Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2019, 14:19
Čas čítania 4:03
Peter Pavlík

10 netradičných romantických filmov, ktoré ti spríjemnia valentínsky večer s partnerom

10 netradičných romantických filmov, ktoré ti spríjemnia valentínsky večer s partnerom
Zdroj: The Weinstein Company
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER ROMANTICKÉ FILMY TIP NA FILM VALENTÍN
Uložiť Uložené

Láska hory prenáša.

Opäť tu máme sviatok všetkých zamilovaných a my si samozrejme neodpustíme pár tipov na príjemný večer vo dvojici. Väčšinou nejde o klasické romantiky, no v každej z nich zohráva láska kľúčovú úlohu. 

La La Land (réžia: Damien Chazelle)

Chvíľkové oscarové víťazstvo tohto muzikálu patrí medzi najväčšie faux-pas Akadémie. Kvalitám tejto pecky to však pochopiteľne nič neubralo. Ryan Gosling a Emma Stone sú na plátne pre seba ako stvorení a svojimi spoluprácami majú potenciál zaradiť sa medzi legendárne dvojice, ako napríklad Katharine Hepburn-Spencer Tracy.

La La Land je navyše ich najlepším spoločným titulom a zároveň nefalšovanou filmovou radosťou. Je to dielo parádne natočené, s výrazným autorským vkladom, vťahujúcim príbehom, skvelou romantikou a zrozumiteľnou myšlienkou o posune doby a odumieraní tradícií.

Valentín
Valentín Zdroj: Lionsgate US

Sing Street (réžia: John Carney)

Spojenie komédie, sociálnej drámy a romantiky dokážu anglickí tvorcovia zvládnuť s prehľadom, ľahkosťou a štýlom. A Sing Street nie je výnimkou. John Carney nám urobil radosť už svojimi predchádzajúcimi počinmi Once a Love Song. V tomto osemdesiatkovom retre z Dublinu sa však odviazal naplno a priniesol nám doteraz svoj najlepší film.

Ten sa ale bohužiaľ našej distribúcii vyhol, takže je u nás stále trochu pod radarom. A je to škoda. Príbeh stredoškoláka Conora, ktorý si kvôli náklonnosti staršej dievčiny založí kapelu, je milý, príjemný, citlivý a vtipný. Navyše, ako je u jeho tvorcu zvykom, je popretkávaný výbornou hudbou. 

Valentín
Valentín Zdroj: Lionsgate UK

Predtým, ako som ťa spoznala (Me Before You, réžia: Thea Sharrock)

Vzhľadom na to, že jeden z ústredných hrdinov je na vozíčku, tak sa v mnohých z vás určite vyrojí spomienka na francúzsky megahit Nedotknuteľní. Tu však podobnosť končí. Predtým, ako som ťa spoznala je totiž nefalšovanou červenou knižnicou. Myslené však v dobrom zmysle slova.

Emila Clarke nebola nikdy sympatickejšia a Sam Claflin je jej dostatočne dobrým spoluhráčom, aby si vás táto dvojica získala. Ďalší dôkaz toho, že ak sa podobné limonády urobia s eleganciou, nemusí ísť o nevkusný blábol (ako napr. Päťdesiat odtieňov hocičoho), ale príjemný filmový zážitok. 

Valentín
Valentín Zdroj: New Line Cinema

Deadpool (réžia: Tim Miller)

Originálny komiksový ehm.... hrdina sa votrie proste všade. Aj do valentínskeho výberu. Nie je to však tak podivná voľba, ako by sa mohlo zdať. Medzi všetkými tými rozstrieľanými hlavami, vtipmi o onanovaní a infantilným humorom (myslené v dobrom) sa totiž rozohráva aj originálna love story.

Práve ona je hnacím motorom eskapád ústrednej postavy a je v nej viac srdiečka než v mnohých čistokrvných romantikách. Ryan Reynolds má podobný žáner natrénovaný a k sviatku zamilovaných dokáže pripraviť rovnako príjemnú alternatívu. Análny sex, zamilované striptérky a ejakulujúci jednorožci sú proste veci, ktoré by na Valentína v tvojej domácnosti nemali chýbať.  

Valentín
Valentín Zdroj: 20th Century Fox

Spojenci (Allied, réžia: Robert Zemeckis)

Robert Zemeckis je už dávnejšie filmový klasik a každé jeho dielo si zaslúži pozornosť. V tomto prípade sa jej však neušlo toľko, ako by bolo vhodné. Spojenci sa totiž filmovou rečou aj výstavbou príbehu podobajú na projekty z doby, kedy sa ich príbeh odohráva.

