Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2018, 13:22
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V oceáne pri Antarktíde sa objavilo bezhlavé kuracie monštrum. Vedci nechápu, ako sa tam čudná bytosť dostala

ZAUJÍMAVOSTI MORE
Uložiť Uložené

Zjav tohto podmorského živočícha je viac než netradičný.

Austrálskym vedcom sa podarilo dosiahnuť malého úspechu. V častiach východnej Antarktídy v podmorských hladinách prostredníctvom kamery zachytili netradičného živočícha, o ktorého existencii v Južnom oceáne nemali doposiaľ tušenia.

Vzácne podmorské stvorenie Enypniastes eximia, patriace medzi morské holotúrie, dostalo ľudovú prezývku „bezhlavé kuracie monštrum“ či „španielsky tanečník“. Holotúrie bývajú pre svoj špecifický vzhľad nazývané aj ako morské uhorky. Nižšie priložená fotografia hovorí azda sama za seba.

V oceáne pri Antarktíde sa objavilo bezhlavé kuracie monštrum. Vedci nechápu, ako sa tam čudná bytosť dostala
Zdroj: wikimedia.org

Veľkosť Enypniastes eximia, alebo teda bezhlavého kuracieho monštra, sa pohybuje medzi 11 až 25 centimetrami. Podľa veľkosti sa živočích taktiež vyznačuje aj svojím unikátnym sfarbením. Enypniastes s menšou veľkosťou mávajú krikľavo ružové sfarbenie, zatiaľ čo väčšie jedince sú zafarbené do červenohnedých odtieňov.

Ich telá sú z časti priehľadné a do ich vnútra by sme mohli vidieť najmä po procese kŕmenia. Prvýkrát sa vedcom toto prapodivné stvorenie podarilo natočiť len pred rokom v Mexickom zálive. Na nasledujúcich záberoch však bezhlavé kuracie monštrum vidíme úplne prvýkrát aj v Južnom oceáne.

Vedci v danej oblasti spúšťajú do mora kamery, ktoré majú za cieľ preskúmať podmorské oblasti, aby bola následne zabezpečená ochrana rozmanitých druhov živočíchov

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30

Zariadenie predstavené vo videu by malo byť schopné odolávať aj extrémnym podmienkam, pretože v niekoľko kilometrových morských hlbinách býva vystavené vysokému tlaku. Vyššie spomínaný objav napríklad vedci zaznamenali v hĺbke troch kilometrov.

„Niektoré záznamy, ktoré získavame z kamier, jednoducho vyrážajú dych. Obsahujú zábery druhov, ktoré sme v týchto častiach sveta nikdy nevideli,“ popísal s radosťou túto modernú technológiu doktor Welsford.

Domov
Zdieľať
Diskusia