Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2018, 1:43
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vesmírny tanec smrti. Takto vyzerá vzájomná deštrukcia dvoch hviezd

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Vesmírne divadlo sa odohráva vo vzdialenosti 650 svetelných rokov.

Sú situácie, ktoré by si na vlastné oči nikdy nemal možnosť vidieť . Avšak, technológie sú každým dňom lepšie, a preto sa nám ukazujú veci, o akých sa našim starým rodičom možno ani nesnívalo. Zoberme si ako príklad vesmír. Málokto mal pred polstoročím doma teleskopy alebo by len tušil, že ľudia niekedy vstúpia aj na povrch iného telesa, než len Zeme.

Sme v roku 2018 a práve teraz máš možnosť sa pozrieť, ako prebieha vzájomné ničenie dvoch hviezd.

Reč je o systéme R Aquarii, kde stretli dva typy hviezd. Červený obor s obrovskými rozmermi do okolia vypúšťa svoju hmotu (čím sa takpovediac sám ochudobňuje a stráca „šťavu“), ktorú následne zachytáva a absorbuje neďaleko sa nachádzajúci biely trpaslík.

Ten je paradoxne posledným štádiom hviezd. Zachytáva hmotu a tá spôsobuje na jeho povrchu veľké explózie ničiace, ktoré ho ničia.

Tento vesmírny stret si môžeš pozrieť na zábere z dielne Very Large Telescope. Je súčasťou Európskeho južného observatória v juhoamerickom štáte Čile. Za použití moderných zariadení tak vyhotovil nasledujúci záber. Hviezdy sú od Zeme vzdialené 650 svetelných rokov.

Takto vyzerá zrážka dvoch hviezd
Takto vyzerá zrážka dvoch hviezd Zdroj: ESO/Schmid et al.

Pre lepšiu predstavu

Takto vyzerá zrážka dvoch hviezd
Takto vyzerá zrážka dvoch hviezd Zdroj: ESO/Schmid et al./NASA/ESA
Domov
Zdieľať
Diskusia