Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2018, 15:49
Čas čítania 0:00
Sona O.

Prečo sme ešte neobjavili mimozemšťanov? Ruský vedec prišiel so znepokojivou teóriou

ZAUJÍMAVOSTI NASA VEDA A VÝSKUM VESMÍR
Uložiť Uložené

Ľudstvo sa snaží už od dávna odpovedať na otázku, či sme vo vesmíre sami. Dôvod, prečo sme ešte mimozemský život nenašli, však môže byť desivý.

Existuje mnoho teórií, ktoré sa snažia vyriešiť odvekú dilemu života mimo našej planéty. Ani trochu sa nám nechce veriť, že sme v takom obrovskom vesmíre sami. Preskúmali sme už našu Slnečnú sústavu aj vzdialené exoplanéty. Objavili sme superzeme aj nehostinných plynných obrov. Prečo sme ale zatiaľ nikde nenašli život?

Ruský fyzik Alexander Berezin tvrdí, že ak sa v našom vesmíre vyvinula nejaká civilizácia natoľko, že dokáže cestovať medzi rôznymi hviezdami, pravdepodobne zničila všetok iný život. 

Prečo sme ešte neobjavili mimozemšťanov? Ruský vedec prišiel so znepokojivou teóriou
Zdroj: Jonas Bengtsson - Flickr

Nemusí ísť však o démonickú mimozemskú rasu. Je tiež dosť možné, že si nás ešte vôbec nevšimli, a preto nedošlo ku žiadnemu kontaktu.

"Možno si iný život ani nevšímajú. Podobne ako keď robotníci demolujú mravenisko, aby na jeho mieste postavili obchodný dom" hovorí Berezin. Zároveň dodáva, že dôvod, prečo ešte stále existujeme, môže mať jednoduché vysvetlenie. Nie sme mravci odsúdení na záhubu, ale budúci ničitelia svetov

Svoju teóriu publikoval pod záštitou Národného výskumného centra univerzity elektronických technológií

Ľudstvo upozorňuje na to, že rastúca civilizácia by pre nás mohla predstavovať potenciálnu hrozbu. Myslí si, že existujú iba dva scenáre. Buď budeme my tí, čo okupujú a ničia iných alebo budeme sami zničení.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Hoci Berezin tvrdí, že jeho idea vysvetľuje to, prečo sme mimozemšťanov ešte nestretli, nepriniesol by ich rast cez galaxiu väčšiu pravdepodobnosť na stretnutie? 

Fyzikovi však treba uznať, že zatiaľ sa naozaj správame ako budúci kolonisti cudzích svetov. Misia na Mars, ktorá by mala rozbehnúť okupačné plány Zeme, už odštartovala svoju prípravnú fázu. Dobrou správou je, že aj Slovensko pravdepodobne bude medzi okupantmi. Naša vedkyňa Michaela Musilová bola totiž vedúcou simulovanej misie na Mars

Prečo sme ešte neobjavili mimozemšťanov? Ruský vedec prišiel so znepokojivou teóriou
Zdroj: Michaela Musilová

Počas nej však došlo k vážnym problémom. Jeden z účastníkov utrpel zranenia a druhý krátko na to odstúpil. NASA preto koncom apríla misiu prerušila a momentálne hľadá nových dobrovoľníkov. Pôvodne mal celý program trvať až 8 mesiacov v nehostinných podmienkach na sopke Mauna Loa, na Havaji.

Domov
Zdieľať
Diskusia