Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2018, 21:14
Čas čítania 0:00
Filip Jánošík Lehotský

Takto sa dá premeniť squat bezdomovcov na najväčší hiphopový klub v meste (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Eirk Oslanec nemal ani 18 rokov, keď organizoval prvé akcie. Brigádoval v Londýne, viezol Seana Paula a potom sa vrátil, aby premenil rozpadajúce sa kino na hudobný klub. Doteraz ním prešlo 213 000 ľudí!

Za 7 rokov sa komunite Urban Spotu v Banskej Bystrici podarili desiatky koncertov od Rytmusa, amerických gangsta raperov Onyx až po death-metalistov Cannibal Corpse. Prečítaj si, aké je to stíhať popri 3 deťoch všetky afterparty s najväčšími hviezdami a potom opravovať záchody zapchaté dámskymi nohavičkami.

Celé to začalo v Londýne, čo si tam robil?

Makal som v booking agentúre a robil podujatia popri robote. Nebol som priamo organizátor, ale volali, mi keď bolo treba niekoho/niečo odviezť, podržať, kúpiť, ... Raz na letisku poplietli autá a namiesto zvukárov som viezol Seana Paula na fesťák do Hyde Parku.

Čo ťa potom motivovalo vrátiť sa a vziať do parády staré kino, ktoré chceli roky zbúrať?

Vrátil som sa kvôli frajerke. Ku kinu som sa dostal tak, že som začal robiť zvuk a techniku s chalanmi, čo robili Legits Blast (vtedy Outbreak). Od mlada sme robili tanečné eventy po celom Slovensku, keď ešte nikto z nás nemal vodičák ani 18. Raz som mal naloženú techniku za ťažké peniaze a nemal som ju ani ako odviezť z akcie. Jedna baba na párty mi dovolila u nej prespať, tak som všetko nahádzal do troch taxíkov a o piatej ráno zvonil pred domom. Inokedy sme robili žúrku v Turčianskych Tepliciach a nemohli nás legálne vyplatiť, lebo sme neboli plnoletí. Tak som po návrate z Londýna založil firmu a spojil to aj s reklamkou, aby sme vedeli dodávať viac (grafiku, plagáty, billboardy, ...).

Takto sa dá premeniť squat bezdomovcov na najväčší hiphopový klub v meste (Rozhovor)

Prvý event sme nemali ,kde urobiť. Dom kultúry je nefunkčný, mesto mi dalo ako alternatívu ten v Podlaviciach, to by ale okolité babky nerozdýchali. Kamoš mi poradil ísť do kina Hviezda a pre mňa to bola láska na prvý pohľad. V skutočnosti to bol squat, vnútri boli ohniská, hovná, plechy, milión ton odpadkov, proste riadny punk. Vzadu v premietačke bývali bezdomovci. Nikto nemal v úmysle robiť z toho žiadny klub, chceli sme len urobiť jeden poriadny koncert pre Bystricu - americký gangsta rap Onyx.

Začali sme na tom teda robiť. Chodili sem pomáhať všetci známi, na pódiu chalani z OZ Extreme postavili skateboardovú U-rampu, to bola veľká imidžovka. Event sa napokon z pohľadu ľudí a návštevnosti podaril, finančne to nevyšlo.

Takto sa dá premeniť squat bezdomovcov na najväčší hiphopový klub v meste (Rozhovor)

Ako sa to potom rozbehlo?

Z ďalších koncertov bola tržba v zmysle 5 - 6 € nad nulou a my sme boli aj tak nadšení, že "Waau aj nám dačo ostalo!". Prvé koncerty sme promovali spôsobom "jedna babka povedala", nič sme nedávali do propagácie, ľudia si to vymieňali sami. Bolo to o tom chtíči, nikto nevedel, do čoho ide. Začala sa vytvárať silná komunita a prišiel rok, kedy sa mi začali ozývať ľudia z celého sveta. Konal sa tu Outbreak a všetci zahraniční tu chceli robiť akcie. Dokonca nálepky Urban spot lepili na dopravné značky v Bangkoku.

Takto sa dá premeniť squat bezdomovcov na najväčší hiphopový klub v meste (Rozhovor)

Mal si problém s bezdomovcami? 

Vzadu v premietačke žil jeden pár, ona je už, bohužiaľ, nebohá. Chodili robiť, pomáhať, ja som im povedal, že môžu ostať, ale musí tu byť nejaký poriadok. Nezneužívali sme ich na robotu, ale nakoniec tým, že tu sú, tak strážia celé kino. Časom sme ich presunuli do iných priestorov v budove. Chlap tam má telku, varič, dostal mobil a zaradil sa do bežných systémov, chodieva robiť a nakoniec hovorí, že je tu doma. Z toho mám radosť.

Koľko koncertov si tu za 7 rokov stihol spraviť?

Píšem si skôr tabuľku návštevnosti a podľa nej týmto priestorom dosiaľ prešlo vyše 213 000 ľudí.

Takto sa dá premeniť squat bezdomovcov na najväčší hiphopový klub v meste (Rozhovor)

Wow! Čo najväčšie si tu mal?

Jeden z najlepších koncertov bol death-metalový Cannibal Corpse. Myslel som si, že mi to tu metalisti rozkopú, nakoniec to bol aj z pohľadu čistoty a kľudu neuveriteľný zážitok. Keď niekto náhodou rozlial pivo, druhý prišiel na bar upozorniť personál, nech to prosím utrú. Keď sa dopil pohár, nastrkali sa prázdne do prázdnych a zahodili ich, nikto nič nehádzal na zem. Po skončení koncertu boli všetci do polhodiny slušne potichu von.

Mal som tu aj Trosky, kadejakých ďalších čiernych raperov, šupa fetival bol Návrat Kráľov. Vtedy sem zavítala kompletná československá hiphopová scéna - Rytmus, Kali, Majk Spirit, ... To bola legendárna akcia. Upútavku k tomu spravil Shorty zo Zvolena, kde imitoval všetkých vystupujúcich a na základe toho si ho potom všimla Europa2. Teraz je jeden z najúspešnejších moderátorov v komerčnej sfére. 

Takže si sledoval vývoj desiatok kapiel a umelcov. Začínali tu aj Medial Banana, The Paranoid, Zoči Voči. Cítiš sa starý?

Nehovorím, že sú vďaka nám tam, kde sú. Je ale bomba sledovať, ako rastú. Sú kapely, ktoré to berú za samozrejmosť, a sú iné, ktoré si pamätajú a sú vďačné. 

Chodievaš na iné koncerty alebo si ohučaný?

Chodím veľa, baví ma to, mám rád zvuk a hudbu. Som trochu frfľoš a porovnávam, ako asi každý, kto s týmto robí.

Takto sa dá premeniť squat bezdomovcov na najväčší hiphopový klub v meste (Rozhovor)

Robia sa u teba najväčšie vysokoškolské akcie a afterparty – kedy si bol posledne na pečeňových testoch?

Úplnou náhodou nedávno, ale všetko je v poriadku. Skôr mám výčitky voči rodine, mám už 3 deti a veľa času trávim po nociach preč. Nie vždy je to robota, často musím ísť do Bratislavy len preto, aby som si s niekým vypil. Snažím sa to vynahrádzať inokedy, spravil som si doma office a som s deťmi, koľko sa dá aspoň cez deň. 

Okrem bookovania koncertov tu beháš aj s vŕtačkou a kladivom – čo je najviac shitty job?

Nič. Keď to robíš pre seba a pre ľudí, nie je nič, čo by ťa nejak obťažovalo. Keď sme ale po 3 rokoch konečne spravili záchody, stalo sa 2 – 3 krát, že to ľudia zapchali tričkami či nohavičkami. Raz som otvoril odpad a fajne ako z filmu mi vystrekli sračky rovno do ksichtu. Masaker.

Fungujete bez štátnych dotácií, ako by ťa ľudia mohli podporiť?

Len nech chodia na akcie a nielen k nám, ale v celej Bystrici. Posledné dva roky idú všetky kluby dolu vodou. Pred rokom a pol Medial Banana predal 760 lístkov na mieste a teraz pred mesiacom 240. Je to len rok a pol rozdiel, pritom kapela stále rastie a je čoraz lepšia. 

V Bystrici ti každá akcia vyjde na bomby alebo je to prepadák. Dlho tu nehrala Hudba z Marsu, tak som ich zavolal. Mali perfektnú show so svetlami a na koncert prišli dvaja ľudia. Neprišli ani tí, čo vyhrali lístky na Rádiu_FM. Ukecal som ich, aby aj tak zahrali a personál sa bavil.

Funguje tu tzv. zrkadlo interpreta. Chodí sem toľko ľudí, aký je tu interpret známy. Snažia sa nám často predať koncerty kapiel, na ktoré si máme potom zarobiť na bare. Do toho nejdeme. Ak mám na niečom prerobiť, tak na niečom, čo mám rád a čo ma baví. Nepotrebujem zaplatiť 800 € kapele, ktorá nikoho nedotiahne. Nie všetko, čo je populárne v Bratislave, je atraktívne aj mimo nej. 

Takto sa dá premeniť squat bezdomovcov na najväčší hiphopový klub v meste (Rozhovor)

Kedy budeš za vodou? Dá sa to organizovaním podujatí?

Dá sa to, ale nebavme sa o financiách. Dá sa to tak, že "kruh sa uzavrel" a už som robil všetko, zabŕdol do každého žánru. Ja dúfam, že aspoň jedno z mojich detí to prevezme a ja už budem len starý strýc, ktorý sem-tam poradí. Vtedy budem za vodou.

Som totiž skôr taký investično-komerčný človek. Keď mám peniaze, netlačím ich do ponožky, ale kúpim techniku do klubu. Zveľaďujem to, s čím robím. Potom mi všetci volajú a všetko požičiavam. Nedávno som kúpil elektrocentrálu, môžem robiť party s DJom hocikde na poli.

Oplácajú ti to potom?

S dobrovoľníctvom sa tu začal objavovať aj problém a dosť som sa popálil. Každý, kto príde nezištne pomôcť, potom očakáva, že bude chodiť na všetky koncerty zadarmo. Ja ich nerád rozdeľujem, že kto môže a kto nie. Pred koncertom si poviem, mám 8 voľných lístkov na rozdanie a keď sa vyčerpajú, môže sa mi ozvať aj brat a nie sú. Niekedy ti totiž dokáže zachrániť riť aj 150 €. Neriešim dotačné schémy ako iné podniky, ktoré ale napriek pomoci od štátu nemajú potom 3 predlžovačky.

Aké podujatia chystáš v najbližšej dobe?

Najviac sa teším na 30. 11., robíme takú raperku z Trnavy FEJBS. Nikdy mi babské raperky a DJky nesedeli, lebo to často stavajú na veľkých ceckoch, ale táto je iná. Normálne dievča z ulice, ide si svoje, scéna ju berie. 23. 11. robíme aj nový projekt ELECTRONIC CIRKUS, čo bude taký prierez undergroundovou electro muzikou. Robíme to so Spiral, ktorí robili na Download festivale na zvolenskom zámku. Sleduj náš Facebook a nič ti neujde!

Domov
Zdieľať
Diskusia