude prepustený už 23. januára 2020, na kedy súd naplánoval kľúčové pojednávanie. 

6ix9ine podľa prepisu kladne odpovedá na otázku, keď sa ho sudca pýta, či chce uzavrieť dohodu o vine a treste.

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

6ix9ine uzavrel dohodu o vine a treste a zároveň súhlasil, že bude stopercentne nápomocný federálnej polícii pri vyšetrovaniach. Aktuálne sa preveruje všetko, čo zatiaľ prezradil, no v náväznosti na dostupné informácie môžeme konštatovať, že kooperácia rapera a vlády ide zatiaľ podľa plánov

Do mesiaca mŕtvy

V rapovom svete je udavačstvo, resp. snitchovanie jednoducho neprijateľné, nech ide o čokoľvek. K celej situácii sa veľmi jednoznačne vyjadrili aj legendárni interpreti ako Snoop Dogg alebo 50 Cent, ale aj Meek Mill či Boosie BadAzz. Práve posledný menovaný dokonca pred viac ako 5 miliónmi sledovateľov verejne vyhlásil, že ak  by sa niečo podobné dialo v jeho meste, trvalo by menej ako mesiac, kým by ho zabili. Dobre by sa nemali ani jeho deti a celá rodina by bola v ohrození. 

S prihliadnutím na skutočnosť, že úlohou 6ix9ine je aktuálne prezradiť prakticky všetko, čo vie o gangu Nine Trey, môžeme bez akýchkoľvek pochýb konštatovať, že všetci jeho blízki sú v nebezpečenstve.

Zatiaľ síce nevieme, čoho sú títo ľudia schopní a aký je spôsob ich konania v podobných prípadoch. Sám obžalovaný raper však v rámci svojej výpovede pri vymenúvaní aktivít nebezpečnej skupiny spomenul aj „disputes with our own member who were deemed disloyal...“. 

Minimálne on (a teraz už aj polícia) veľmi dobre vedia, čoho sú jeho (resp. už ich spoloční) nepriatelia schopní, aké prostriedky pri výtržníctve používajú a s akými informáciami dokážu pracovať. 

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

 

Čo všetko vlastne povedal? 

Kompletný prepis pojednávania, na ktorom sa 6ix9ine priznal, je dostupný na tomto linku. Má 47 strán, zopár konkrénych prehlásení sme si však už ukázali, a tak sa ešte poďme pozrieť na to najdôležitejšie. Celé toto pojednávanie vyvolal samotný interpret, resp. jeho nový právny zástupca, ktorému na rozdiel od predošlého Lance Lazzara bolo od úplného začiatku jasné, že táto vojna bola prehratá už v roku 2017, keď Tekashi vstúpil do gangu. 

Pred pojednávaním bol podľa dostupných informácií spísaný podrobný dokument, v ktorom sa Tekashi priznal a uviedol, že by chcel s federálnou políciou spolupracovať na objasnení. Na pojednávaní sudca Daniela vyzval, aby všetko ešte raz pomaly a zreteľne zopakoval. Okrem členstva v gangu, čo je samé o sebe trestným činom, sa 6ix9ine priznal aj k účasti na vražde. 

Úlohou členov gangu je zúčastňovať sa na zabíjaní rivalov, čím zvyšujú svoju reputáciu v skupine.

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

Tekashi dostal za kilo heroínu pravdepodobne trochu viac peňazí ako za koncert, keďže v tom čase ešte nebol natoľko úspešný. Aj napriek tomu už malo byť po vydaní Gummo, takže je tento jeho krok ťažko pochopiteľný. 

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

Za všetko sa nakoniec ospravedlnil rodine aj fanúšikom a svoje činy oľutoval.

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia Zdroj: www.courthousenews.com

Program na ochranu svedkov

Pochopiteľne sa vynára otázka, čo si 6ix9ineom bude v prípade, že by návrh prokuratúry na zníženie trestu na nutné minimum naozaj prešiel. Na základe všetkých vyššie spomenutých skutočností existuje už len jediná možnosť, ktorá je však v spojených štátoch k dispozícii od roku 1970. Ide o program na ochranu svedkov, ktorý má na starosti federálna polícia. 

Ten v skutočnosti funguje prakticky úplne presne tak, ako si mal možnosť vidieť vo filmoch. Tekashiho prípad je zároveň skoro modelovou situáciou. V jednoduchosti, on a celá jeho najbližšia rodina sa budú musieť po uvoľnení na slobodu pripraviť na kompletnú zmenu identity a doslova nový život, pod novým menom a v novej krajine, ktorú by možno nikdy  za normálnych okolností nenavštívili. 

Platí, že o programe na ochranu svedkov nebudú môcť nikdy nikomu povedať, kontaktovať svojich starých známych, no dostanú istý obnos peňazí na začiatok. Zároveň môžu z programu kedykoľvek odísť a vrátiť sa k starému životu, je to len ich slobodná voľba. Zatajiť identitu človeka s temperamentom a imidžom človeka ako Tekashi 6ix9ine však bude veľmi náročné. 

Bude zaujímavé sledovať, čo sa ešte v tomto prípade stane. Ide o interpreta, ktorý vyrastol“ vďaka Slovensku, a podpore Slovákov. Máme k nemu prirodzene bližšie ako k zvyšku hviezdnych raperov na svete. Aj preto ťa budeme o novinkách naďalej informovať. 

Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia
Tekashi 6ix9ine: Zo Slovenska a albumu Haha Crew na vrchol svetového hudobného priemyslu a do večného zabudnutia

Anketa:
Myslíš si, že sa Tekashi ešte niekedy vráti k normálnemu životu?
Áno
Nie
Áno
26 %
68 Hlasov
Nie
74 %
197 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia