Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2018, 8:48
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Miloval medvede, ale tie ho roztrhali na kusy. 13-ročné súžitie s mohutnými dravcami sa skončilo tragicky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Za život jeho obľúbených zvierat by vraj položil aj život. A nakoniec sa tak naozaj stalo.

Timothyho Treadwella by ste mohli nazvať naivným bláznom, ale nepochybne aj vášnivým milovníkom zvierat. Pri svojich cestách za obľúbenými medveďmi grizly nikdy nedbal na takmer žiadne pravidlá, čo ho v neskoršom období stálo aj život. Vnímal sa tak, ako keby bol jedným z nich, a preto sa ani v najmenšom nebál, že by mu niekedy mohli ublížiť.

Ľudia, ktorí sa cítia spätí s prírodou, veľakrát zabúdajú na to, že zvieratá sú riadené najmä svojimi pudmi. Keď vidíš na ulici cudzieho psa vrtiaceho chvostom, to ešte neznamená, že ťa z určitých dôvodov nemôže z ničoho nič pohrýzť.

Stále ale oproti grizlymu ide o malé a nevinné stvorenie. Pri zvierati, ktorého výška dosahuje viac než dva metre a váha vyše pol tony, by bola vhodná naozaj veľká opatrnosť. Na to mal myslieť aj Treadwell, pretože po trinástich rokoch strávených medzi svojimi zvieracími priateľmi bohužiaľ zistil, že láska k potrave u dravcov zakaždým preváži.

Od drogovej a alkoholovej závislosti ho zachránili medvede

Timothyho život sa podľa jeho rodičov uberal normálnym smerom až do chvíle, kedy bol na konkurze do amerického sitkomu Cheers porazený dnes už presláveným Woodym Harrelsonom (Solo: Star Wars Story, Zombieland, Tri billboardy kúsok za Ebbingom). Od tej doby prepadol alkoholu a drogám, z ktorých ho dostal až entuziazmus k prírode.

Jeho 13-ročná skúsenosť so životom medzi medveďmi grizly započala v roku 1990. Práve vtedy strávil svoje prvé leto na Aljaške, kde v národnom parku Katmai spoznal život týchto divokých zvierat. Spočiatku sa k nim približoval naozaj opatrne a tento postup si mal zjavne udržiavať aj naďalej.

V priebehu času si začal ale trúfať aj na nebezpečnejšie pokusy a neskôr sa dostal k medveďom tak blízko, že mohol pohladiť mláďatá i dospelé jedince. 

Zakaždým síce tvrdil, že si dáva pozor na vzájomné budovanie dôvery medzi zvieratami a taktiež povedal, že má rešpekt pred narušením ich prirodzeného prostredia, no mnohí mali na jeho konanie odlišné názory. Pracovníci v parku ho neraz upozorňovali, že podobným prístupom mimoriadne riskuje svoj holý život. Upomienky však nezabrali.

Svojim obľúbencom dával vlastné mená

Timothy „Grizzly Man“ Treadwell bol v roku 1998 napomenutý za to, že v stane (zrejme zámerne) necháva jedlo, ktoré pochopiteľne lákalo okolitú zver. Jeho nezodpovedné konanie viedlo pracovníkov parku k vytvoreniu pravidla, ktoré pomenovali práve po Timothym.

Takzvané Treadwellové pravidlo spočívalo v tom, že návštevníci parku museli každých päť dní presunúť svoj stan o minimálne jednu míľu (približne 1,6 kilometra). Týmto chceli vedúci parku zabrániť, aby si medvede zvykli na prítomnosť ľudí a odvážili sa do ich prítomnosti.

Vo svojej knihe Among Grizzlies: Living with Wild Bears in Alaska písal o svojom opatrnom prístupe k zvieratám, no taktiež o tom, ako niektoré z nich pomenoval a každé nasledujúce leto jednotlivých, jemu dobre známych medveďov, stretával. Informáciu potvrdzuje aj nasledujúce video v článku, kde medvedicu oslovuje menom.

Domov
Zdieľať
Diskusia