Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2018, 16:27
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Dedič známej whiskey si za 6 vreckoviek kúpil 10-ročnú otrokyňu, predhodil ju kanibalom a celý proces namaľoval

ZAUJÍMAVOSTI KANIBALIZMUS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Meno Jameson sa nespája len s lahodnou írskou whiskey.

Bohatí a vplyvní ľudia sa veľakrát dostanú k všetkému, na čo si len pomyslia. Príkladom môže byť aj hrozivá udalosť z africkej expedície z konca 19. storočia, vedenej svojho času veľmi slávnym novinárom a cestovateľom Henrym Mortonom Stanleym.

Tej sa mimo iných dobrodruhov zúčastnil aj James Jameson, prapravnuk Johna Jamesona, zakladateľa spoločnosti, a teda dedič dnes už veľmi populárnej whiskey, ktorý bol za svojho života taktiež vášnivým maliarom a údajným obdivovateľom kanibalizmu. Jeho túžba zhliadnuť proces konzumácie ľudského mäsa mala byť naplnená v roku 1887 v priebehu expedície.

Výpovede svedkov hovoria o tom, ako si počas výpravy na území dnešného Konga od jedného afrického kmeňa kúpil 10-ročnú otrokyňu. Jej služba svojmu pánovi však bola krátka, pretože Jameson sa kvôli svojim zvráteným túžbam rozhodol nevinné dievča darovať kanibalom.

Dedič známej whiskey si za 6 vreckoviek kúpil 10-ročnú otrokyňu, predhodil ju kanibalom a celý proces namaľoval
Zdroj: United Artists Europa

Ako očitý svedok kanibalizmu a amatérsky maliar si samozrejme celý akt vraždy a konzumácie obete zaznamenal prostredníctvom niekoľkých malieb. Tento príbeh nie je žiadnou neoverenou legendou, ale skutočnou udalosťou, ku ktorej existuje viacero spisov.

Odporúčané
Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed 25. januára 2024, 16:30

Jameson mal byť na výprave do Afriky mimoriadne nevhodným spoločníkom, čo potvrdil aj líder expedície Henry Morton Stanley, ktorý s Jamesonom zažil mnohé problémy a obvinil ho z nelojálnosti, porušenia sľubov, krutosti, zbabelosti a taktiež z vraždy.

Väčšina členov výpravy púť Afrikou neprežila

Afrika bola koncom 19. storočia omnoho nebezpečnejším a nehostinnejším prostredím, než by sa mohlo zdať. Na putujúcich cudzincov čakalo množstvo nebezpečia zo strany miestnych kmeňov, zvierat, ale taktiež z pomerne rozšírených chorôb. Cesta do stredu Konga si preto vyžiadala mnohé obete. Z pôvodných 271 členov výpravy na jej konci zostalo iba 60.

Oficiálnym cieľom misie bolo nájsť egyptského koloniálneho guvernéra Emina Pashu. V skutočnosti išlo ale o plnenie zámerov belgického kráľa, ktorý si brúsil zuby na novú kolóniu. Behom expedície sa jej účastníci zastavili v osade nazývanej Lokandu, ktorá sa nachádzala na mieste súčasného Konga (vtedy známeho ako Ribakiba).

Táto osada bola údajne miestom, kde ste sa mohli stať svedkom kanibalizmu. Niet divu, že práve v Lokandu Jameson prejavil svoj záujem o získanie netradičnej skúsenosti, ktorý sa stal vďaka miestnym náčelníkom skutočnosťou. Obchod mal sprostredkovať priekupník s otrokmi menom Tippu Tip.

Dedič známej whiskey si za 6 vreckoviek kúpil 10-ročnú otrokyňu, predhodil ju kanibalom a celý proces namaľoval
Zdroj: United Artists Europa

 

Život mladej otrokyne bol hodný šiestich vreckoviek

Jamesonov sudánsky tlmočník Assad Farran mu predložil náčelníkov návrh, ktorý ponúkal 10-ročnú otrokyňu v hodnote šiestich vreckoviek. Po zaplatení bolo dievča predvedené miestnym kanibalom, kedy mal údajne muž vedúci dievča (niektoré zdroje hovoria, že slová odzneli od otrokára, iné píšu o náčelníkovi) povedať: „Toto je dar od bieleho muža, ktorý túži potom, aby ju videl skonzumovanú.

Odporúčané
Aby prežili, jedli mäso zo svojich spolucestujúcich. Pasažieri havarovaného lietadla boli vyše dvoch mesiacov uväznení v horách Aby prežili, jedli mäso zo svojich spolucestujúcich. Pasažieri havarovaného lietadla boli vyše dvoch mesiacov uväznení v horách 8. januára 2024, 16:30

Ako ďalej vo svojich neskorších listoch tlmočník Farran prezradil, dievča bolo následne priviazané k stromu. Kanibali si chvíľu brúsili svoje nože, na čo jeden z nich bez akéhokoľvek zaváhania bodol dievča dvakrát do brucha.

Obeť zvráteného kanibalistického obradu nevydala ani hlásku, ale očami hľadala v prítomných pozorovateľoch pomoc. Tej sa jej však nedostalo. Podľa výpovedí svedkov totiž vedela, aký osud ju v blízkych minútach čaká. Azda aj preto sa žiadnym spôsobom nebránila. O niekoľko krátkych momentov na to už bola mŕtva.

Dedič známej whiskey si za 6 vreckoviek kúpil 10-ročnú otrokyňu, predhodil ju kanibalom a celý proces namaľoval
Zdroj: United Artists Europa

 

Jameson namaľoval 6 obrazov

Počas vraždy a neskoršej konzumácie jej majiteľ Jameson pokojne sedel a robil si náčrtky celého procesu. Po zvrátenom obrade Jameson odišiel do svojho stanu a pokračoval v práci s vodovými farbami. V konečnom dôsledku vzniklo 6 malieb.

Prvá z nich znázorňovala dievča pripútané k stromu, druhá zachytávala bodnutie do jej brucha a na tretej maľbe kanibali nebohú obeť pomaly krájali. Štvrtý, piaty a šiesty obraz sa, ako inak, venoval už konzumácii častí ľudského tela.

Namaľované zobrazenia, z ktorých by mrazilo každého súdneho človeka, následne Jameson ukazoval náčelníkom a pýtal si ich odobrenie. O udalosti vraždy a kanibalizmu okrem Farannovej písomnej výpovede existuje aj písomný záznam samotného objednávateľa vraždy Jamesa Jamesona.

Dedič známej whiskey si za 6 vreckoviek kúpil 10-ročnú otrokyňu, predhodil ju kanibalom a celý proces namaľoval
Zdroj: William Lawson/State Library of New South Wales/Wikimedia Commons/

 

Dedič whiskey svoju vinu rázne poprel

Ten sa ale výrazne líši. Jameson v ňom píše o tom, že o sledovanie kanibalizmu nemal nikdy záujem a po zavedení do stanu, kde sa už obrad údajne vykonával si myslel, že ide iba o vtip. Podľa jeho písomného vyjadrenia neveril, že by dievča bolo zavraždené, a preto pokojne zaplatil pýtaných 6 vreckoviek.

Domov
Zdieľať
Diskusia