Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2018, 14:07
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V Maďarsku čaká bezdomovcov za spánok na ulici pokuta 481 €. Pristúpi k podobnému kroku aj Slovensko?

ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO MAĎARSKO
Uložiť Uložené

Pokiaľ si v Maďarsku vyjdete na zábavu, dajte si pozor, aby ste nezaspali na ulici. Môže vás to totiž vyjsť celkom draho.

Podľa nového kontroverzného zákona je v Maďarsku po novom prakticky zakázané bezdomovectvo. Autorom zákona sa stal Mate Kocsis z vládnej strany Fidesz. V rámci novej legislatívnej úpravy policajti po nájdení spiaceho človeka na ulici danú osobu vyzvú, aby išla spať do príslušnej nocľahárne.

V prípade neuposlúchnutia, prípadne opätovného prehrešku (v priebehu 90 dní musí dôjsť k trom upozorneniam), si môže zákon porušujúci jedinec k zaplateniu pokuty pripraviť 135 000 forintov, a teda približne 418 €

Vzhľadom na to, že väčšina takzvaných bezdomovcov sa nachádza v stave finančnej núdze, bude zaujímavé pozorovať, ako sa tento zákon zrealizuje v praxi.  V určitých prípadoch daným osobám však dokonca hrozí aj väzenie.

V Maďarsku čaká bezdomovcov za spánok na ulici pokuta 481 €. Pristúpi k podobnému kroku aj Slovensko?
Zdroj: FOTO TASR – František Iván

Prvým nemenovaným bezdomovcom, ktorý sa kvôli porušeniu nového zákona ocitol pred súdom, je bývalý inžinier. Ten mal v minulosti prísť o prácu aj o byt, vďaka čomu sa neskôr dostal na ulicu.

Odporcovia zákona tvrdia, že vláda sa snaží iba využiť migračnej krízy a vôbec nehľadí na potreby chudobných ľudí. Orbánova vláda však prehlasuje, že ich cieľom je dostať bezdomovcom pred blížiacou sa zimou do ubytovní. Podľa dobročinných spolkov ale nie sú kapacity ubytovní vôbec dostačujúce.

A ako sa na to pozerá slovenská vláda? „Ministerstvo spravodlivosti aktuálne nevidí na dané opatrenie dôvod a ani súčasne nemá v pláne pripravovať obdobnú právnu úpravu," vyjadrila sa pre portál Bratislavské noviny Alexandra Szakálová z tlačového oddelenia ministerstva. Čo na maďarský kontroverzný zákon povieš ty?

Anketa:
Prijal by si rovnako tvrdý zákon aj na Slovensku?
Určite áno
Nie, je to nezmysel
Určite áno
22 %
83 Hlasov
Nie, je to nezmysel
78 %
293 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia