Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2018, 12:11
Čas čítania 0:00
Sona O.

Moderná tvár genocídy: Masakre, popravy a postupné vyvražďovanie domorodých indiánskych kmeňov v Brazílii

ZAUJÍMAVOSTI AMERIKA BRAZÍLIA INDIÁNI
Uložiť Uložené

V Brazílii žilo kedysi 2,5 milióna Indiánov. Dnes je to už iba okolo 200-tisíc. Ich genocída ani zďaleka nekončí portugalskými moreplavcami a pokračuje až dodnes.

Genocída má veľa podôb a týka sa všetkých svetových kontinentov. Hoci dnes takmer všetci vedia, že došlo ku genocíde Židov, ani zďaleka to nie je jediný národ na planéte, ktorý musel bojovať s krutosťou a šialenou túžbou po moci či zisku iných. 

Čo to vôbec genocída je? Ide o systematické vyvraždenie skupiny ľudí či národa väčšinou z rasových, náboženských či etnických dôvodov. Motívov však môže byť viacero, od politických až po finančné. K vyvražďovaniu národov došlo v Európe, v Afrike, Austrálii aj Ázii a vo veľkej miere zaňho mohli práve európski kolonizátori.

Moderná tvár genocídy: Masakre, popravy a postupné vyvražďovanie domorodých indiánskych kmeňov v Brazílii
Zdroj: Wikimedia

Dnes už síce kolónie nemajú takú tvár ako kedysi, no domorodí ľudia stále čelia nevýslovným následkom zabíjania ich predkov, pošpinenia ich kultúry, zvykov a základných práv. Je až zarážajúce, že o ich problémoch sa hovorí iba okrajovo a mnohí o ich pokračovaní až do dnešnej doby nevedia.

Genocídu zažili aj kmene v Južnej Amerike, konkrétne v Brazílii, kde pred príchodom portugalského moreplavca Pedra Álvaresa Cabrala žila obrovská populácia indiánskych kmeňov. V roku 1500 spustila invázia Európanov na toto územie postupnú depopulizáciu domorodcov. 

Odporúčané
Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) 3. apríla 2024, 12:30

Európania miestnych nijako nešetrili, ktorých nezabilo ich kruté a nemilosrdné zachádzanie, zomreli na choroby, voči akým im chýbala potrebná imunita. Tak postupne územie obsadili Portugalci a Indiánov zahnali do úzadia. 

Moderná tvár genocídy: Masakre, popravy a postupné vyvražďovanie domorodých indiánskych kmeňov v Brazílii
Zdroj: Wikimedia (José Rosael/Hélio Nobre/Museu Paulista da USP)

Vylodili sa na plážach Atlantického oceánu a zo začiatku ohrozovali najmä kmene Taupí a Tapuya žijúcich na pobreží. Ako sa však dostávali stále ďalej do vnútrozemia, obeťami ich násilia sa stávalo čoraz viac Indiánov. Predpokladá sa, že z približne 2,5 milióna indiánskeho obyvateľstva žijúceho na území dnešnej Brazílie do roku 1500, prežilo prvých sto rokov európskej okupácie iba 20 %.  

Moderná tvár genocídy: Masakre, popravy a postupné vyvražďovanie domorodých indiánskych kmeňov v Brazílii
Zdroj: Wikimedia ( Joos van Winghe)

Samozrejme, že 16. storočie už máme dávno za sebou, no nemôžeme zatvárať oči pred faktom, že genocída pôvodných Američanov pokračuje až dodnes.

V roku 1900 už žilo v Brazílii viac ako jeden milión Indiánov, no do roku 1957 zaniklo 80 pôvodných kmeňov a ich populácia klesla o 80 %, a teda zostalo ich iba niečo okolo 200-tisíc

Najhoršie na tom pritom boli kmene Aikanã, Kanôc, Kwazá a Salamái. Tie boli v 40. rokoch minulého storočia násilne deportované zo svojej domoviny a ich príslušníkov prinútili pracovať na Kaučukových plantážach. Za týmto činom pritom nestáli žiadni bezcitní farmári, ale vláda a organizácia, ktorá mala chrániť práva Indiánov (Indian Protection Service). 

Domov
Zdieľať
Diskusia