Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2018, 20:33
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

Všetko má svoju životnosť a vesmír nie je výnimkou. Ako skončí?

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Tri možné scenáre s jednou spoločnou premennou. Temná energia postupne zničí celý vesmír.

Vesmír je tak veľký a tak málo o ňom vieme. Všetci sa však zaoberajú otázkou, ako vznikol, odkiaľ pochádzame alebo či sme vo vesmíre sami. Napadla ti ale niekedy otázka, kedy a ako skončí vesmír? Ide síce o veľmi ďalekú budúcnosť a skôr zničíme našu planétu ako dôjde k deštrukcii vesmíru (zatiaľ nemôžeme povedať zániku), no aj tak môže ísť o zaujímavé teórie. 

Vesmír sa neustále rozpína a môže za to temná alebo inak povedané skrytá energia. Zatiaľ však nepoznáme, čo presne predstavuje temná energia a ako funguje, no môže za zrýchlené rozpínanie vesmíru. Za úžasný objav dostala trojica Američanov dokonca aj Nobelovu cenu za fyziku, aj keď už dávno predtým na to prišiel Albert Einstein, ktorý si však povedal, že to je hlúposť.

Všetko má svoju životnosť a vesmír nie je výnimkou. Ako skončí?
Zdroj: pixabay.com

Za koniec vesmíru, aký poznáme, teda bude pravdepodobne zodpovedná skrytá energia. Ako sa to však stane? Poznáme tri teórie.

Vesmír sa stane tmavým priestorom bez jedinej živej hviezdy, a teda zamrzne

Zamrazenie spôsobí dosiahnutie maximálnej hodnoty entropie vo vesmíre a iných izolovaných priestorov. Entropia je fyzikálna veličina, ktorá meria neusporiadanosť. To znamená, že vesmír dosiahne najväčšiu možnú hodnotu neusporiadanosti. Vtedy sa bude teplo distribuovať rovnomerne a nezostane priestor na dodanie potrebnej energie. Inak povedané, mechanický pohyb vo vesmíre prestane existovať.

Nevytvárali by sa žiadne nové hviezdy a čas by sa stal nekonečnou prázdnotou a vesmír sa stane navždy temným. Iba že by po veľmi dlhom čase nastalo spontánne zníženie entropie ako následok kvantového tunelovaniačo by mohlo viesť k veľkému tresku. Asi to znie zložito, no ide vlastne o veľmi malú pravdepodobnosť nejakého javu, ktorý si možno ani nevieš predstaviť, no niekedy sa jednoducho podarí prekonať princíp klasickej fyziky. 

Všetko má svoju životnosť a vesmír nie je výnimkou. Ako skončí?
Zdroj: Pinterest

Temná energia bude rýchlejšia než svetlo a všetky galaxie či čierne diery explodujú

The Big Rip“ alebo po slovensky pretrhnutie vesmíru je najpravdepodobnejším scenárom deštrukcie všetkého. Ako príklad si môžeme zobrať najbližšiu galaxiu Andromedu. Pokiaľ by sme sa tam chceli dostať,  jedinou možnosťou je teleportácia, pretože čím dlhšie cestuješ, tým ďalej si od domovskej galaxie, ale zároveň aj od tvojho cieľu.

Dôvodom je neustále rozpínajúci sa vesmír, ako sme už spomínali vyššie. Ale čo ak sa vesmír dostane do bodu, kedy sa roztiahne najviac ako je možné? Predstav si balón, ktorý fúkaš až do prasknutia. Presne to môže čakať náš vesmír. Našťastie tu máme kamarátku gravitáciu, ktorá sa stará o to, aby zatiaľ všetko držalo pokope.

Temná energia je však silná a pravdepodobne sa nezastaví pred ničím a ak dôjde k momentu, kedy už ani gravitácia nebude stačiť, tak sa všetky galaxie postupne začnú rozpadať. Neskôr explodujú aj čierne diery a napokon aj planéty. Ak by sme pokračovali ďalej, po nejakom čase sa začnú rozpadať aj atómy a z vesmíru bude úplne prázdne miesto, kde sa budú častice iba obchádzať a už nikdy sa nespoja. 

 

Všetko má svoju životnosť a vesmír nie je výnimkou. Ako skončí?
Zdroj: Jeremy Teaford / Vanderbilt

Expanzia sa zastaví a vesmír sa začne zmršťovať až nastane ďalší veľký tresk

Premýšľal si niekedy nad tým, čo bolo predtým, než nastal veľký tresk? Vraj sa to nikdy nedozvieme, no samozrejme teórií je veľa. Tretí a posledný scenár veľmi úzko súvisí zo začiatkom vesmíru a pre lepšie pochopenie opäť uvedieme príklad.

Na podobnom princípe funguje aj náš rok. Jar môžeš vnímať ako veľký tresk, pričom leto sú najlepšie časy pre život a teda väčšinu ovocia zbieraš práve v slnečných mesiacoch. Po lete však nastáva jeseň a všetko zelené pomaly opadáva až nastane zima a potom opäť jar.

A teraz si to skús spojiť s vesmírom. Nastal veľký tresk, kedy sa začali formovať planéty, galaxie a celkovo celý vesmír. Zároveň sa  začal rozpínať a stále v tom pokračuje. Opäť tu máme však temnú energiu v súboji s gravitáciou.

O tom, koľko skrytej energie sa vo vesmíre nachádza a dokedy bude pokračovať v expanzii, nevieme. Je však možné, že napokon vždy vyhrá gravitácia a rozpínanie sa zastaví. Dokonca sa celý proces obráti a galaxie sa navzájom začnú k sebe približovať až nastane to, čomu hovoríme veľký tresk. Takže svojím spôsobom by išlo o nekonečný cyklus, ktorý sa môže opakovať už nespočetne veľakrát a my sme len nejaká náhoda v terajšom cykle

Všetko má svoju životnosť a vesmír nie je výnimkou. Ako skončí?
Zdroj: Wikipedia.org

Možno sme ťa článkom prinútili uvažovať nad podstatou vesmíru, no nemusíš sa báť. Deštrukcia vesmíru sa netýka teba, tvojich detí a tak ďalej. V ankete nám daj samozrejme vedieť, ktorý zo scenárov ti dáva najväčší zmysel.

Anketa:
Ktorý zo scenárov sa ti najviac pozdáva?
Zamrznutie
Pretrhnutie
Nekonečný cyklus
Zamrznutie
13 %
87 Hlasov
Pretrhnutie
16 %
107 Hlasov
Nekonečný cyklus
72 %
493 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia