Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2018, 1:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mladí Slováci opúšťajú rodičov až vo veku takmer 31 rokov. V Európskej únii sme tretí najhorší

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ďalší z hromady prieskumov, z ktorých Slovensko nevychádza v dobrom svetle.

Akoby to už bolo pravidlom, že pokiaľ sa vykoná akýkoľvek prieskum v Európskej únii, Slovensko skrátka nedopadne dobre. A ani tentokrát nezažijeme výnimku. České Hospodárske noviny na svojom Twitteri upozornili na len pár mesiacov starý prieskum od Eurostatu, ktorý zisťoval priemerný vek toho, kedy deti definitívne opúšťajú domácnosti svojich rodičov a vydávajú sa do sveta, do vlastného bývania, na vlastnú päsť.

Európsky priemer dosahuje 26 rokov, pričom najskôr sa sťahujú Švédi, Dáni, Luxemburci, Fíni a Estónci. Naši susedia v Českej republike sa pohybujú okolo stredných hodnôt, no Slovákom sa chce odsťahovať omnoho menej. Umiestnili sme sa totiž na tretej najhoršej priečke, pričom za nami skončili len mladí ľudia z Chorvátska a Malty.

Priemerný Slovák svoju domácnosť opustí až vo veku 30,8 rokov. Na vine to môže mať nedokonalá ekonomická situácia či napríklad astronomická cena bytov v hlavnom meste. Nie každý mladý človek si môže hneď po doštudovaní dovoliť hypotéku alebo bývanie v prenájme. Podmienky na poskytovanie hypoték sa navyše často sprísňujú, priemerný vek odsťahovania sa od rodičov sa zrejme tak skoro nezníži.

Mladí Slováci opúšťajú rodičov až vo veku takmer 31 rokov. V Európskej únii sme tretí najhorší
Zdroj: Eurostat
Domov
Zdieľať
Diskusia