Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2018, 17:15
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ľudstvo by mohlo mimozemšťanov prilákať silným laserom. Keby si ho všimli, hneď by nás identifikovali

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Keď sa nedarí nám, možno pomôžu ďalekí cudzinci.

Dokiaľ bude ľudstvo existovať, dovtedy sa bude snažiť nájsť vo vesmíre svojich kamarátov. Odjakživa sa s nami ťahá už pomerne klišé otázka: Sme sami?“. Odpoveď však aj napriek tisíckam rokov nepoznáme.

Avšak, technológie pokročili a v priebehu posledných dekád sa nám darí objavovať stále nové a zaujímavé telesá. Sondy nám pristávajú na skalách bezcieľne letiacich vesmírom. Sme jednoducho najvyspelejší, ako sme kedykoľvek boli.

Ak tam niekde sú, hľadajú vôbec aj ony nás?  Veľmi dobrá otázka. Možno aj áno, len o tom nevieme. A preto sa musí ľudstvo sústrediť na seba a maximálne vylepšovať techniky i spôsoby toho, ako hľadáme mimozemský život. Ten si môžeš predstaviť buď v podobe baktérií a mikroorganizmov alebo ufóncov s veľkými očami.

Ľudstvo by mohlo mimozemšťanov prilákať silným laserom. Keby si ho všimli, hneď by nás identifikovali
Zdroj: Alexander Andrews

Zamerajme sa na druhú spomenutú skupinu. Keďže by boli inteligentní, naši vedci môžu začať pracovať aj s náročnejšími spôsobmi, ako ich nájsť či upriamiť ich pozornosť. Ako dobrý nápad sa javí použite laseru. Podrobne sa o ňom rozpísali James R. Clark a Kerri Cahoy v novej štúdii.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Základom by bol výkonný teleskop schopný produkovať a šíriť do ďalekých končín vesmíru infračervený signál. Dôležitou podmienkou by však bolo, že jeho intenzita musí bezpodmienečne prevyšovať, resp. byť výraznejšia ako totožný signál vysielaný od Slnka. Ak by sa náhodou nejaký pomyselný mimozemšťan pozeral cez svoje zaradenia smerom, kde je planéta Zem, musí mu ľudstvom vytvorená abnormalita priam vystreliť kontrolky.

Obaja vedci samozrejme uviedli aj príklad, ako by to mohlo vyzerať. V juhoamerickom štáte Čile aktuálne budujú obrovský teleskop s veľkosťou až 39 metrov. Ak by sa z neho začal šíriť spomínaný silný infračervený signál, spozorovať by sa dal až do vzdialenosti vyše 4 svetelných rokov. A ako logika hovorí, čím väčší teleskop a silnejší laser, tým ďalekosiahlejší dosah.

Ľudstvo by mohlo mimozemšťanov prilákať silným laserom. Keby si ho všimli, hneď by nás identifikovali
Zdroj: commons.wikimedia.org/wiki

Ako však sami autori uvádzajú, všetko je momentálne v špekulatívnej rovine a ide skôr o podnet, ktorým by sa mohli zaoberať vedecké kapacity v budúcnosti. Možno sa ich nápad uchytí, možno nie. Uvidíme.

Domov
Zdieľať
Diskusia