Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2018, 15:25
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ciri bude biela a čarodejnicu Fringillu Vigo zase stvárni Afroameričanka. Aké postavy uvidíme v prvej sérii Zaklínača?

FILMY A SERIÁLY ZAKLÍNAČ NETFLIX
Uložiť Uložené

Netflix odhalil prakticky kompletný kasting a my sme z neho celkom nadšení.

Ako už iste viete, Netflix včera ohlásil, ktoré herečky budú hrať Ciri a Yennefer. Mladú zaklínačku si zahrá 17-ročná Freya Allan, ktorá ale bude hrať nepochybne postavu v mladšom veku. Yennefer si zase strihne len 21-ročná, no veľmi pôvabná Anya Chalotra, ktorej čo-to pridá určite aj make-up.

Netflix sa vyhol hnevu fanúšikov, ktorí nesúhlasili s prípadným obsadením inej ako bielej herečky. S tým sme mali problém aj my, ako hlbšie vysvetľujeme v tomto článku. Automaticky sa však okrem rozumných argumentov objavili aj tie rasistické. Netflix však neponúkol úplne "biely" kasting.

Okrem dvoch hlavných ženských postáv obsadil aj ďalšie a hoci je v originálnych materiáloch čarodejnica Fringila Vigo beloškou, v seriáli ju stvárni Afroamerická herečka menom Mimi Ndiweni. Osobne proti tomu nemáme nič, dá sa predpokladať, že zatiaľ nebude mať až takú dôležitú rolu. 

Ciri bude biela a čarodejnicu Fringillu Vigo zase stvárni Afroameričanka. Aké postavy uvidíme v prvej sérii Zaklínača?
Zdroj: IGN

Ak ste si u však vďaka knihe predstavovali ako zmyselnú čarodejnicu s dokonalým telom, možno nebudete úplne uspokojení (nikdy nebudú spokojní všetci). Práve čarodejnice sú v knihách aj hrách vykresľované ako jedny z najkrajších žien v celom svete. Aby nie, keď dokážu upraviť svoj zovňajšok.

Či ich krásu dokázalo kastingové oddelenie zachytiť aj v seriáli necháme na vás. Avšak, krása nie je všetko. Načo nám bude druhá Emilia Clarke, že? Je však pravda, že Yennefer budú musieť v maskérni pridať pár rokov. Ako adoptívna matka Ciri a skúsená čarodejnica musí predsa vyzerať o čosi staršie. 

Okrem Yen a Fringilly uidíme aj Sabrinu Glevissig (Therica Wilson-Read) či Tissaiu de Vries (MyAnna Buring), jednu z hlavných rektoriek čarodejníckej akadémie Aretuza. O slovo sa prihlási aj druid Mousesack/Myšilov (Adam Levy). Niekdajšieho manžela a obávaného bojovníka Eista zo Skellige si zahrá Björn Hlynur Haraldsson. 

Ciri bude biela a čarodejnicu Fringillu Vigo zase stvárni Afroameričanka. Aké postavy uvidíme v prvej sérii Zaklínača?
Zdroj: IGN

Ostáva nám ešte samotná Calanthé. Vzhľadom na vek hercov môžeme predpokladať, že uvidíme buď flashbacky, alebo aspoň obdobie, keď levica z Cintry nemala problémy s vráskami. Zahrá si ju totiž 43-ročná Jodhi May.

Na záver spomenieme Millie Brady ako Renfri. Očakávať teda môžeme spracovanie vynikajúceho príbehu, v ktorom nám ale chýba Stregobor. Nepochybne sa však dočkáme ďalších hercov, keďže tu nemáme ako žiadnych elfov, tak žiadnych trpaslíkov. Zdá sa však, že toto je gro seriálu a my sme s obsadením spokojní. 

V minulosti showrunnerka potvrdila aj viaceré iné postavy. Obsadený stále nie je Marigold, Triss, Cahir, Regis, Vilgefortz, Milwa, Leo Bonhart, Villentretenmerth (barón tri kavky) a aj Emhyr. Ide o nesmierne dôležité postavy. Niektoré aj z hľadiska poviedok, ale drvivá väčšina z nich hrá kľúčovú rolu v hlavnej ságe.

Možno si to ale scenáristi rozmysleli a skutočne sa zamerajú len na poviedky. Tvorcovia môžu vyrozprávať množstvo príbehov a my dúfame, že svet Zaklínača preskúmame hlbšie ako v knihách, ktoré možno nevyužili jeho plný potenciál.

Vzhľadom na obsadenie môžeme aspoň predpokladať, že sa pozrieme do Cintry alebo Skellige a že prítomnosť čarodejníc bude dôležitá už od začiatku. Stále platí, že najväčšou hviezdou je Henry Cavill, ktorý nás vo svojich kvalitách vynikajúceho herca stále musí presvedčiť. Ako sa však vyjadrili tvorcovia, nehľadali nutne hviezdu.

Cavill je pre nich dokonalý Geralt a rovnako to bude aj so zvyškom osadenstva. Momentálne je s projektom spojených údajne 50 hercov. Len o rolu Ciri sa uchádzalo 200 mladých dievčat. Seriál sa začne natáčať už 4. novembra a štáb možno zamieri aj na Slovensko.

Keďže v 1. sérii uvidíme len 8 epizód, nie je vylúčené, že sa ich dočkáme ešte koncom roka 2019. Hlavne nech to neuponáhľajú, že? Showrunnerkou je Lauren S. Hissrich. Medzi režisérmi je aj Tomasz Baginski či Alik Sakharov (réžia Game of Thrones, House of Cards, Ozark). 

PS: Showrunnerka je aj hráčka. Pred začatím práce na seriáli sa od hier ale odklonila, aby nebola priamo ovplyvňovaná a aby dokázala vytvoriť niečo unikátne. Môžeme tak očakávať vplyv hier, kníh a vlastnej fantázie.

Domov
Zdieľať
Diskusia