Počas 2. svetovej vojny dostane špión Max za úlohu preveriť podozrenie, či jeho milovaná manželka nie je nemecký špión. Napínavý, dojímavý a minimálne zo strany obvinenej Marion Cottilard strhujúco zahraný žánrový mix romantickej drámy a špionážneho thrilleru ako od Alfreda Hitchcocka. Ak ti tento titul prekĺzal medzi prstami, je najvyšší čas to napraviť. 

Valentín
Valentín Zdroj: Paramount

Srdcu nerozkážeš (Big Sick, réžia: Michael Showalter)

V našich končinách kruto nedocenená záležitosť. Scenáristi Emily V. Gordon a Kumail Nanjiani (takisto predstaviteľ hlavnej úlohy) napísali svoj skutočný príbeh a minimálne kvalitatívne to vyhrali na plnej čiare. Pohodová feel-good romantická komédia má všetko, čo od podobných filmov vyžadujeme a má aj niečo navyše.

Veľmi dobre vystavaný scenár (kde sa stratila oscarová nominácia?) s prehľadom kombinujúci romantiku, humor, smútok aj tému multikulturalizmu. Malý skvost, ktorý trpí jedine klasickým kazom diel z produkčnej dielne Judda Apatowa (Nabúchaná, Superbad). A tou je prepálená stopáž. 

Valentín
Valentín Zdroj: Lionsgate US

Pasažieri (Passengers, réžia: Morten Tyldum)

Aj vo vesmíre je láska. To, čo mohlo byť úžasnou hardcore sci-fi, je nakoniec iba nenáročnou žánrovkou pre univerzálne publikum. Zabudnime však na chvíľku na sklamanie z prístupu tvorcov, pretože Pasažieri sú vo svojej lige rozhodne nadpriemernou snímkou.

Romanca na vesmírnej stanici funguje vďaka chémii medzi Chrisom Prattom a Jennifer Lawrence viac než dobre, tempo je slušné a trikovo je film vypiplaný. Okrem zbližovania ústrednej dvojice navyše ponúka aj zaujímavé otázky ohľadom morálky a osamelosti ľudskej duše. Pokiaľ neočakávaš žánrovú revolúciu, je to veľmi slušná oddychovka na večer vo dvojici.

Valentín
Valentín Zdroj: Columbia

Kráska a zviera (Beauty and the Beast, réžia: Bill Condon)

Disneyho štúdio našlo ďalšiu zlatú žilu. Prerábky klasických animákov do hranej podoby slávia obrovský komerčný úspech a našťastie pre divákov ide aj o kvalitné rozprávky. Paradoxom však je, že najzárobkovejší titul z tejto novej vlny je aj najslabším.

V žiadnom prípade však nejde o tragédiu, pričom aktuálna verzia Krásky a zvieraťa trpí najmä pri porovnaní so svojou legendárnou verziou. Štúdio s myšiakom v logu zvláda tieto žánrovky mimoriadne kvalitne a aj tento megahit je prehliadkou prekrásneho vizuálu, nestarnúceho príbehu, chytľavých pesničiek a pôvabu Emmy Watson.

Valentín
Valentín Zdroj: Disney

Daj mi svoje meno (Call Me By Your Name, réžia: Luca Guadagnino)

Letná láska z tak trochu iného pohľadu. Namiesto tradičného páru tu totiž dostaneme  párik gayov. Scenár a ústredné duo sú však tak kvalitné, že na tento fakt veľmi rýchlo zabudneš a dvojici mladíkov budeš fandiť, dojímať sa s nimi a prežívať ich problémy.

Od Skrotenej hory sme tu nemali na podobnú tematiku tak kvalitný titul. Všimli si to diváci aj akademická obec, ktorá ho ocenila Oscarom za najlepší scenár. Instantná klasika a pre homosexuálnu komunitu jeden z najvýraznejších počinov poslednej dekády. Nenechaj si ho ujsť.  

Valentín
Valentín Zdroj: Sony Pictures Classics

Dieťa Bridget Jonesovej (Bridget Jones´s Baby, réžia: Sharon Maguire)

Žánrovo najčistejší príspevok z nášho výberu. Po nevydarenej dvojke od návratu britskej zmätkárky nečakal nikto nič dobré. Absencia Hugha Granta a súčasný stav kariéry Renée Zellweger navyše budovali pocit, že ide o ďalšie zbytočné pokračovanie, akými sa to teraz v továrni na sny hemží.

Zázraky sa však dejú a Dieťa Bridget Jonesovej sa zaradilo medzi najpríjemnejšie prekvapenia danej sezóny. S britskou eleganciou, ľahkosťou a humorom sa podarilo vytvoriť najlepší mainstreamový romcom za veľmi dlhú dobu. Herci si návraty do obľúbených postáv užívajú, príbeh je slušne zamotaný a diváčky po celom svete môžu byť bez výčitiek nadšené. 

Valentín
Valentín Zdroj: Universal

Ktorému filmu z výberu dáš na Valentína šancu?

Domov
Zdieľať
Diskusia