Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2018, 20:05
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na Slovensku je ohrozených 69 % všetkých druhov cicavcov. Vyrúbavame si lesy a tragicky sú na tom populácie živočíchov

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Svetová aj slovenská príroda trpí.

Nepotrebuješ si prečítať článok na to, aby si pochopil, že naša príroda trpí. Svedčia o tom klesajúce populácie vzácnych zvierat, úbytok lesov aj znečistenie ovzdušia.

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) sa preto pozrel na súčasnú situáciu v našej prírode z komplexného hľadiska a vo svojej novej Správe o stave planéty poukázal na problémy, ktoré nás ohrozujú a najmä ktorými ľudia ohrozujú prírodu.

Čo sa týka všeobecnej situácie na celej planéte, správa vypočítala, že za posledných 50 rokov spadli počty rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov v priemere až o 60 percent.


Nás však bude viac zaujímať situácia na Slovensku. Organizácia vo svojej správe neobišla ani našu krajinu a výsledok kalkulácií nevyznieva nijak pozitívne.

Ako informoval Denník N, na našom území je ohrozených 70 percent druhov rýb, 92 percent druhov plazov, 46 percent druhov vtákov, ktoré u nás hniezdia, a 69 percent druhov cicavcov. Ak našu pozornosť presunieme zo živočíšnej ríše do tej rastlinnej, čísla sa nijak nezlepšia.

Odporúčané
Neďaleko Bratislavy vystúpi Travis Scott a Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Bratislavy vystúpi Travis Scott a Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Správa uvádza, že na Slovensku ročne vyťažíme 9,5 milióna metrov kubických dreva, čo bez kontextu nemusí znieť nijak hrozivo. V posledných dvadsiatich rokoch sa však ťažba dreva zdvojnásobila, čo si môžeš všimnúť na fotkách od aktivistov, ktorí pravidelne upozorňujú na vyholené miesta, kde kedysi stál bohatý lesný porast.

Pri pohľade na stav vodných tokov sa dá znovu len zalomiť rukami, pretože skoro polovica z nich nie je v dobrom stave.

Ak ťa Správa o stave planéty zaujala a chcel by si nájsť detailnejšie údaje, určite odporúčame analýzu na spomínanom Denníku N, alebo si môžeš kliknúť priamo na stránku Svetového fondu na ochranu prírody a správu si prelúskať sám na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia