Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2018, 14:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Facebook znovu hazarduje s tvojimi dátami. Spotify a Netflix mohli čítať súkromné správy a hrozbami sú aj Apple a Microsoft

TECH FACEBOOK NETFLIX SPOTIFY
Uložiť Uložené

Najväčšia sociálna sieť sa topí v ďalších problémoch.

Aj napriek tomu, že Mark Zuckerberg pred niekoľkými mesiacmi tvrdil, že dáta užívateľov Facebook nikomu nepredáva, na krku má opäť ďalší škandál. Ako vyšlo najavo z investigatívnej činnosti New York Times, Facebook umožnil 150 spoločnostiam prístup k dátam miliónov užívateľov.

Spoločnosti ako Netflix, Spotify či Royal Bank of Canada mohli čítať a manipulovať s odoslanými súkromnými správami v Messengeri. Vyhľadávač Bing od Microsoftu zasa pracoval s údajmi o možno aj tvojich facebookových priateľoch bez toho, aby sa ťa na niečo pýtal. Sony, Microsoft a Amazon sú zasa podozriví zo získania e-mailových adries facebookových užívateľov, ktoré normálne nie sú verejné.

Facebook znovu hazarduje s tvojimi dátami. Spotify a Netflix mohli čítať súkromné správy a hrozbami sú aj Apple a Microsoft
Zdroj: Brian Solis

Facebook zatiaľ všetky obvinenia o nebezpečnom zneužívaní dát a ohrozovaní súkromia používateľov odmietol, aj keď sa vyhol kritickým častiam obvinení.


New York Times vo svojom pátraní vypočúvali viac než 50 bývalých zamestnancov Facebooku a nezabudli ani na ich vlastné technické testy. Kým pri vyššie uvedených spoločnostiach je jasné, ako dáta zneužívali, u iných ide len o možnosť. Napríklad Apple mohlo mať prístup ku všetkým telefónnym číslam či záznamom vo Facebook kalendári, a to aj vtedy, keď si si synchronizáciu aplikácií vypol.

Facebook už po škandáloch z posledných mesiacov, vrátane toho s Cambridge Analytica, stratil takmer štvrtinu zo svojej čistej hodnoty a bude zaujímavé sledovať, ako z ďalších problémov vykorčuľuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia