Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. novembra 2018, 11:27
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia

ZAUJÍMAVOSTI NACIZMUS
Uložiť Uložené

Maria Mandl zajatkyne bičovala až do chvíle, kedy už nevládala dvihnúť ruku.

Pokiaľ ste si v hlave niekedy ospravedlňovali činy nacistických vojakov či dozorcov koncentračných táborov, ktorí konali na príkaz veliteľa, vedzte, že Maria Mandl určite nepatrí medzi spomínané prípady.

Väčšiu radosť, než fyzické a psychické týranie zajatcov, jej robilo azda len posielanie nevinných žien a detí na smrť. Všetko ale, ako inak, konala z vlastnej vôle, na vlastnú zodpovednosť, a bez akéhokoľvek prinútenia, za čo si vyslúžila prezývku The Beast – Beštia.

Maria Mandl sa ešte v roku 1938  ako 26-ročná mladá žena dobrovoľne prihlásila k práci v nacistických táboroch smrti. Jej prvým pracoviskom sa stal tábor v Lichtenbergu, kde boli posielané výlučne ženské zajatkyne, a Mandl sa ujala pozície radovej dozorkyne (Aufseherin). V tábore spolu s ňou pracovalo ďalších 15 ženských dozorkýň. Žiadna z nich však neoplýva takou sadistickou povahou, ako práve Maria.

Maria po zajatí (s chybou v priezvisku)

Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia
Zdroj: wikimedia.org

Ženy nechala vyzliecť a osobne ich zbičovala

V koncentračných táboroch v Nemecku pôsobilo 55 000 tisíc dozorcov, pričom len 3 700 z toho tvorili ženy. Nešlo teda o úplne bežné povolanie vykonávané ženami, no taktiež ani o žiadnu netradičnú výnimku. Vedúci z SS pre prácu dozorkýň hľadali ženy vo veku od 21 po 45 rokov.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Tie zväčša pochádzali z nižších až stredných tried a neoplývali výraznými pracovnými skúsenosťami z minulosti, ktoré by boli relevantné pre prácu dozorkyne. Prevažne malo ísť o bývalé učiteľky, kaderníčky a podobne. Od žien bola ale vyžadovaná vernosť k cieľom Hitlerovej ríše aj k samotnému vodcovi.

Druhá svetová vojna bola pre Mariu požehnaním a koncentračné tábory miestom, kde zo seba mohla dostať všetkých svojich démonov, o čom sa veľmi rýchlo presvedčili obete jej nezastaviteľného teroru.

Jedna z preživších zajatkýň sa neskôr rozpovedala o tom, aké hrozivé podmienky zažívali všetky väzenkyne v Lichtenbergu . Podľa jej slov mali byť ženy pri akomkoľvek malom porušení zákazu vyzlečené, priviazané k dreveným stĺpom a zbité do krvi.

V poslednom bode sa veľmi rada do veci zapájala práve Maria Mandl, ktorá zajatkyne porušujúce určité zákazy bila kým jej sily stačili. „Mandl nás potom bez štipky súcitu mlátila až pokým už nebola schopná zdvihnúť ruku,“  prehlásila niekdajšia zajatkyňa Lina Haag.

Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia
Zdroj: wikimedia.com

 

Zajatkyňu dokopala na smrť

Vďaka svojmu nekompromisnému prístupu sa Maria postupom času kariérne posunula na pozíciu Oberaufseherin – vedúcu stráže. V tomto kariérnom raste jej pomohlo aj pripojenie sa k nacistickej strane v roku 1941.

Už v roku 1939 sa ale z Lichtenbergu presunula do výrazne väčšieho tábora v meste Ravensbrück, kde si svoju neskôr nadobudnutú pozíciu samozrejme mimoriadne užívala.

Odporúčané
Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie 20. apríla 2023, 9:30

Mandl v jej novom postavení mohla v prípade porušenia pravidiel rozkázať radovým dozorkyniam, aby na zajatkyniach vykonali trest. Podľa výpovede svedkov z Ravensbrück si ale Maria veľmi rada zašpinila vlastné ruky a vždy si našla dôvod na to, aby mohla svoje obete fyzicky týrať.

Jej údajnou špecialitou bolo hľadať ženy s nakrútenými vlasmi. Keďže týmto spôsobom porušovali pravidlá táboru, Maria ich buď brutálne zbila, alebo ich prinútila k tomu, aby si ostrihali vlasy dohola. Maria Bielicka, jedna zo zajatkýň, dokonca spomína na to, ako Mandl jednu zo svojich obetí kopala tak dlho, až ju vo svojej zúrivosti zabila.

Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia
Zdroj: wikimedia.com

 

Rozhodovala o živote a smrti žien v Osvienčime

Napriek tejto stránke ale bola Maria Mandl opisovaná ako mimoriadne inteligentná a sofistikovaná žena, s vkusom pre literatúru, kulinárstvo, no taktiež hudbu. Zdá sa ale, že okrem menovaného bola zjavne aj absolútne šialená a bezcitná.

Len krátku chvíľu na to, čo Bielicka videla hlavnú dozorkyňu zavraždiť jednu zo žien, započula iná zajatkyňa, ako si Mandl púšťa krásnu pieseň a oddáva sa hudobnému opojeniu. Žiadne výčitky svedomia, žiadne vcítenie sa do pocitov obete? Kdeže. Od Mandl nikto podobnú empatiu vôbec nečakal.

Jej krutosť ale docenilo nacistické vedenie, ktoré Mandl v roku 1942 presunulo do neslávne známeho Osvienčimu, kde v danej dobe pôsobila aj láskyplná pôrodná asistentka Stanislawa Leszczyńska. Ona oproti Mandl životy nebrala, ale dávala.

Odporúčané
Hitlerov osobný lekár bol jeho „drogovým dílerom“. Diktátora nakopával pervitín aj kokaín Hitlerov osobný lekár bol jeho „drogovým dílerom“. Diktátora nakopával pervitín aj kokaín 9. marca 2023, 9:30

Stanislawa ale tak, ako všetky ostatné ženské zajatkyne a ženské dozorkyne, následne spadala pod správu Marie Mandl. Dalo by sa povedať, že pokiaľ by si sa ako žena nachádzal v tomto období v Osvienčime, o tvojom živote či smrti by rozhodovala práve krutá Maria Mandl.

Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia
Zdroj: pixabay.com

 

Stála za vraždou 500 000 žien, vrátane detí

Okrem toho, že ťa mohla akýmkoľvek spôsobom potrestať či poslať na smrť, do jej kompetencie patril taktiež výber zajatkýň na nehumánne lekárske experimenty. Za svojho pôsobenia v Osvienčime mala poslať na smrť približne 500 000 žien.

Tak ako v predošlých táboroch, aj v Osvienčime zajatkyne v neskoršom období vypovedali, že jej túžba po týraní bola neúprosná. Pokiaľ ženy dodržovali všetky predpísané pravidlá, Mandl si jednoducho našla iný dôvod na to, aby ich mohla brutálne zmlátiť či rovno poslať na smrť.

Niektoré výpovede hovoria o tom, ako Maria často stávala pri bránach Osvienčimu, kde sledovala prichádzajúcich zajatcov a zajatkyne. Ktokoľvek, kto sa na ňu pozrel, bol odvedený a o danej osobe už nikdy nikto nepočul. Síce to znie ako vymyslená legenda, no pri sadistickej Mandl sa ťažko niečomu čudovať.

Svedkovia spomínajú aj na to, ako si Maria spomedzi zajatkýň vyberala svojich osobných otrokov, ktorí jej slúžili až do dňa, kedy ju omrzeli. Samozrejme, následne ich nečakalo nič iného, než smrť. Jeden z najkrutejších prípadov sa podľa výpovede svedkov týkal jedného malého dievčatka, vyobliekaného do vkusného oblečenia tak, že pôsobilo ako malá bábika. 

Odporúčané
Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom 12. novembra 2022, 10:30

Na určité obdobie si Maria dievčatko obľúbila a po tábore s ňou chodievala za ruku, ako keby bola jej vlastná matka. V momente, kedy ju ale táto bláznivá hra zunovala, osobne dievčatko odviedla do plynovej komory, ktorá sa už postarala o zvyšok.

Na smrť poslala 500 000 dospelých žien a detí. Nacistickú dozorkyňu prezývali Beštia
Zdroj: pixabay.com

Beštiu čakala smrť obesením

Počas pôsobenia v Osvienčime ale Maria nezabúdala aj na jej veľkú vášeň pre vážnu hudbu, a preto v tábore založila orchester. Niektorí zajatci a zajatkyne, hudobníci a hudobníčky, si vďaka pôsobeniu v kapele mohli kúpiť imunitu a vyviaznuť živí.

Povráva sa dokonca, že samotný Heinrich Himmler, jeden z najvplyvnejších spolupracovníkov Adolfa Hitlera, patril medzi obdivovateľov Mariinho orchestru, nad ktorého predstavením údajne neraz zaplakal aj surový doktor Josef Mengele, prezývaný Anjel smrti.

Je pozoruhodné uvedomovať si, ako niektorí hlavní aktéri vedeli vyroniť slzu nad hudobným umením, ale cit pre spolupatričnosť s ľudskými bytosťami im jednoducho chýbal. Mengelemu sa síce spravodlivosti utiecť podarilo, leněz podobného osudu sa našťastie Maria Mandl nedočkala.

Po príchode spojencov sa síce pokúsila dostať preč z krajiny cez Bavorsko, ale jej snaha skončila neúspechom. V roku 1947 predstúpila pred súd v Krakowe, ktorý ju odsúdil ako vojenského zločinca a 24. januára 1948 nechal popraviť obesením. Jej posledné slova boli: „Nech žije Poľsko“.

Domov
Zdieľať
Diskusia